2018 döviz krizi ile birlikte artan çocuk işçiliği: Nedenleri ve politika önerileri
Inceresing of child labaur white the 2018 currunsy crisis: Caureses and proposals
- Tez No: 894822
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YILMAZ AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Çocuk işçiliği, çocuk işçiliği ile mücadele, ekonomik kriz, döviz krizi, Child labor, combating child labor, economic crisis, currency crisis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İSTANBUL NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 145
Özet
Türkiye'de 2018 yılında meydana gelen döviz krizi ekonomiyi olumsuz yönde etkilemiştir. Kriz dönemi boyunca ardı ardına yaşanan kur şokları Trük lirasının dolar karşısında hızla değer kaybetmesine neden olmuştur. Türkiye ekonomisi yüksek kurla mücadele ederken hızla yükselen enflasyonun önüne geçememiştir. Makroekonomik dengelerin bozulması ekonomide olan güvensizliği arttırırken krizin etkileriyle fakir olan aileler daha da yoksullaşmıştır. Yoksullaşan hane halkının gelir arayışı çocukları da etkilemiştir. Araştırmacılar çocuk işçiliğinin en belirgin sebebinin yoksulluk olduğunu belirtmektedir. Küresel bağlamda da mücadele verilen çocuk işçiliği sorunsalı ülkemizde de krizin etkisiyle derinleşerek sosyal bir sorun halini almıştır. Bu çalışmamızda 2018 Döviz Krizi ile birlikte artan çocuk işçiliğinin nedenleri araştırtılırmıştır. Kriz zamanlarında enflasyonun artmasıyla savunmasız kalan yoksul aile çocuklarının fakirlik, göç, kaliteli eğitime erişememe, işverenin ucuz işgücü talebi ve sosyal dışlanma gibi birçok farklı nedenden dolayı eğitimlerine ara vererek aile gelirine katkı sağlamak amacıyla çalışmaya zorlandığı gözlenmektedir. Çocuk işçilerin mesleki, sosyal ve ekonomik alanlarda kendilerini geliştirmesi ve haklarının korunması için izlenecek olan politikaları araştırmak çalışmamızın amaçları arasında yer almaktadır. Türkiye, ulusal bağlamda sosyal koruma programları, yasal yönetmelikler ve uyguladığı mücadele programlarının yanı sıra uluslararası birçok sözleşmeye imza atarak çocuk işçiliği ile mücadele eden ülkeler arasında yer almaktadır. Toplumda yaratılacak olan farkındalık ile sosyal politika önerilerinin değerlendirilmesi bu hususta önem arz etmektedir. Çocuk işgücü nedenlerinin ortadan kaldırılarak güçlü politikalarla hazırlanan planlı ve denetimli mücadele programlarının uygulanması ile nihai hedefte çocuk işçiliği sorunsalının tamamen sonlandırılmasının mümkün olacağını söyleyebiliriz.
Özet (Çeviri)
The currency crisis that occurred in Turkey in 2018 negatively impacted the economy. During the crisis, successive exchange rate shocks led to a rapid depreciation of the Turkish lira against the dollar. While the Turkish economy struggled with the high exchange rate, it could not prevent rapidly rising inflation. The deterioration of macroeconomic balances increased economic insecurity, and the effects of the crisis further impoverished already poor families. The search for income by impoverished households also affected children. Researchers state that the most significant cause of child labor is poverty. The issue of child labor, which is also fought against globally, has deepened in our country due to the effects of the crisis, becoming a social problem. In this study, the reasons for the increase in child labor following the 2018 Currency Crisis were investigated. It was observed that during crisis periods, with rising inflation, children from vulnerable poor families are forced to interrupt their education and work to contribute to the family income due to various reasons such as poverty, migration, lack of access to quality education, demand for cheap labor by employers, and social exclusion. One of the objectives of our study is to research the policies to be followed to ensure the vocational, social, and economic development of child workers and the protection of their rights. Turkey is among the countries fighting against child labor by signing many international conventions, along with its national social protection programs, legal regulations, and implemented struggle programs. Raising awareness in society and evaluating social policy recommendations are important in this regard. We can say that it is possible to completely eliminate the problem of child labor with the implementation of planned and supervised struggle programs prepared with strong policies by addressing the causes of child labor.