Öğretmenlerin duygusal zekâları ile mesleki işbirliğine yönelik tutumları arasındaki ilişki
The relationship between teachers' emotional intelligence and their attitudes towards professional collaboration
  1. Tez No: 894924
  2. Yazar: MACİDE ŞENEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TUĞBA HOŞGÖRÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: işbirliği, mesleki işbirliği, öğretmen işbirliği, duygusal zekâ, öğretmen, collaboration, professional collaboration, teacher collaboration, emotional intelligence, teacher
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
Bu araştırmada, öğretmenlerin duygusal zekâları ile mesleki işbirliğine yönelik tutumları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Muğla ilinde görev yapan, oransız küme örnekleme tekniği kullanılarak belirlenmiş 487 devlet ve özel ilkokul, ortaokul ve lise öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma, nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modelinde desenlenmiştir. Araştırmanın verileri Türkçe'ye uyarlanmış“Rotterdam Duygusal Zekâ Ölçeği”ile“Öğretmenler Arasında Mesleki İşbirliğine Yönelik Tutum Ölçeği”nin örnekleme uygulanmasıyla elde edilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde betimsel istatistikler, karşılaştırma istatistikleri ve çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyleri yüksek düzeydedir. Öğretmenlerin duygusal zekâlarının çalışılan okul türü, eğitim kademesi, branş ve mezun olunan fakülte türü değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi ve mesleki kıdem değişkenlerine göre ise anlamlı bir farklılık göstermediği belirlenmiştir. Öğretmenlerin mesleki işbirliğine yönelik tutumları ise çok yüksek düzeydedir. Öğretmenlerin mesleki işbirliğine yönelik tutum düzeylerinin cinsiyet, eğitim düzeyi ve çalışılan eğitim kademesi değişkenlerine göre anlamlı farklılıklar gösterdiği; medeni durum, çalışılan okul türü, branş, mezun olunan fakülte ve mesleki kıdem değişkenlerine göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Araştırma sonuçları, öğretmenlerin duygusal zekâ düzeyleri ile mesleki işbirliğine yönelik tutumları arasında doğrusal ve pozitif yönde bir ilişki olduğunu ve öğretmenlerin duygusal zekâ düzeylerinin mesleki işbirliğine yönelik tutumlarını anlamlı bir şekilde yordadığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research aimed to examine the relationship between teachers' emotional intelligence and their attitudes towards professional collaboration. The sample of the study consisted of 487 public and private primary, middle, and high school teachers working in Muğla province during the 2023-2024 academic year, selected using the disproportional cluster sampling technique. The research was designed in the relational survey model, one of the quantitative research methods. The data of the research were obtained by applying the“Rotterdam Emotional Intelligence Scale”adapted to Turkish and the“Attitude Scale towards Professional Collaboration among Teachers”to the sampling. Descriptive statistics, comparison statistics and multiple regression analysis were conducted to analyze the research data. According to the research results, teachers' emotional intelligence levels were high. It was determined that teachers' emotional intelligence varied significantly depending on the type of school they worked in, school level, branch and faculty type they graduated from; and there was no significant difference according to gender, marital status, education level and professional seniority variables. Teachers' attitudes towards professional collaboration were at a very high level. It was found that teachers' attitude levels towards professional collaboration showed significant differences according to the variables of gender, education level and school level; and there was no difference according to marital status, type of school worked in, branch, faculty graduated and professional seniority variables. The research results showed that there was a linear and positive relationship between teachers' emotional intelligence levels and their attitudes towards professional collaboration, and that teachers' emotional intelligence levels significantly predicted their attitudes towards professional collaboration.