Femur kırığı olan hastalarda preoperatif uygulanan fasia iliaka kompartman bloğunun spinal anestezi uygulama kolaylığına ve postoperatif analjezik tüketimine etkisi
Effects of fascia iliaca compartment block - which is preoperatively performed to femoral bone fracture patients- on spinal anaesthesia performing easiness and postoperative analgesic consumption
- Tez No: 301194
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EBRU KELSAKA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Fasia iliaka kompartman bloğu, spinal anestezi, postoperatif ağrı, analjezi, geriatrik hasta, Fascia iliaca compartment block, spinal anesthesia, postoperative pain, analgesia, geriatric patient
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Yaşlı hasta popülasyonunda femur kırığı için sıklıkla rejyonal anestezi tercih edilmektedir. Ancak ağrı nedeni ile hastalara pozisyon vermek zor olmaktadır. Bu çalışmada amacımız; preoperatif uygulanan fasia iliaka kompartman bloğunun, spinal anestezi için pozisyon verilmesine ve cerrahi sonrasında analjezik tüketimine etkisini araştırmaktır.Bu prospektif, çift kör çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde bilgilendirilmiş hasta onamı alınarak 65 ? 80 yaş arası, femur kırığı nedeniyle opere olacak ASA I-III toplam 40 hastaya uygulandı. Periferik nöropatisi, mental bozuklukları, amid tipi lokal anesteziklere bilinen alerjisi, kanama diatezi, orta veya şiddetli böbrek ve karaciğer fonksiyon bozukluğu olan, antikoagülan tedavi gören ve fasia iliaka kompartman bloğu (FICB) uygulamasını kabul etmeyen hastalar çalışmaya dahil edilmedi.Çalışmaya dahil edilen tüm olgular, preoperatif vizit sırasında uygulanacak işlem hakkında bilgilendirildi ve yazılı onamları alındı. Hastaların preoperatif olarak Vizüel Analog Skala (VAS) ile nörokognitif fonksiyonlarını değerlendirmek için uygulanan Mini Mental Test (MMT) skorları kaydedildi. Hastalara premedikasyon uygulanmadı. Sekiz saatlik açlık süresi tamamlandıktan sonra rejyonal anestezi odasında elektrokardiyografi (EKG), noninvaziv arteriyel kan basıncı ve pulse oksimetre ile monitörize edilerek nazal kanülle 2-3 lt/dk konsantrasyonda O2 verildi. Venöz kanülasyonu takiben % 0,9 serum fizyolojikle 4-6 ml/kg/saat mayi infüzyonu başlandı. Hastalara blok uygulamadan önce her iki uyluk duyu değerlendirmesi soğuk uygulama ile karşılaştırıldı.Hastalar iki gruba ayrıldı. Grup Blok (Grup B) hastalara (% 0.5 bupivakain 15 ml + % 2 lidokain 15 ml) fasia iliaka kompartman bloğu (FICB) yapıldı. Hastalar blok öncesi ve blok sonrası 30 dakika boyunca hemodinamik parametreleri ve VAS skoru açısından takip edildi. Duyusal blok başlangıç zamanı femoral, lateral femoral kutanöz ve obturator sinir için ayrı ayrı kaydedildi. Grup Kontrol (Grup K) hastalara blok yapılmadı.Blok grubu ve kontrol grubu hastalar sonrasında operasyon odasına alındı, EKG, noninvaziv kan basıncı ve pulse oksimetre ile monitörize edildi. Her iki grup hastaya spinal anestezi öncesi 4 ml/kg kolloid mayi 15 dk içinde verildikten sonra spinal anestezi için opere olacak ekstremite altta kalacak şekilde pozisyon verilirken hastalar ağrılarını VAS ile değerlendirdi. Ortopedi hekimi pozisyon verme kalitesini mükemmel, iyi, orta, kötü olarak değerlendirdi. Hastalara spinal anestezi, grupları bilmeyen bir anestezi asistanı tarafından yapıldı. Spinal anestezi için 12.5 mg hiperbarik bupivakain (% 0.5) kullanıldı. T10 dermatomuna ulaşma zamanı, Bromage 3' e ulaşma zamanı, bloğun iki segment gerileme zamanı, motor blok ve duyu blok kalkış zamanı, toplam verilen kristaloid ve kolloid miktarı (ml) ve verilen kan miktarı (ünite) kaydedildi. İntraoperatif VAS?4 olan hastalara genel anestezi verilerek çalışma dışı bırakıldı.Hastalar postoperatif en az 1 saati derlenme odasında olmak üzere 48 saat takip edildi. Postoperatif ağrı tedavisi hasta kontrollü analjezi yöntemi (HKA) ile morfin verilerek sağlandı (1mg/ml, yükleme dozu 1mg, kilitli kalma süresi 6 dk).Kalp atım hızı, sistolik, diastolik, ortalama arter basınçları, HKA istek sayıları, HKA ile verilen analjezik miktarları (mg), toplam analjezik tüketimleri (mg), istirahat ve hareket VAS değerleri, Ramsay sedasyon skalası, bulantı, kusma, ek analjezik ihtiyaçları, komplikasyonlar ve tedavileri kaydedildi. Postoperatif 24. saatte hastaların nörokognitif fonksiyonları MMT ile tekrar değerlendirildi.Gruplar arasında preoperatif, intraoperatif ve postoperatif hemodinamik parametreler açısından fark yoktu. Blok grubunda FICB sonrası 30 dk' lık takipte VAS skoru blok öncesine göre düşük bulundu. Ortopedi hekimleri pozisyon verme kalitesini Grup K'da 7 hastada orta, 13 hastada kötü; Grup B'de 12 hastada mükemmel, 8 hastada iyi olarak değerlendirdi. Spinal anestezi için pozisyon verilmesi sırasındaki VAS skoru blok grubunda kontrol grubuna göre düşüktü. Blok uygulanan gruptaki hastalarda; postoperatif ilk 4 saatte ve 48 saat sonunda hem HKA istek sayısı hem de HKA ile verilen analjezik miktarları karşılaştırıldığında anlamlı fark bulundu. Postoperatif ilk 4 saatte hem istirahat hem de hareket VAS skorları düşüktü. Postoperatif 24. saatte hasta memnuniyetinin değerlendirilmesinin gruplara göre dağılımında Grup B' de mükemmel ve iyi olarak değerlendirilen oranlar Grup K'dan yüksek bulundu. Gruplar arasında MMT skorları açısından anlamlı fark bulunmadı. Çalışmamızdaki hiçbir hastada FICB'ye bağlı komplikasyon gözlenmedi.Sonuç olarak; spinal anestezi altında opere olacak femur kırığı olan yaşlı hastalarda preoperatif fasia iliaka kompartman blok uygulamasının preoperatif, intraoperatif ve postoperatif analjezik etki sağladığı, hastalara spinal anestezi için pozisyon vermeyi kolaylaştırdığı ve hasta konforunu artırdığı sonucuna vardık.
Özet (Çeviri)
For the femoral fracture operations of erderly patients, regional anesthesia is commonly preferred. But positioning the patient for spinal anesthesia may be difficult because of pain. In this study our purpose was to investigate the effects of preoperative fascia iliaca compartment block on positioning the patient for spinal anesthesia and on postoperative analgesic requirement.This prospective, double blind study has performed in Ondokuz Mayıs University Medical Faculty on 40 patients who were 65-80 years old, ASA I-III and will undergo femoral fracture operation. Patients who have peripheric neuropathy, mental disorders, allergy for amid local anesthetics, bleeding diathesis, moderate or severe renal or liver failure or refuced fascia iliaca compartment block has excluded from the study.Informed consent has taken from all partipicants. Mini mental test scores that to visual analogue scale (VAS) score and neurocognitive functions has recorded. No premedication has administered to any patients. After 8 hour fast, the procedure performed in regional anesthesia room. Electrocardiography, noninvasive blood pressure and pulse oxymetre monitorizations has performed. 2-3 lt/min O2 has given via nasal canula. Following intravenous canulation, 4-6 ml/kg/h normal saline solution started. Before the block, sensorial assesment of both thighs has done with cold test.Patients has divided into 2 groups randomly. Fascia iliaca compartment block has performed to the Group block (B) ( % 0.5 bupivacaine 15 ml + % 2 lidocaine 15 ml). Haemodynamic parameters and VAS scores has recorded from before block and 30 minutes after the block. Sensory block onset time has recorded seperately for femoral, obturator and lateral femoral cutaneus nerves. No block performed to control group (Group K).After the procedure, patients transported to operation room. Before the spinal anesthesia 4 ml/kg colloid liquid has given intravenously in 15 minute time, VAS scores taken while patient positioning for spinal anesthesia. Patient position was lateral decubitis as the femoral fractured part will be under. Orthopedics physician assesed the positioning as perfect, good, moderate, bad. Spinal anesthesia has performed by an anesthesiologist who was blind for groups. 12,5 mg hiperbaric bupivacaine % 0.5 has administered for spinal anesthesia. The time to reach T10 dermatom level, time to reach Bromage 3, two segment descenting time of block level, recovery time of motor and sensorial block, total cyristalloid and colloid liquid (ml) and blood amount (unit) has recorded. If patient?s VAS?4, general anesthesia performed and excluded from study.Patients followed up 48 hours and the first hour was in postoperative care unit. Postoperative pain management has done via Patient Controlled Analgesia (PCA) with morfin (1 mg/ml, loading dose 1 mg, lock time 6 minutes).Heart rate, arterial blood pressure, PCA requirement counts, analgesic amounts given via PCA, total analgesic use, VAS scores at rest and at movement, Ramsay Sedation Scores, nause, vomiting, complications and treatments of complications has recorded. Cognitive functions has assesed with mini mental test, at the postoperative 24th hour.There were no difference between groups for preoperative, intraoperative and postoperative haemodynamic parameters. In Group B, VAS scores were lower in the first 30 minutes after block, compared with preblock. Orthopedics physicians qualified the positioning as moderate for 7 patients and bad for 13 patients in Group K and excellent for 12 patients, good for 8 patients in Group B. VAS scores while positioning for spinal anesthesia were lower in Group B significiantly. PCA requirements and analgesic amounts were significiantly lower in Group B. Postoperative first 4 hours was lower in Group B. Patient satisfaction at 24 th hour, were significiantly higher in Group B. There was no significiant difference in mini mental test scores between groups. No complication has occured in this study.In conclusion, fascia iliaca compartment block for erderly patients with femoral fractures has preoperative, intraoperative, postoperative analgesic effects, makes easier positioning for spinal anesthesia and increase patient comfort.