The effect of using e-content in foreign language teaching on secondary school students' achievements
Yabancı dil öğretiminde e-içerik kullanımının ortaokul öğrencilerinin başarılarına etkisi
- Tez No: 895003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. PERİHAN KORKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: e-içerik, e-öğrenme, kazanım, akademik başarı, etkililik, e-content, e-learning, achievement, academic success, effectiveness
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bilgisayar destekli ortamlar, öğrencilerin problem çözme becerilerini, hayal güçlerini ve öğrenmelerini artırmalarına yardımcı olur. Öğrenciler dijital bir dünyada öğrendikleri için, teknolojiyle entegre edilmiş öğrenme ortamları her zamankinden daha önemli hale gelmektedir. E-öğrenme, kurumsal öğrenmenin etkinliğini hızlandırmak için çok önemli bir araçtır.“Her zaman her yerde öğrenme”olarak nitelendirilir. Bu yöntemle, öğrenciler ve öğretmenler modern iletişim teknolojilerini kullanarak sınıf içinde iletişim kurabilir, birbirlerine danışabilir ve fikir alışverişinde bulunabilirler. Bu nedenle, görseller, videolar, etkileşimli sınavlar, dinleme materyalleri ve animasyonlar içeren e-içerik kullanımına eğitimin her kademesinde ihtiyaç duyulmaktadır. Son yıllarda, dil öğretiminde teknoloji kullanımı yaygın olarak tartışılmakta ve dil eğitiminin önemli bir yönü haline gelmektedir. Geleneksel, ders kitabı temelli öğretim yöntemleri ve materyalleri giderek e-içeriklerle entegre edilmektedir. Bu çalışmanın amacı, e-içerik etkinlikleri tasarlayarak ve uygulayarak, ortaokulda İngilizce sınıflarında e-içerik kullanımının etkisini ortaya çıkarmak; böylece eğitimcilere öğretim yöntemlerini geliştirmek için faydalı bilgi ve pratik stratejiler sağlamaktır. Çalışma, bulguların güvenilirliğini ve geçerliliğini sağlamak için ön test-son test kontrol gruplu yarı deneysel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Veriler, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılında Muğla'nın Milas ilçesindeki bir devlet okulunun 7. sınıf öğrencilerinden toplanmıştır. Çalışmanın başında araştırma kapsamındaki tüm 7. sınıf öğrencilerine uygulanan ön test sonuçlarına göre aynı veya yakın düzeyde homojen iki sınıf seçilmiştir. Kontrol grubuna müfredattaki temalardan biri geleneksel yöntem ve materyaller kullanılarak öğretilirken, deney grubuna ise e-içerik etkinlikleri aracılığıyla e-öğrenme ortamında öğretilmiştir. Müfredatın hedeflenen teması tamamlandıktan sonra, nihai sonuçları toplamak için bir son test uygulanmıştır. Ön test ve son test verilerini desteklemek amacıyla araştırmanın nitel verileri olan öğrenci görüşleri de toplanmıştır. Ortaokul öğrencilerinin İngilizce derslerinde e-içerik kullanımına ilişkin görüş ve deneyimlerini anlamak amacıyla deney grubundaki toplam 28 öğrenciye dört açık uçlu soru içeren Öğrenci Görüş Formları dağıtılmıştır. Daha sonra, öğrencilerin cevaplarına dayalı olarak sonuçları belirlemek için bir içerik analizi uygulanmıştır. Sonuçlar, kontrol ve deney grupları arasında deney grubu lehine anlamlı bir fark olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, öğrenci görüş formlarının sonuçları, öğrencilerin e-içerik etkinliklerini bilgilendirici ve eğlenceli bulduklarını göstermiştir. Ayrıca, e-içeriklerin dersi daha iyi anlamalarına yardımcı olduğunu ve öğrenmelerini kolaylaştırdığını belirtmişlerdir. Öneri olarak, gelecekteki araştırmalar e-içeriğin dil edinimi üzerindeki uzun vadeli etkilerini araştırabilir ve farklı yaş grupları ve eğitim ortamlarındaki etkisini inceleyebilir. Eğitimciler, bu teknolojik araçları benimseyip geliştirerek, modern öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılayan daha dinamik, ilgi çekici ve etkili bir öğrenme ortamı yaratabilirler.
Özet (Çeviri)
Computer-aided environments help students increase their problem-solving ability, imagination, and learning. Since students are learning in a digital world, technology-integrated learning environments are becoming more essential than usual. E-learning is a pivotal tool for accelerating the effectiveness of organizational learning. It is characterized as“anywhere-anytime learning.”With this modality, learners and instructors can communicate, consult, and exchange perspectives in a traditional classroom using contemporary communication technology. Therefore, using e-content with images, videos, interactive quizzes, listening materials, and animations is needed at every level of education. In recent years, the use of technology in language teaching has been widely discussed and has become an essential aspect of language education. The traditional, textbook-based teaching methods and materials are gradually integrated with e-content. By designing and implementing e-content activities, the purpose of this study was to find out the effect of using e-content in secondary school English classrooms; thereby providing educators with useful insights and practical strategies to enhance their teaching methods. The study was designed as a pretest-posttest control group quasi-experimental research, to ensure the reliability and validity of the findings. The data was collected from 7th-grade students at a state school in Milas, Muğla, in 2023 - 2024 Academic Year. Two same or near level homogenous classes were selected based on the results of the pretest that was applied to all the 7th-grade students in the research context at the beginning of the study. The control group was taught one of the themes in the curriculum using traditional methods and materials, while the experimental group was taught in an e-learning environment through e-content activities. After the targeted theme of the syllabus is finished, a posttest was applied to gather the final results. In order to support the pre-test and post-test data, the qualitative data of the research, students' views were also gathered. Students' View Forms which included four open-ended questions were delivered to a total of 28 students in the experimental group with the aim of understanding the views and experiences of secondary school students regarding the use of e-content in their English lessons. Afterward, a content analysis was applied to figure out the results based on the students' answers. Results revealed that, a significant difference was found between the control and experimental groups, in favour of the experimental group. Besides, the results of students' views forms showed that students found e-content activities informative and funny. They also stated that e-contents helped them understand the lesson better and facilitated their learning. As suggestions, future research could explore the long-term effects of e-content on language acquisition and examine its impact across different age groups and educational settings. By adopting and refining these technological tools, educators can create a more dynamic, engaging, and effective learning environment that meets the needs of modern learners.