Diyabetik nefropatik hastalarda dinapeni
Dynapenia in diabetic nephropathy patients
- Tez No: 895708
- Danışmanlar: PROF. DR. OKCAN BASAT, DR. EMEL TATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Diyabetik Nefropati, Dinapeni, El sıkma gücü, Timed-Up-Go (TUG) Test, Diabetes Mellitus, Diabetic Nephropathy, Dynapenia, Hand Grip Strength (HGS), Timed-Up-and-Go (TUG) Test
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Giriş ve Amaç: Dinapeni; nörolojik ya da kas-iskelet sistemini patolojisinden kaynaklanmayan, kas kaybından bağımsız olarak yaşa bağlı kas gücü kaybı olarak tanımlanır. Bu çalışmamızda diyabetik nefropati ile dinapeni arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Bu çalışmada tek merkezli, kesitsel, tanımlayıcı ve analitik olarak planlandı. Araştırmanın evreni 01.02.2024-30.04.2024 tarihleri arasında hastanemiz aile hekimliği ve nefroloji polikliniklerine başvuran; kontrol grubu, diyabeti olup nefropatisi olmayan ve diyabetik nefropatisi olan 39'ar kişiden oluşan 3 eşit gruba ayrılmış toplam 117 katılımcı ile oluşturulmuştur. Çalışmamızdaki 117 hastanın kan tetkikleri, bioimpedans analizleri, kas gücü ve antropometrik ölçümleri alınmıştır. Bulgular: Diyabeti olup nefropatisi olmayan ve diyabetik nefropatik grubun kas gücünün kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu görülmüştür. Diyabetin, nefropati gelişsin ya da gelişmesin kas gücü üzerinde negatif bir etkisi olduğu saptanmıştır. Dinapeni sıklığı diyabetik nefropatik grupta en yüksektir. Kas yüzdelerine baktığımızda kontrol grubu en yüksek, diyabeti olup nefropatisi olmayan grup orta ve diyabetik nefropatik grup en düşük kas yüzdesine sahiptir. Diyabetes mellitus tek başına kas kütlesi üzerine negatif etkiye sahiptir, nefropati geliştiğinde ise bu etki daha dramatik şekilde artmaktadır. TUG test sonuçlarında ise diyabetik nefropatik grubun test süresi diğer iki gruba göre daha uzun saptanmıştır. Bu da bize diyabetik nefropatinin fiziksel aktivite ve mobilite üzerindeki olumsuz etkilerini açıkça göstermektedir. Sonuç: Yaptığımız çalışmanın verilerine bakıldığında diyabetes mellitusun kas-iskelet sistemi ve fiziksel aktivite üzerinde olumsuz etkilere sahip olduğu gözlemlenmiştir. Nefropati gelişmesi durumunda ise bu olumsuz etkiler daha da artmaktadır. Diyabetes mellitusun takip ve tedavisi, diyabetik nefropati gelişimini önlemeye çalışmak hastaların hayat kaliteleri açısından oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Purpose: Dinapenia is defined as age-related muscle strength loss that is not caused by neurological or musculoskeletal pathology and is independent of muscle loss. In this study, we aimed to investigate the relationship between diabetic nephropathy and dynapenia. Method: This study was designed as a single-center, cross-sectional, descriptive, and analytical investigation. The study population consisted of 117 participants who visited the family medicine and nephrology outpatient clinics of our hospital between 01.02.2024 and 30.04.2024. These participants were divided into three equal groups of 39 people each: a control group, a group with diabetes but without nephropathy, and a group with diabetic nephropathy. Blood tests, bioimpedance analyses, muscle strength, and anthropometric measurements were obtained from all 117 patients in our study. Findings: It was observed that the muscle strength of the groups with diabetes without nephropathy and with diabetic nephropathy was significantly lower compared to the control group. It was determined that diabetes negatively affects muscle strength, whether nephropathy develops or not. The frequency of dynapenia was highest in the diabetic nephropathy group. When looking at muscle percentages, the control group had the highest percentage, the group with diabetes but without nephropathy had a moderate percentage, and the diabetic nephropathy group had the lowest muscle percentage. Diabetes mellitus alone has a negative impact on muscle mass, and this effect becomes more dramatic when nephropathy develops. In the TUG test results, the test duration for the diabetic nephropathy group was found to be longer than the other two groups. This clearly demonstrates the negative effects of diabetic nephropathy on physical activity and mobility. Conclusion: The data from our study show that diabetes mellitus has negative effects on the musculoskeletal system and physical activity. These negative effects become even more pronounced when nephropathy develops. Monitoring and treating diabetes mellitus, as well as attempting to prevent the development of diabetic nephropathy, are crucial for maintaining the quality of life for patients.