Serebral palsili çocuklarda bakım verenlerin bakım yükü, kas iskelet sistemi problemleri, yaşam kalitesi ve anksiyetesinin değerlendirilmesi
Evaluation of caregiver burden, musculoskeletal problems, quality of life and anxiety in children with cerebral palsy
- Tez No: 895074
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMEL TAŞVURAN HORATA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Serebral palsi, bakım yükü, kas iskelet sistemi problemleri, yaşam kalitesi, anksiyete, Cerebral palsy, care burden, musculoskeletal problems, quality of life, anxiety
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmanın amacı SP'li çocuklara ait bireysel ve klinik özellikler, aileye ve bakım verene ait özellikler ile bakım verenin bakım yükü, kas iskelet sistemi problemleri, yaşam kalitesi ve anksiyete düzeyleri arasındaki ilişkiyi kapsamlı bir şekilde incelemektir. Çalışmada SP'li çocuğa ait bireysel özellikler yaş, cinsiyet ve vücut kitle indeksi (VKİ) olarak kaydedildi. SP'li çocuğa ait klinik özellikler olarak etkilenen bölge, kaba motor fonksiyon becerileri ve seviyesi, ince motor becerileri, uyku durumu, ağrı durumu, fonksiyonel bağımsızlık düzeyleri, iletişim becerileri ve kognitif problemin varlığı değerlendirildi. Aileye ait özellikler kardeş sayısı, gelir durumu ve yaşanılan yer olarak kaydedildi. Bakım verenler için, bakım yükleri Zarit Bakım Yükü Ölçeği (ZBYÖ) ile, kas iskelet sistemi problemleri Örebro Kas İskelet Sistemi Tarama Anket-12-TR (ÖKİSTA-12) ve İskandinav Kas İskelet Sistemi Anketi (İKİSA) ile, anksiyete düzeyleri Beck Anksiyete Envanteri (BAE) ile ve yaşam kalitesi EuroQOL- EQ5D5L anketi ile ölçüldü. Bakım verenlerin kas iskelet sistemi problemleri ile çocuğun yaşı ve cinsiyeti, ailenin gelir durumu, çocuğun etkilenen bölge sayısı, kognitif problemin varlığı, kaba motor fonksiyon becerisi, uyku bozuklukları ve fonksiyonel bağımsızlık düzeyleri arasında ilişki vardı (p0,05). Bakım verenlerin kas iskelet sistemiyle ilgili problemlerini iyileştirmek, yaşam kalitesini artırmak ve anksiyete düzeyini azaltmak ilişkili faktörlere odaklanılmalıdır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to comprehensively examine the relationship between individual and clinical characteristics of children with CP, family and caregiver characteristics and caregiver care burden, musculoskeletal problems, quality of life and anxiety levels. In the study, individual characteristics of the child with CP were recorded as age, gender and body mass index (BMI). The affected area, gross motor function skills and level, fine motor skills, sleep status, pain status, functional independence levels, communication skills and presence of cognitive problems were evaluated as clinical characteristics of the child with CP. Family characteristics were recorded as number of siblings, income status and place of residence. For caregivers, care burden was measured with the Zarit Care Burden Scale (ZCBSS), musculoskeletal problems with the Örebro Musculoskeletal System Screening Questionnaire-12-TR (ÖKİSTA-12) and the Scandinavian Musculoskeletal Questionnaire (IKİSA), anxiety levels with the Beck Anxiety Inventory (BAI) and quality of life with the EuroQOL- EQ5D5L questionnaire. There was a relationship between the musculoskeletal problems of the caregivers and the age and gender of the child, income status of the family, number of affected areas, presence of cognitive problems, gross motor function skills, sleep disorders and functional independence levels (p0.05). The related factors should be focussed on to improve the musculoskeletal problems of caregivers, to improve quality of life and to reduce anxiety levels.