Murâdî Divanı'nda dinî muhteva
Religious content in Murâdî Divan
- Tez No: 895451
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÖKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Sultan III. Murad, Murâdî Divanı, Dinî Muhteva, Sultan Murad III, Murâdi Divan, Religious Content
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk İslam Sanatları Tarihi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk İslam Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Düşünce Osmanlı toplumunda çoğunlukla şiirsel söylem içinde ifade edilmiştir. Bu sebeple Osmanlı toplumunda şiir her katmandan insanların düşüncelerini ifade için yoğun ilgi gösterdiği edebi alanlardan biri belki de ilki olmuştur. Padişahlar da ağır yönetim sorumluluklarının yanında şairleri himaye etmekle kalmamış kendileri de bu edebi alana ilgi duymuşlar, hacimli divanlar tertip etmişlerdir. Sultan III. Murad da divan sahibi sultanlardan biridir. Bu çalışmada Prof. Dr. Ahmet KIRKKILIÇ tarafından metin tenkidi yapılarak yayıma hazırlanan, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı tarafından yayımlanan Murâdî Divanı esas alınmış ve divan dinî muhteva açısından tahlilî bir çalışmaya tabi tutulmuştur. Ayrıca bu çalışmada divanını ele aldığımız Sultan III. Murad'ın hayatı, edebî şahsiyeti, eserleri ve divanı hakkında bilgiler verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ideas are extensively expressed in the form of poetry in the Ottoman society, so poetry is one of the literature genres that people from different classes focus on to convey their thoughts. The Sultans of the Ottoman Empire took interest in different fine arts, as well as their responsibility of ruling the Empire. They have thick divans, as well as taking care of poets. Murad III, is one of the sultans who have divans. This paper is based on Murâdi Divan, criticized by Prof. Dr. Ahmet KIRKKILIÇ and edited by Directory of Turkey Written Works, and it is evaluated from the point of religious content. The life story, literary characteristic, works and divan of Sultan Murad III are also studied.