Lapseki ilçesinde (Çanakkale) arazi kullanım durumunun kentsel gelişim açısından değerlendirilmesi
Evaluation of land use condition in Lapseki district (Çanakkale) in terms of urban development
  1. Tez No: 894781
  2. Yazar: SERKAN KAÇAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CANAN ZEHRA ÇAVUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Çanakkale, Lapseki, 1915 Çanakkale Köprüsü, Arazi kullanımı, Kentsel gelişim, Çanakkale, Lapseki, 1915 Çanakkale Bridge, Land Use, Urban Development
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 175
Özet
İnsan faaliyetlerinin sonucu olan yerleşmeler geçmişten günümüze coğrafi şartlardan etkilenerek kurulmuş ve gelişmişlerdir. Coğrafyanın nedensellik, dağılış ve bağlantı ilkeleri yerleşimleri inceleme açısından önemlidir. Yerleşimler kurulurken ve gelişirken çevreleriyle olan ilişkilerini anlamak özellikle Sanayi Devrimi ile önem kazanmıştır. Sanayi Devrimi ile değişen alanlar, kentleşme sürecine yeni boyutlar kazandırırken her yerleşimde aynı durum görülmemiştir. Dünyanın coğrafi yapısı gereği yerleşimler kendine özgüdür. Çalışma alanı, Çanakkale'nin bir ilçesi olan Lapseki'dir. Çanakkale Boğazı kıyısında kurulmuş olan Lapseki'nin temel ekonomik faaliyetleri, tarım ve hayvancılık olup tüm özellikleriyle kent fonksiyonlarına sahip olmayan bir ilçedir. 1915 Çanakkale Köprüsü'ne yakınlığıyla konumu önemlidir. Sanayiden uzak kırsal yapısı, tarım ve hayvancılığa dayalı ekonomisiyle Lapseki'nin köprü yapım sürecinden etkileneceği çalışmanın önemli bir hipotezidir. Köprünün 2018 ÇSED raporunda gelecekteki kentsel gelişime ve arazilere etkileri konusunda belirsizlik ve önlemlerin olmadığı tespit edilmiştir. Güncel bir konu olması ve yeterli literatür bulunmaması açısından çalışmanın bu boşluğu doldurması amaçlanmıştır. Bu çalışmada mevcut arazi kullanımıyla sahip olduğu potansiyel değerlendirilmiş, değişimin boyutları ortaya konmuştur. Ayrıca potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi ve oluşabilecek sorunlar için öneriler sunulmuştur. Çalışmada detaylı literatür taraması, arazi çalışmaları, yetkililerle görüşmeler yapılmış ve resmi raporlar kullanılmıştır. Arazi örtüsü haritasıyla ilçenin arazi durumu belirlenmiştir. Görüşmeler sonucundaki verilerle SWOT analizi yapılmıştır. Nüfusun %55'inin tarımda istihdam edildiği ilçede şeftali ve kayısı üretimi oldukça önemlidir. Lapseki'nin 2017-2022 yılları arasında nüfusu göçle artarken sosyoekonomik gelişmişlik endeksi (SEGE) değeri 0,150'den -0,056'ya düşmüştür. Değişim kısa vadede Lapseki'deki arazi kullanımında yapısal değil, arazilerin değerleri ve satış yoğunluğunda yüksek artış şeklinde olmuştur. 1915 Çanakkale Köprüsü, Lapseki'de ve yakın köylerinde beklenen sosyoekonomik, demografik ve kalıcı istihdam etkilerini yaratamamıştır.
Özet (Çeviri)
Settlements resulting from human activities have been established and developed by being influenced by geographical conditions from past to present. The principles of causality, distribution, and connection of geography are important in examining settlements. Understanding the relationship of settlements with their surroundings, especially during their establishment and development, gained importance with the Industrial Revolution. The areas changed by the Industrial Revolution brought new dimensions to the urbanization process, but the same situation was not observed in every settlement. Due to the geographical nature of the world, settlements are unique to themselves. The study area is Lapseki, a district of Çanakkale. Lapseki located on the shores of the Dardanelles Strait, primarily relies on agriculture and livestock for its economic activities and is a district that does not possess the characteristics of an urban center. Its proximity to the 1915 Çanakkale Bridge makes its location significant. Lapseki's rural structure, which is distant from industry and relies on an economy based on agriculture and livestock, is a significant hypothesis in the study of how the bridge construction process will impact the area. The 2018 Environmental and Social Impact Assessment (ESIA) report for the bridge identified uncertainties and a lack of measures regarding its effects on future urban development and land use. The aim of the study is to fill this gap due to the topical nature of the issue and the lack of sufficient literature. This study evaluates the current land use and its potential, and outlines the dimensions of the change. Additionally, recommendations have vii been provided for better evaluation of its potential and for addressing potential issues. Detailed literature review, field studies, interviews with authorities, and official reports have been used in the study. The land cover map has been used to determine the land status of the district. A SWOT analysis has been conducted with data obtained from the interviews. Peach and apricot production is quite significant in the district, where 55% of the population is employed in agriculture. While Lapseki's population increased due to migration between 2017 and 2022, its socioeconomic development index value decreased from 0.150 to -0.056. The change in land use in Lapseki has been characterized by a significant increase in land values and sales intensity rather than structural changes in the short term. The 1915 Çanakkale Bridge has not generated the expected socioeconomic, demographic, and permanent employment effects in Lapseki and its nearby villages.