Çoklu zeka kuramının ortaokul görsel sanatlar dersinde uygulanmasına yönelik öğretmen yeterliliklerinin belirlenmesi
Determination of teacher competencies for the application of multiple intelligences theory in secondary school visual arts courses
  1. Tez No: 894758
  2. Yazar: GÜLHAN KARAGÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLİN GÜRBÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Çoklu Zeka Kuramı, Görsel Sanatlar, Görsel Sanatlar Eğitimi, Çoklu Zeka Etkinlikleri, Multiple Intelligence Theory, Visual Arts, Visual Arts Education, Multiple Intelligence Activities
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Resim-İş Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı, ortaokullarda görsel sanatlar dersi öğretmenlerine Çoklu Zeka Kuramı'nı tanıtmak ve kuramı nasıl kullanmasıyla ilgili bilgi sağlamaktır. Aynı zamanda öğretmenlerin kurama ilişkin yeterliliklerini en üst seviyeye çıkarmak ve öğrencilerle ilgili etkinliklerde, kullanılması hedeflenen çalışmalarda yardımcı olmaktır. Araştırmanın bulgularına göre Çoklu Zeka Kuramı Temelli Öğretimin öğretmenlerin kendi alanlarına olan katkısını arttırması ve öğrencilerin akademik başarılarını, derse karşı ilgilerini ve derse devamlarını arttıracağı düşünülmektedir. Görsel sanatlar öğretmenleri Çoklu Zeka Kuramı'nı derslerinde kullanarak dersin verimli ve etkin kullanımını sağlayacaklardır. Öğretmenler görsel sanatlar eğitimi dersinde ÇZK' nı kullanırken birçok becerinin ortaya çıktığını düşünmektedirler. Bu beceriler; yaratıcı düşünme becerisi, gözlem becerisi, araştırma becerisi, sosyal ve kültürel katılım becerisi, girişimcilik becerisi, eleştirel düşünme becerisi, işbirliği vb gibi… Ortaya çıkan becerilerde bazı zeka alanları aktif bir şekilde rol almaktadır. Öğrencilerde birden fazla zeka alanı aynı anda görülmektedir. Öğretmenlerin Çoklu Zeka Kuramı ile ilgili görüşlerinin alınmasıyla elde edilen sonuçlar doğrultusunda, derslerde öğrenciler için daha etkili etkinliklerin uygulanacağı ve derslerin daha aktif geçeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The purpose of this study is to introduce the Multiple Intelligences Theory to visual arts teachers in secondary schools and to provide information on how to use the theory. At the same time, it is to maximize the theoretical competence of teachers and to assist them in activities related to students and in studies that are intended to be used. According to the findings of the research, it is thought that Multiple Intelligence Theory-Based Teaching will increase teachers' contribution to their field and increase students' academic success, interest in the course and attendance. Visual arts teachers will use the Multiple Intelligence Theory in their lessons to ensure efficient and effective use of the lesson. Teachers think that many skills emerge when using MCQ in visual arts education classes. These skills; such as creative thinking skills, observation skills, research skills, social and cultural participation skills, entrepreneurship skills, critical thinking skills, cooperation, etc. Some intelligence areas play an active role in the emerging skills. More than one intelligence area is seen in students at the same time. In line with the results obtained by taking teachers' opinions about the Theory of Multiple Intelligences, it is thought that more effective activities will be implemented for students in the lessons and the lessons will be more active.