Duygu düzenleme temelli grup rehberliğinin üstün yetenekli çocuğu olan ebeveynlerin duygusal öz-yeterlik ve öz-şefkat düzeylerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of emotion regulation based group counseling on emotional self-efficacy and self-compassion levels of parents with gifted children
  1. Tez No: 894665
  2. Yazar: SEVCAN YAVUZ BENLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA EBRU İKİZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün yetenek, duygusal öz-yeterlik, öz-şefkat, grup rehberliği, Giftedness, emotional self-efficacy, self-compassion, group guidance
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışmanın amacı, üstün yetenekli çocuğu olan ebeveynlere yönelik duygu düzenleme temelli grup rehberliği çalışmasının tasarlanması ve bu programın üstün yetenekli çocuğu olan ebeveynlerin duygusal öz-yeterlik ve öz-şefkat düzeyleri üzerinde olan etkisinin incelenmesidir. Araştırmanın deseni, ön-test, son-test ölçümlü ve deney-kontrol gruplu yarı deneysel desendir. Araştırma 2023-2024 eğitim-öğretim yılı içerisinde İzmir ili Buca ilçesinde Süleyman Bilgen İlkokulunda eğitim gören ve aynı zamanda Buca Bilim ve Sanat Merkezi'ne devam eden üstün yetenekli tanısı almış 20 çocuğun ebeveynlerinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında gönüllü katılımcılar belirlenmiş, deney ve kontrol grupları gönüllülük esasına göre oluşturulmuştur. Deney grubuna 2 ay süresince, araştırmacı tarafından hazırlanmış olan 8 haftalık Duygu Düzenleme Temelli Grup Rehberliği çalışması uygulanmış, kontrol grubuna ise herhangi bir müdahalede bulunulmamıştır. Her iki gruba da veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, Duygusal Öz-Yeterlik Ölçeği ve Öz-Anlayış Ölçeği ön-test ve son-test olarak uygulanmıştır. Uygulamanın sonucunda elde edilen veriler, SPSS paket programı üzerinde, nan-parametrik testlerden Mann Whitney U testi ve Wilcoxon Sıralı İşaretler Testi kullanılarak analiz edilmiştir. Deney grubu katılımcılarının Duygusal Öz-Yeterlik ve Öz-Anlayış ölçeklerinden aldıkları puanlarda grup rehberliği çalışması uygulaması sonrasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde bir artış tespit edilmiştir. Program, ebeveynlerin duygusal öz-yeterlik ve öz-şefkat düzeyleri üzerinde pozitif yönde anlamlı bir farklılık yaratmıştır. Sonuç olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen Duygu Düzenleme Temelli Grup Rehberliğinin üstün yetenekli çocukların ebeveynlerinin duygusal öz-yeterlik ve öz-şefkat düzeylerini geliştirdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to design an emotion regulation-based group guidance study for parents of gifted children and to examine the effect of this program on the emotional self-efficacy and self-compassion levels of parents of gifted children. The design of the research is a quasi-experimental design with pre-test, post-test measurement and experimental-control groups. The research was carried out in the 2023-2024 academic year with the participation of the parents of 20 children diagnosed as gifted who were studying at Süleyman Bilgen Primary School in Buca district of Izmir and also attending Buca Science and Art Center. Within the scope of the research, volunteer participants were determined and experimental and control groups were formed on a voluntary basis. An 8-week Emotion Regulation-Based Group Guidance study prepared by the researcher was applied to the experimental group for 2 months, while no intervention was made to the control group. Personal information form, Emotional Self-Efficacy Scale and Self-Compassion Scale were applied to both groups as pre-test and post-test as data collection tools. The data obtained as a result of the application was analyzed using the non-parametric Mann Whitney U test and Wilcoxon Sequential Signs Test on the SPSS package program. A statistically significant increase was detected in the scores of the experimental group participants on the emotional self-efficacy and self-compassion scales after the implementation of the psycho-education program. The program created a significant positive difference on parents' emotional self-efficacy and self-compassion levels. As a result, it was determined that the Emotion Regulation-Based Group Guidance developed by the researcher improved the emotional self-efficacy and self-compassion levels of parents of gifted children.