Mikroekstraksiyon ile kadmiyumun ayrılması-zenginleştirilmesi ve tayini
Separation-enrichment and determination of cadmium by microextraction
  1. Tez No: 909218
  2. Yazar: EDA BORA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA SOYLAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mikro katı faz ekstraksiyonu, kadmiyum, BaTiO3@MIL-53 (Al), deniz ürünleri, Micro solid phase extraction, cadmium, BaTiO3@MIL-53 (Al), seafoods
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu tez, deniz ürünlerinden eser düzeydeki kadmiyumu ayırmak, zenginleştirmek için BaTiO3@MIL-53 (Al) nanokompozitin adsorban olarak kullanıldığı bir mikro katı faz ekstraksiyon yöntemi geliştirmiştir. Kadmiyum tayinleri alevli atomik absorpsiyon spektrometresi kullanılarak yapılmıştır. BaTiO3@MIL-53 (Al) hidrotermal sentez yöntem ile sentezlendikten sonra, taramalı elektron mikroskobu, x-ışınları difraksiyonu ve infrared spektroskopisi ile karakterize edilmiştir. Mikro katı faz ekstraksiyon yöntemi için pH, BaTiO3@MIL-53 (Al) miktarı, eluent tipi ve hacmi gibi parametreler optimize edilmiştir. Daha sonra çeşitli matriks bileşenlerinin potansiyel etkileri araştırılmıştır. Optimum pH değeri 5,0 olarak bulunmuştur. Çalışmada 30 mg BaTiO3@MIL-53 (Al) adsorbanı kullanılmıştır, zenginleştirme faktörü 80'dir. Sertifikalı referans maddeler kullanılarak yöntemin doğruluğu test edilmiştir. Geliştirilen yöntem, karides, midye ve ton balığı örnekleri çözünürleştirildikten sonra bu örneklerin kadmiyum içeriğini belirlemek için uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, a micro solid phase extraction method was developed using a BaTiO3@MIL-53 (Al) nanocomposite as an adsorbent to separate and enrich trace levels of cadmium from seafood. Cadmium determinations were performed using flame atomic absorption spectrometry. After BaTiO3@MIL-53 (Al) was synthesized by the hydrothermal synthesis method, it was characterized by techniques such as scanning electron microscopy, X-ray diffraction, and infrared spectroscopy. Parameters such as pH, amount of BaTiO3@MIL-53 (Al), type and volume of eluent were optimized for the micro solid phase extraction method. The potential effects of various matrix components were then investigated. The optimum pH value was found to be 5.0. In the study, 30 mg of BaTiO3@MIL-53 (Al) adsorbent was used, and the enrichment factor was 80. The accuracy of the method was tested using certified reference materials. The developed method was applied to determine the cadmium content of shrimp, mussel, and tuna fish samples after these samples were dissolved.