دفع القيمة في الواجبات الشرعية المالية
Mali Şer'i Yükümlülüklerde Değerin Ödenmesi
- Tez No: 894864
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDÜLMÜMİN SAKKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2011
- Dil: Arapça
- Üniversite: Damascus University
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İslam Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Alimler, zekât, kefaret, adak ve diğer mali yükümlülüklerde kıymet (para) ödenmesi konusunda ihtilaf etmişlerdir. Bir grup, kıymet ödenmesini yasaklamış, diğer bir grup ise bunu caiz görmüştür. Kıymeti ödemeyi yasaklayanların dayanağı, mali yükümlülüklerin bir ibadet türü olduğudur; dolayısıyla bu ibadetlerde şeriatın belirttiği esaslara uygun hareket edilmesi gerekmektedir. Ancak kıymetin ödenmesini caiz görenlerin dayanağı, bu yükümlülüklerin asıl amacının fakirin ihtiyaçlarını gidermek ve ona destek sağlamak olduğu gerekçesidir. Günümüzde ihtiyaçlar çeşitlenmiş ve artmıştır; kıymet, ayni yardımdan daha etkili bir çözüm sunmakta ve her iki taraf için de daha kolaylık sağlamaktadır. Fakir açısından kıymetin ödenmesi, mahremiyeti koruma ve ona özgürce kullanabileceği bir imkân sağlamaktadır. Tedbirli ve ihtiyatlı olmak isteyen, kıymet ödenmesini yasaklayan görüşü izleyerek yükümlülüğünü eksiksiz yerine getirir ve tüm alimlerin nezdinde vicdanen rahat eder. Kolaylık isteyen ve fakirin menfaatini gözeten ise kıymetin ödenmesini caiz gören görüşü izleyebilir. Burada önemli olan fakirin yararını gözetmek ve kıymet ödemesinin fakirlere ve hak sahiplerine zarar vermemesi ve şeriata karşı bir hile aracı olarak kullanılmamasıdır.
Özet (Çeviri)
Paying the Value in Obligatory Financial Duties Scholars have differed over paying in cash instead of giving specific items in obligations like zakat, expiations, vows, and other financial duties. One group prohibited paying the value, while another group permitted it. Those who prohibited it argued that these obligations are acts of worship and should follow exactly what Islamic law specifies. However, those who allowed payment of the value reasoned that the main goal of these duties is to meet the needs of the poor and fulfill their requirements. Nowadays, needs have diversified, and specific items may not cover all these needs, whereas cash fulfills this purpose more effectively and conveniently for both parties. For the poor, receiving cash preserves privacy and provides flexibility, allowing them to use it freely. Those who prefer caution and piety may follow the view that prohibits cash payments, ensuring that they fulfill the obligation accurately and clear their conscience before all scholars. On the other hand, those who seek ease and the best interest of the poor may follow the view that permits cash payment. The key is to prioritize the benefit of the poor and avoid using cash payment in ways that harm the needy or exploit the law.
Benzer Tezler
- الوسطية في الأحاديث النبوية و أثرها في دفع الغلو(صحيح البخاري نموذجا)
Nebevi hadislerde i'tidal ve onun aşıcılık yapılmasında etkisi (Sahih-i Buhârî örneği) / Wasatiyya in the hadiths of the Prophet and its effect on pushing exaggeration; Sahih al-Bukhari as a model
HEMIN KAREEM AZEEZ
Yüksek Lisans
Arapça
2021
DinKarabük ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ MOHAMMAD NADER ALI
- تتبّع الرُخَص عند الأصوليّين
Tetebbu'u'r-Ruhas 'Inde'l-Usûliyyîn
FAHİD ELALİ
Yüksek Lisans
Arapça
2024
DinNevşehir Hacı Bektaş Veli ÜniversitesiTemel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MERTER RAHMİ TELKENAROĞLU
- ثر دللت اللفاظ الصوليةفي دفع إيهام التعارض بين النصوص
The effect of the rules relating to metaphorsin pushing forward the illusion ofcontradictions between texts
MURAT CAH
Doktora
Arapça
2021
Doğu Dilleri ve EdebiyatıCairo University (جامعة القاهرة)DR. HUSSEİN AHMED ABDUL GHANİ SAMRA
- عقد إجارة ادلوصوف يف الذمة صوره وتوظيفو يف التمويل ادلعاصر: دراسة فقهية تطبيقية
Başlık çevirisi yok
AMER ALDERSHEWI
- ءارآ نوج وبرسناو ةيقارشتسلاا في نآرقلا يمركلا : ةسارد ة
Başlık çevirisi yok
YAĞMUR ÖZDOĞAN
Yüksek Lisans
Arapça
2022
Karşılaştırmalı EdebiyatInternational Islamic University MalaysiaPROF. NOOR MOHAMMAD OSMANİ