Erzurum il merkezinde 65 yaş ve üzeri populasyonda anksiyete bozukluklarının yaygınlığı ve ilişkili faktörler
Prevalence of anxiety disorders and risk factors in 65 years old and elderly population in the centrum of Erzurum province
  1. Tez No: 142150
  2. Yazar: IŞIK ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NAZAN AYDIN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Epidemiyoloji, anksiyete bozuklukları, yaşlılık, risk faktörleri, Epidemiology, anxiety disorders, elderly, risk factors
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
VI ÖZET Bu çalışmada, Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyonda anksiyete bozukluklarının yaygınlığını ve ilişkili olası risk faktörlerini incelemeyi amaçladık. Çalışmaya Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyonu temsil eden 295 kişi alındı. Katılımcılar evlerinde ziyaret edilerek DSM-IV Eksen I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (Structured Clinical Interview for DSM IV, SCID-I), Geriatrik Depresyon ölçeği, Dünya Sağlık örgütü Yetiyitimi Çizelgesi (World Health Organization Disability Assessment Schedule-ll, WHO-DAS-II) ve sosyodemografik özellikler ve anksiyete bozuklukları için risk faktörlerini araştıran bir anket uygulandı. Erzurum il merkezinde 65 yaş ve üzeri populasyonda Agorafobi %1.7, Yaygın Anksiyete Bozukluğu %1.4, Obsesif Kompulsif Bozukluk %1.4, Özgül Fobi %1, Panik Bozukluk %1 olmak üzere tüm anksiyete bozukluklarının nokta yaygınlığı %6.4 olarak bulundu. Yaşlılardaki anksiyete bozuklukları ile kadın cinsiyet, boşanmış ve eşinin ölmüş olması, hiç çalışmamış olma, ekonomik ve ailesel sorunlar, fiziksel hastalıklar, özgeçmişinde psikiyatrik hastalık öyküsü, psikiyatrik tedavi görme, depresyon ve yetiyitimi arasında önemli ilişki tespit edildi. Bu veriler Erzurum il merkezinde yaşayan 65 yaş ve üzeri populasyonda anksiyete bozukluklarının yaygınlığı hakkında bilgi verirken, anksiyete bozukluklarının ortaya çıkmasına etki eden pek çok risk faktörü olduğunu göstermektedir. Ayrıca anksiyete bozukluklarının önemli derecede yetiyitimine neden olduğu ve yaşlılarda anksiyete bozuklukları ile depresyonun birlikteliğinin fazla olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
vıı PREVALENCE OF ANXIETY DISORDERS AND RISK FACTORS IN 65 YEARS OLD AND OLDER POPULATION IN THE CENTRUM OF ERZURUM PROVINCE ABSTRACT In this study, we aimed to investigate the prevalence and the probable risk factors for anxiety disorders in elderly populations (65 years old and older) living in Erzurum. 295 subjects representing the elderly population living in the centrum of Erzurum province were included in the study. Structured Clinical Interview for DSM IV-I (SCID-I), Geriatric Depression Scale, World Health Organization Disability Assesment Scadule-ll (WHO-DAS-II) and questionnaire on detailed sosyodemografic information and risk factors for anxiety disorders were performed to the subjects by home-visits. The prevalence of overall anxiety disorders in elderly population living in Erzurum was found to be 6.4%, Agorafobia was 1.7%, Generalized Anxiety Disorder 1.4%, Obsessive Compulsive Disorder 1.4%, Simple Phobia 1%, Panic Disorder 1%. It was determined that there is a significant association between anxiety disorders and the factors such as female gender, being widow, divorced, unemployed, economic and familial problems, medical illnesses, previous psychiatric disorders, depression and disability in elderly. These findings show that some factors have an effect on occuring anxiety disorders while suggesting anxiety disorders were prevalent in elderly population living in Erzurum. In addition, it was determined that anxiety disorders cause severe disability and increased of comorbidity with depression in elderly.