TÜRKİYE'NİN ULUSLARARASI KAÇAKÇILIK VE ORGANİZE SUÇLARLA MÜCADELESİNDE İSTİHBARAT FAALİYETLERİNİN ANALİZİ
ANALYSIS OF INTELLIGENCE ACTIVITIES IN TURKEY'S STRUGGLE AGAINST INTERNATIONAL SMUGGLING AND ORGANIZED CRIME
  1. Tez No: 894660
  2. Yazar: TANER HALİLOĞULLARI
  3. Danışmanlar: DOÇ. MEHMET CEM OĞULTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kaçakçılık, İstihbarat, Organize Suç, Smuggling, Intelligence, Organized Crime
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ülkemiz jeopolitik konumu gereği batı ile doğu arasında önemli bir konuma sahiptir. Özellikle batıda sentetik uyuşturucu üretiminin Orta Doğu'ya ulaştırılması ve Orta Doğu'da üretilen uyuşturucunun Avrupa ülkelerine ulaşması için önemli bir trafik alanıdır ve bu sebeple de kaçakçılık olaylarının sıklıkla gerçekleştirildiği bir ülkedir. Uyuşturucu kaçakçılığı ve daha bir çok kaçakçılık türünün finansal anlamda ciddi bir güç oluşturması ile terör örgütleri arasında yakından bir ilişki bulunmaktadır. Bu noktada yalnızca kaçakçılıkla mücadele stratejilerinin geliştirilmesinin ötesinde özellikle bu girişimlerin organize suçlarla mücadele kapsamında istihbaratının yapılması gerekmektedir. Bu çalışmada finansal güç elde etmek amacıyla desteklenen kaçakçılık faaliyetlerinin ülkemizde meydana gelmesinin nedenlerinden bahsedilmiş ve bu kapsamda yürütülen istihbarat faaliyetleri ve organize suçla mücadelede istihbaratın rolüne değinilmiştir. Özellikle kaçakçılıkla mücadelede kalıcı çözümler bulmak için istihbaratın rolü ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Due to its geopolitical location, our country has an important position between the west and the east. It is an important traffic area, especially for the transportation of synthetic drug production in the West to the Middle East and for drugs produced in the Middle East to reach European countries, and for this reason, it is a country where smuggling incidents are frequently carried out. There is a close relationship between terrorist organizations and drug trafficking and many other types of smuggling, which create a serious financial power. At this point, not only the development of anti-smuggling strategies, but also the intelligence of these initiatives within the scope of the fight against organized crime is required. In this study, the reasons why smuggling activities supported for the purpose of gaining financial power occur in our country are mentioned and the intelligence activities carried out in this context and the role of intelligence in the fight against organized crime are mentioned. The role of intelligence has been demonstrated to find permanent solutions, especially in the fight against smuggling.