Geriatrik popülasyonun aşı hakkında tutum, bilgi ve görüşleri
Attitude, information and opinions of the geriatric population about vaccine
  1. Tez No: 894866
  2. Yazar: MURAT SERHAT KILIÇÇIOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. VOLKAN ATMIŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Geriatri, Geriatrics
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Aşı, Herpes Zoster, Toplum Sağlığı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geriatri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 44
Özet
Giriş: Geriatrik nüfusun giderek artması ile birlikte yaşlı sağlığının, toplum sağlığı açısından önemi giderek artmaktadır. Bunu sağlamanın en temel yollarından biri de erişkin aşılamadır. Erişkin aşılamayı yaygınlaştırmak için bireylerin aşı ile ilgili eğilimlerini bilmek önemlidir. Çalışmamızda yaşlıların aşıya karşı tutum, bilgi ve farkındalıkları incelenecektir. Yöntem: Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Geriatri Bilim Dalı polikliniklerine başvuran 29.05.2024-04.06.2024 tarihleri arasında başvuran hastalar ve hasta yakınlarından çalışma kriterlerini karşılayanlar çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hastalara literatüre uygun 41 soruluk bir anket yöneltilmiş ve cevaplar araştırmacı tarafından kaydedilmiştir. Sonuçlar kesitsel olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmamız yaşlı ve genç bireylerin arasında aşı farkındalığı, bilgi ve tutum arasında fark olup olmadığını araştırmaktadır. Değerlendirilen 275 hasta; 18-65 yaş arası ve 65 yaş üstü olarak iki gruba ayrılmıştır. Aşı bilgi ve farkındalığı, genç nüfusta istatiksel olarak anlamlı yüksek görülmesine rağmen aşı karşıtlığı ve kararsızlığı içeren düşüncelerde her iki yaş grubunda anlamlı istatiksel fark görülmedi. Sonuçlar: Yaşlı ve toplum sağlığının temellerinden olan aşılama hedeflenen oranlardan çok uzaktadır. Yaptığımız çalışmada yaşlılarda aşı bilgi eksikliğinin gençlerden anlamlı olarak daha fazla olduğunu gördük. Bu durumu giderecek stratejiler geliştirmenin aşılama oranlarını yükseltebileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction: As the geriatric population gradually increases, the importance of elderly health in terms of public health is increasing. One of the most basic ways to achieve this is adult vaccination. In order to expand adult vaccination, it is important to know individuals' vaccination tendencies. In our study, the attitudes, knowledge and awareness of the elderly towards vaccination will be examined. Method: Patients who applied to the outpatient clinics of Ankara University Faculty of Medicine, Department of Internal Medicine, Department of Geriatrics between 27.05.2024 and 03.06.2024, and those from their relatives who met the study criteria were included in the study. A survey of 41 questions in accordance with the literature was asked to the patients included in the study and the answers were recorded by the researcher. The results were examined crosssectionally. Results: Our study investigates whether there is a difference between vaccine awareness, knowledge and attitude between older and younger individuals. 275 patients evaluated; They are divided into two groups: those between the ages of 18-65 and those over the age of 65. Although vaccine knowledge and awareness was statistically significantly higher in the younger population, there was no significant statistical difference in thoughts including anti-vaccine and hesitancy in both age groups. Conclusions: Vaccination, which is one of the foundations of elderly and public health, is far from the targeted rates. In our study, we found that the lack of vaccine knowledge was significantly higher in the elderly than in young people. It is thought that developing strategies to address this situation may increase vaccination rates. KeyWords: Elderly, Vaccination, Herpes Zoster, Public Health