Suriyeli göçmen üniversite öğrencilerinin meslek tercihi (Kilis ili örneği)
Professional preferences of Syrian immigrant university students (Kilis province example )
  1. Tez No: 895367
  2. Yazar: SALİHA YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DOĞAN KARACOŞKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Suriye, Göçmen, Meslek, Linda Gottfredson, Üniversite, Syria, Immigrant, Profession, Linda Gottfredson, University
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortadoğu ve Göç Araştırmaları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Çalışmanın amacı göçmen Suriyeli üniversite öğrencilerinin hangi meslekleri tercih ettiklerini saptamaktır. Özellikle meslek seçimine etki eden faktörlerin neler olduğunu, savaş ve göç deneyimini yaşamak zorunda kalmasalardı hangi mesleği yapmak istediklerini veya meslek seçiminde cinsiyet faktörünün etkisi gibi sorular araştırmaya tabi tutulmuştur. Bu soruları cevaplayarak hem literatürde eksikliği hissedilen bu konuya dair bir bakış açısı oluşturmak hem de ileride yapılacak olan çalışmalara katkı sunmak istenmiştir. Araştırma, sosyal bir gerçeklik ile ilişkili olduğundan fenomenolojik (olgubilim) tip tercih edilmiştir. Örneklemi seçerken amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örneklem seçilmiştir. Bu çalışmada 13 kadın 7 erkek göçmen olmak üzere toplam 20 katılımcı ile görüşme sağlanmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde ise betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda hayal edilen meslek ile tercih edilen bölüm arasında ciddi farklar olduğu, meslek seçiminde cinsiyet faktörünün etkili olduğu, mesleklerin saygı getirdiği ancak bireysel anlamda saygınlık için insani ölçütlerin ön plana çıktığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to determine which professions Syrian immigrant university students prefer. In particular, questions such as what are the factors affecting the choice of profession, what profession they would like to do if they did not have to migrate as war victims, or the gender factor in choosing a profession were researched as sub-problems. By answering these questions, we wanted to present a perspective on this subject, which is lacking in the literature, and to contribute to future studies. Since a social reality constitutes our research, the phenomenological type was preferred. While selecting the sample, criterion sample was chosen from purposive sampling methods. In this study, a total of 20 samples, 13 female and 7 male Syrian immigrants, were interviewed. As a result of the research, it was determined that there are serious differences between the dream and the preferred department, the gender factor is effective in choosing a profession, that professions bring respect, but humane criteria come to the fore for individual respect.