Antitrombotik tedavi kesiminin iskemik inme ve geçici iskemik atak gelişimi üzerine etkisi
The effect of antithrombotic therapy discontinuation on the development of ischemic stroke and transient ischemic attack
  1. Tez No: 894690
  2. Yazar: ESRA BAŞKURT PERÇİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YAPRAK SEÇİL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroloji, Neurology
  6. Anahtar Kelimeler: antitrombotik, inme, ilaç kesimi, antithrombotic, stroke, medication discontinuation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Giriş ve Amaç: Değişik endikasyonlarla başlanan antitrombotik (AT) ilaçlar cerrahi işlem öncesinde kanama komplikasyonlarını azaltmak için bazen nedensiz şekilde, bazen de kullanıcı isteği ile kesilmektedir. Ancak bu ilaçların kontrolsüz kesilmesi yeni iskemik inme gelişimi ve/ya tekrarlamasına neden olabilir. Primer veya sekonder profilaksi amacıyla başlanan tedavilerin kesilmesi sonrasında ortaya çıkabilecek inme tablosunu değerlendirmek, bu inmelerin özeliklerini belirleyebilmek amacıyla bu çalışmayı planladık. Yöntem: Kliniğimize iskemik inme ve/ya GİA tanısı ile yatışı yapılan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Primer veya sekonder profilaksi amacıyla başlanan AT tedavilerin kesimi sonrası inme gelişen hastalar, ilaçları düzenli kullanırken inme geçiren hastalar ve ilk kez inme geçiren hastalar olmak üzere üç grup hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların verileri istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya AT kesimi sonrası iskemik inme/GİA gelişen 200, ilaç kullanırken iskemik inme/GİA gelişen 150 ve ilaç kullanmıyorken iskemik inme/GİA gelişen 150, toplam 500 hasta dahil edildi. Hastaların %59'u erkekti. TOAST sınıflamasına göre %51,8 oranında büyük arter aterokslerozu gözlendi. Hastalarda en sık ilaç bırakma nedeni bireysel nedenler idi (%71). Diğer en sık nedenler periprosedürel nedenlerdi. Periprosedürel nedenler arasında diş çekimi en sık ilaç bırakma nedeni idi. İlk 7 gün içinde inme geçirme riski diğer zamanlara göre daha yüksek saptandı. Hastaların mortaliteleri değerlendirildiğinde mRS=6 olan hastaların yaşları, ABY olması, YBÜ yatış süreleri istatistiksel olarak yüksek saptandı. Sonuç: Çalışmamız sonunda özellikle endikasyonsuz başlanan AT tedavi sonrasında ilaç bırakmanın riskli olduğunu saptadık. Endikasyonlu tedavide bile bu risk devam etmektedir. AT tedavi endikasyonu olan hastaya başlanmalıdır. Minör girişimlerde AT tedavinin kesilmesine gerek yoktur. Diş çekimi sırasında hasta riskli ise ilaç kesilmeli, süre minumum tutulmalıdır. Antikoagülan kullanan hastalarda gerçekten gerekli olduğunda ilaç kesimi yapılmalıdır
Özet (Çeviri)
Introduction and Goals: Antithrombotic (AT) drugs, initiated for various indications, are sometimes discontinued before surgical procedures to reduce bleeding complications, either without medical necessity or at the patient's request. However, the uncontrolled cessation of these medications can lead to the development or recurrence of new ischemic strokes. This study aims to evaluate the characteristics of strokes that occur after the discontinuation of treatments initiated for primary or secondary prophylaxis and to identify the features of these strokes. Methods: Patients admitted to our clinic with a diagnosis of ischemic stroke and/or transient ischemic attack (TIA) were evaluated retrospectively. Three groups were included in the study: patients who developed stroke after discontinuation of AT therapy initiated for primary or secondary prophylaxis, patients who experienced stroke while on regular AT medication, and patients who experienced their first-ever stroke. The data from these patients were analyzed statistically. Results: The study included 200 patients who developed ischemic stroke/TIA after stopping AT therapy, 150 patients who experienced ischemic stroke/TIA while on medication, and 150 patients who developed ischemic stroke/TIA without using AT therapy, for a total of 500 patients. Of these, 59% were male. According to the TOAST classification, large artery atherosclerosis was observed in 51.8% of cases. The most common reason for stopping medication was personal reasons (71%). Other frequent reasons were periprocedural causes, with dental extractions being the most common. The risk of stroke was found to be higher within the first 7 days after discontinuing the medication compared to other periods. Mortality analysis revealed that patients with an mRS score of 6 had statistically significant higher ages, acute kidney failure, and longer ICU stays. Conclusion: Our study found that discontinuing AT therapy, particularly when started without clear indication, poses significant risks. Even in cases where the therapy is indicated, the risk remains. AT therapy should be initiated based on proper indications. In minor interventions, there is no need to stop AT therapy. In the case of dental extractions, if the patient is at high risk, the medication should be discontinued, but the duration should be minimized. Discontinuation of anticoagulant therapy should only occur when absolutely necessary.