Mazı meşesi (Quercus infectoria) bitkisinin antioksidan ve antimikrobiyal aktivitesi ile uçucu yağ ve fenolik bileşenlerinin belirlenmesi
Determination of antioxidant and antimicrobial activity and essential oil and phenolic components of thuja oak (Quercus infectoria) plant
- Tez No: 894980
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞULE CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ağaç İşleri, Wood Products
- Anahtar Kelimeler: Mazı meşesi, Antioksidan, Antimikrobiyal, Fenolik bileşen, Uçucu yağ, SPME, GC-MS, HPLC-UV, Thuja oak, Antioxidant, Antimicrobial, Phenolic component, Essential oil, SPME, GC-MS, HPLC-UV
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Orman Ürünleri Kimyası ve Teknolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Mazı meşesi (Quercus infectoria) kozalağının toplam polifenol ve toplam flavonoid madde miktarları ölçülmüş aynı zamanda antioksidan kapasitesi; FRAP, CUPRAC ve DPPH● radikali temizleme yöntemleriyle açığa çıkarılmıştır. Elde edilen verilere göre toplam polifenol ve flavonoid madde içerikleri 342.87±20.34 mgGAE/g numune, 0.75±0.07 mg kuersetin/g numune şeklindedir. Antioksidan özellikleri ise FRAP için, 4.04±0.21 μmol FeSO4.7H2O/g numune, CUPRAC için 13.23±0.51 mmol TEAC/g numune olarak belirlenmiştir. DPPH● için ise IC50=0.002 mg/mL değeriyle çok iyi antioksidan özellik“sergilediği hatta o alan için standart olarak kullanılan troloksa çok yakın değerde aktivite gösterdiği görülmüştür.”Antimikrobiyal aktivite için disk difüzyon ve minimum inhibisyon konsantrasyon (MİK) yönteminden yararlanılmıştır. Mazı meşesi kozalağının kullanılan test mikroorganizmalarına karşı 250-4000 µg/mL değeriyle antibakteriyel aktivite gösterdiği, maya suşlarına karşı ise 125 veya 250 µg/mL değeriyle, özellikle de Candida glabrata ATCC 2001 ve Candida krusei ATCC 6258'e karşı 125 µg/mL değeriyle antifungal özellik gösterdiği bulunmuştur. Mazı meşesi'nden açığa çıkarılan uçucu yağın SPME ve GC/MS teknikleriyle aydınlatılması sonucunda 29 tane bileşen tespit edilmiştir. (Z)-Anethole eteri (%28.55), pentadecanolide esteri (%26.44), diethyl phthalate esteri (%6.46) ve acetoin ketonu (%5.66) bileşikleri en yüksek oranlara sahip oldukları için ana bileşenler olarak tanımlanmıştır. Mazı meşesi'nin fenolik bileşen tayini için HPLC-UV yönteminden faydalanılmış ve analizde 15 adet standart kullanılmıştır. Mazı meşesi kozalağında sadece gallik asit %2.9 (20.56 ppm) fenolik bileşiğine rastlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The total polyphenol and total flavonoid substance amounts of the thuja cone (Quercus infectoria) were measured, as well as the antioxidant capacity; It was revealed by FRAP, CUPRAC and DPPH● radical scavenging methods. According to the data obtained, total polyphenol and flavonoid substance contents are 342.87±20.34 mgGAE/g sample, 0.75±0.07 mgQuercetin/g sample. Antioxidant properties were determined as 4.04±0.21 μmol FeSO4.7H2O/g sample for FRAP, and 13.23±0.51 mmol TEAC/g sample for CUPRAC. For DPPH● , it was observed that it exhibited very good antioxidant properties with an IC50 = 0.002 mg/mL value, and even showed an activity very close to trolox, which is used as a standard in that field. Disc diffusion and minimum inhibitory concentration (MIC) methods were used for antimicrobial activity. Thuja cone showed antibacterial activity against the test microorganisms used with a value of 250-4000 µg/mL, and antifungal activity against yeast strains with a value of 125 or 250 µg/mL, especially against Candida glabrata ATCC 2001 and Candida krusei ATCC 6258 with a value of 125 µg/mL. It has been found to have properties. As a result of elucidating the essential oil extracted from thuja with SPME and GC/MS techniques, 29 components were detected. (Z)-Anethole ether (28.55%), pentadecanolide ester (26.44%), diethyl phthalate ester (6.46%) and acetoin ketone (5.66%) compounds were identified as the main components since they had the highest ratios. HPLC-UV method was used to determine the phenolic component of Thuja oak and 15 standards were used in the analysis. Only gallic acid 2.9% (20.56 ppm) phenolic compound was found in the thuja cone.