Senfonik müzikte yaylı çalgılar ve orkestra şefliği açısından yaylı çalgı tekniklerinin incelenmesi
String instruments in symphonic music and analysis of string instrument techniques in terms of orchestra conducting
- Tez No: 895642
- Danışmanlar: PROF. DR. RENGİM GÖKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Yaylı çalgılar, Orkestra, Orkestra Şefliği, Şeflik Teknikleri, Yaylı Çalgı Teknikleri, String Instruments, Orchestra, Orchestral Conducting, Conducting Techniques, String Instruments Techniques
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kompozisyon, Koro ve Orkestra Şefliği Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Orkestra Şefliği Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Bu araştırma, senfonik müzikte yaylı çalgıların yeri ve çeşitli yaylı çalgı tekniklerinin orkestra şefliği açısından kapsamlı bir şekilde incelenmesi üzerine yoğunlaşmıştır. İki bölümden oluşan bu çalışma, yaylı çalgıların icra tekniklerinin performans ve müzikal ifade üzerinde nasıl büyük bir etkiye sahip olduğunu detaylarıyla ele almaktadır. Orkestra şeflerinin bu teknikleri yetkin kullanmalarının müzikal ifadeyi nasıl zenginleştirebildiğini inceleyerek, ayrıca bu yaklaşımın yönetsel etkilerine de değinmektedir. Temel yaylı çalgı tekniklerinin tanımlanmasının yanı sıra, bu tekniklerin tarihsel gelişim süreci ve orkestralarda kullanımının sanatsal ve duyusal etkilerini de içeren bu çalışma, yaylı çalgı tekniklerinin orkestra şefliği bakımından değerlendirilmesi ve uygulanmasının etkileri üzerinde durmayı ele almaktadır. Amaç orkestra şeflerinin, şeflik eğitimi alan öğrencilerin ve eğitimcilerin senfonik müzikte yaylı çalgıların yüksek performansının nasıl yakalanabileceği konusundaki özgün yaklaşımlara dikkat çekmek ve açıklık getirmektir.
Özet (Çeviri)
This research focuses on the place of string instruments in symphonic music and the comprehensive examination of various string techniques from the perspective of conducting. Comprising two sections, this study delves into how the performance techniques of string instruments have a significant impact on performance and musical expression. By examining how conductors' proficient use of these techniques can enrich musical expression, it also addresses the managerial effects of this approach. In addition to defining the basic string techniques, this study includes the historical development process of these techniques and their artistic and sensory impacts on their use in orchestras. It focuses on the evaluation and application of string techniques from the perspective of conducting and their effects. The aim is to draw attention to and clarify original approaches to how high performance of string instruments in symphonic music can be achieved by conductors, students in conducting education, and educators.