Düşük güçlü ve gerilimli transistörler kullanarak lojik devre tasarımı
Logic circuit design using low power and voltage transistors
- Tez No: 895759
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEZAİ ALPER TEKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: MOS, DTMOS, CNTFET, GNRFET, Lojik, Dinamik eşik gerilimi, SPICE, MOS, DTMOS, CNTFET, GNRFET, Logic, Dynamic threshold voltage, SPICE
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Günümüz teknolojisinde birçok mühendislik tasarımı lojik (sayısal) devreler içermektedir. Tez çalışmasında lojik yapıların tasarım süreçlerinin uygun şekilde gerçekleştirilebilmesi için lojik tasarım ile ilgili temel bilgiler ve kavramlar ile lojik parametreler tanıtılmaktadır. Günümüzde geçerliliğini önemli ölçüde koruyan iki farklı lojik mimariye ait lojik kapılar alan etkili transistörlere ek olarak alternatif transistör teknolojileri ile gerçekleştirilerek karşılaştırılması yapılmaktadır. Lojik kapılardan daha karmaşık olan lojik devreler gerçekleştirilerek giriş-çıkış işaretleri incelenmektedir. Temel lojik tasarımların gerçekleştirilmesi ve karşılaştırılmasına ek olarak ultra düşük gerilimli ve enerji verimli yeni lojik kapılar ve bu lojik kapıların toplayıcı devre uygulamaları önerilmektedir. Temel bir lojik kapı olan inverter devresinin grafen transistörlü durumda transistör parametre değişimlerine bağlı olarak güç tüketimi ve yayılım gecikmesi değerlerinin derin öğrenme modelleri geliştirilmektedir. Ayrıca standart besleme gerilimleri içeren güç kaynağı ile ultra düşük gerilimli lojik yapılar arasında arabağlaşım sağlayan geleneksel gerilim dönüştürücü devresi uygulaması yapılarak bu devredeki yarıiletken elemanlar yerine alternatif transistör teknolojilerini kullanarak verim artışı sağlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In today's technology, many engineering designs contain logic (digital) circuits. In this thesis study, basic information and concepts about logic design and logic parameters are introduced in order to properly carry out the design processes of logic structures. Logic gates belonging to two different logic architectures, which are still valid today, are compared by using alternative transistor technologies in addition to field effect transistors. Logic circuits, which are more complex than logic gates, are implemented and input-output signals are examined. In addition to the realization and comparison of basic logic designs, new ultra low voltage and energy efficient logic gates and adder circuit applications of these logic gates are proposed. Deep learning models are being developed for the power consumption and propagation delay values of the inverter circuit, which is a basic logic gate, depending on the transistor parameter changes in the case of graphene transistors. In addition, by applying a traditional voltage converter circuit that provides interconnection between the power supply containing standard supply voltages and ultra low voltage logic structures, efficiency is increased by using alternative transistor technologies instead of semiconductor elements in this circuit.