Eser düzeydeki kadmiyumun mikro katı faz ekstraksiyon ile zenginleştirilmesi
Preconcentration of trace cadmium by micro solid phase extraction
- Tez No: 895799
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Cd(II), Nanokompozit, MWCNT@TiSiO4, DSPE, Tütün, Yiyecek, FAAS, Cd(II), Nanocomposite, MWCNT@TiSiO4 DSPE, FAAS, Water, Tobacco, Food
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Analitik Kimya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Kadmiyum kirliliği, ekosistemlerdeki kalıcı varlığı ve toksik özellikleri nedeniyle hem insan sağlığı hem de çevre için önemli tehlikeler arz etmektedir. Cd'un çevre ve halk sağlığı üzerindeki etkilerinin izlenmesi için tayini önemlidir. Bu çalışma, sol-jel ve kalsinasyon sentez teknikleri ile sentezlenen MWCNT@TiSiO4 nanokompoziti ile eser düzeydeki kadmiyum için yeni bir katı faz mikroekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Nanokompozitin karakterizasyonu X-ışını Kırınımı (XRD), Fourier Dönüşümlü Infrared (FTIR) Spektroskopisi ve Alan Emisyonlu-Taramalı Elektron Mikroskopisi (FE-SEM) teknikleri kullanılarak yapılmıştır. pH, numune ve eluent hacimleri ve sorbent miktarı dahil olmak üzere analitik parametrelerin optimizasyonu yapılmıştır. Matris bileşenlerinin etkisi araştırılmıştır. Yöntem, sırasıyla 0,053 µg L-1, 0,176 µg L-1 ve %4,6 gibi düşük bir gözlenebilme limiti (LOD), tayin limiti (LOQ) ve bağıl standart sapma (%RSD) göstermiştir. Yöntem, sertifikalı referans materyallerin analiziyle doğrulanmıştır. Geliştirilen yöntem su, tütün ve gıda örneklerindeki Cd(II) seviyelerini belirlenmesine uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
Cadmium contamination poses significant risks to human health and the environment due to its persistence in ecosystems and toxic properties. Effective detection is needed to monitor the environmental and public health effects of Cd. This study deals with a new separation and enrichment method for trace level cadmium using a novel MWCNT@TiSiO4 nanocomposite synthesized via sol-gel and calcination synthesis techniques. A comprehensive characterization of the nanocomposite was carried out using X-ray diffraction (XRD), Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy and field emission scanning electron microscopy (FE-SEM) techniques. Optimization of analytical parameters including pH, sample and eluent volumes and sorbent amount were investigated. The influence of matrix components was investigated. The method showed a low limit of detection (LOD), limit of quantification (LOQ) and relative standard deviation (%RSD) of 0.053 µg L-1, 0.176 µg L-1 and 4.6%, respectively. The method was validated by analysis of certified reference materials. The method was validated by analysing certified reference materials. The developed methodology was applied to determine Cd(II) levels in water, tobacco and food samples.