Selektif trunkus bloğunda deksametazon kullanımının anestezik ve analjezik etkinliğinin değerlendirilmesi
Evaluation of the anesthesic and analgesic effectiveness of dexametasone use in selective trunchus block
- Tez No: 895707
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DÖNDÜ GENÇ MORALAR, DR. SERPİL ŞEHİRLİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Selektif trunkus bloğu, adjuvan, deksametazon, postoperatif analjezi, üst ekstremite cerrahileri, prosedür spesifik anestezi, Selective trunk block, adjuvant, dexamethasone, postoperative analgesia, upper extremity surgeries, procedure-specific anesthesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Giriş: Periferik sinir blokları özellikle ortopedik cerrahilerde sıklıkla kullanılmaktadır. Selektif trunkus blokları, yakın zamanda tanımlanmış olup üst ekstremitede etkili duyusal ve motor blok sağlamaktadır. Bu çalışmada, selektif turunkus bloklarında bupivakain adjuvan olarak deksametazon eklenmesinin anestezik ve analjezik etkinliğini değerlendirmeyi amaçladık. Birincil amacımız selektif trunkus bloğunda bupivakaine adjuvan olarak deksametazon eklenmesinin anestezi için gerekli motor ve duyusal blok başlangıç süreleri üzerine olan etkisinin karşılaştırılmasıdır. İkincil amacımız ise postoperatif blok süreleri, postoperatif analjezik etkinliğin ve komplikasyonların karşılaştırmasıdır. Gereç ve Yöntemler: Bu çalışma, randomize, kontrollü, prospektif çift kör bir çalışmadır olarak planlandı. Çalışmaya elektif üst ekstremite cerrahisi geçiren 66 hasta dahil edildi. Hastalar kapalı zarf yöntemiyle iki gruba ayrıldı. Tüm hastalara USG eşliğinde nörostimülatör kullanılarak selektif turunkus bloğu uygulandı. Grup 1'de bupivakain+deksametazon, Grup 2'de ise sadece bupivakain kullanılarak bloklar uygulandı. Tüm hastalara blok uygulaması sonrası 5.,10.,20.,25.,30. dakikalarda ve postoperatif 2.,4.,8.,12.,24. saatlerde dermatom sahalarında duyusal ve otonom blokajlarla ilgili myotom tutulumları, intraoperatif analjezik tüketimleri, postoperatif analjezik ihtiyaçları ve komplikasyonlar kayıt altına değerlendirildi. Bulgular: Grup 1'de duyusal blok başlangıç süresi C5 dermatomunda anlamlı daha kısa bulundu. Otonom ve motor blok başlangıç süreleri arasında anlamlı farklılık yoktu. Postoperatif 12.saatte C7-C8 dermatomlarda duyusal blok süresi ve tüm miyotomlarda motor blok süresi Grup 1'de daha uzundu. Grup 1'de daha az intraoperatif ve postoperatif analjezik kullanımları ve kurtarma analjezi süresinin daha uzun olduğu raporlandı. Sonuçlar: Selektif trunkus bloklarında adjuvan olarak deksametazon kullanımı, daha iyi postoperatif analjezi, daha uzun motor ve duyusal blok sağlamaktadır. Daha erken duysal blok oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Peripheral nerve blocks are frequently used, especially in orthopedic surgeries. Selective trunk blocks, recently defined, provide effective sensory and motor blocks in the upper extremities. In this study, we aim to evaluate the anesthetic and analgesic efficacy of adding dexamethasone as an adjuvant to bupivacaine in selective trunk blocks. Our primary objective is to compare the effect of adding dexamethasone to bupivacaine on the onset times of the motor and sensory blocks required for anesthesia in selective trunk blocks. Our secondary objective is to compare the durations of postoperative blocks, postoperative analgesic efficacy, and complications. Materials and Methods: This study is planned as a randomized, controlled, prospective, double-blind study. Sixty-six patients undergoing elective upper extremity surgery were included in the study. The patients were divided into two groups by closed envelope method. All patients underwent selective trunk block using a neurostimulator under ultrasound guidance. In Group 1, the blocks were applied using bupivacaine + dexamethasone, while in Group 2, only bupivacaine was used. After the block application, myotome involvements related to sensory and autonomic blockages, intraoperative analgesic consumption, postoperative analgesic needs, and complications were recorded at 5, 10, 20, 25, 30 minutes and at 2, 4, 8, 12, 24 hours postoperatively in the dermatome fields of all patients. Results: The sensory block onset time in Group 1 was significantly shorter at the C5 dermatome. There was no significant difference in the onset times of the autonomic and motor blocks. At the 12th postoperative hour, the duration of the sensory block in the C7-C8 dermatomes and the duration of the motor block in all myotomes were longer in Group 1. Lower intraoperative and postoperative analgesic use and a longer duration of rescue analgesia were reported in Group 1. Conclusion: The use of dexamethasone as an adjuvant in selective trunk blocks provides better postoperative analgesia and longer motor and sensory block durations. It is associated with an earlier onset of sensory block.