Türk vergi sisteminde sermaye şirketlerinin vergilendirilmesinin kavramsal açıdan incelenmesi
Conceptual analysis of taxation of capital companies in the Turkish tax system
  1. Tez No: 895947
  2. Yazar: MURAT DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET KESİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumlar Vergisi, Sermaye Şirketi, Türk Vergi Sistemi, Corporate Tax, Capital Company, Turkish Tax System
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gedik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışma, kurumlar vergisi açısından mutlaka ortaktan ayrı olarak vergilendirilen sermaye şirketlerinin Türk vergi sistemindeki konumunun hukuki ve ekonomik yapısını açıklamaya çalışmaktadır. Hukuk sistemimizde şirketlerin doğası gereği ortaklarından ayrı tüzel kişilikleri bulunmaktadır. Ancak sermaye şirketlerinin kendi iradeleri, hedefleri ve mali özerklikleri ile bağımsız mali güce sahip oldukları açıktır. Bu durumun bir sonucu olarak sermaye şirketlerinin ortaklarından bağımsız olarak ayrı bir vergiye tabi tutulması vergi adaletine uygundur. Ortaklarından ayrı olarak vergiye tabi olan sermaye şirketlerinin bu nedenle vergi hukukunda ayrı bir hukuki statüye sahip olması gerekmektedir. Bu statünün bir koşulu, sermaye şirketlerine önemli vergi yükümlülükleri getirilmesidir. Bu yükümlülükler vergi yükümlülükleri ve sermaye şirketlerinin vergi yükümlülükleri olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli vergi kanunları uyarınca sermaye şirketleri, yaptıkları harcamalar, hukuki işlemler ve sahip oldukları taşınır ve taşınmaz mallardan dolayı vergi yükümlülüğüne maruz kalabilmektedirler. Ancak sermaye şirketlerinin gerçek vergi sorumluluğu, ticari ve ekonomik faaliyetlerinde ön plana çıkan ve bu kurumların doğrudan zorunlu olarak gördükleri ve kazançlarını vergilendirdikleri Kurumlar Vergisi Kanunu açısından bakıldığında ortaya çıkmaktadır. Tüzel kişilerin vergi uygulamalarında güncel konulardan biri de çifte vergilendirme sorunudur. Devletlerin vergi yetkilerinin çatışmasından kaynaklanan bu sorun sonucunda vergi mükellefleri aynı vergi mükellefi için iki farklı ülkede vergi ödemek durumunda kalmaktadır. Devletler bu sorunu çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları ve ulusal mevzuat yoluyla aşmaya çalışmaktadır. Ancak bu çözümleri uygularken bazı sorunlar ortaya çıkıyor. Bu sorunun çözümüne yönelik uluslararası gelişmeler dikkatle takip edilmeli, mevzuatta ve uluslararası anlaşmalarda gerekli güncelleme ve değişiklikler yapılmalıdır. Ayrıca peşin fiyatlandırma anlaşmaları ve bilgi alışverişi gibi bazı kurumların uygulamada daha etkin olması gerekmektedir. Sermaye şirketi kârlarının vergilendirilmesine ilişkin mevzuatın bu kadar dağınık olması, mükelleflerin bu düzenlemeleri anlamasını zorlaştırmaktadır. Söz konusu mevzuatta sık sık yapılan değişikliklere baktığımızda bu değişikliklerin vergi adaletini önemsemediğini ve daha çok yapılması gereken yatırımlara odaklandığını görüyoruz. Bu çalışmada, bu sorunlara dikkat çekmek için, her birisi farklı bir araştırma teması olabilecek birkaç sorun, çözüm önerileri ile birlikte açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study tries to explain the legal and economic structure of the position of capital companies, which are taxed separately from the partner in terms of corporate tax, in the Turkish tax system. In our legal system, companies have legal entities that are separate from their partners due to their nature. However, it is clear that capital companies have independent financial power with their own will, goals and financial autonomy. As a result of this situation, it is in accordance with tax justice that capital companies are subject to a separate tax independently of their partners. Capital companies, which are subject to tax separately from their partners, must therefore have a separate legal status in tax law. A condition of this status is the imposition of significant tax obligations on capital companies. These obligations appear as tax liabilities and tax liabilities of capital companies. In accordance with various tax laws, capital companies may be exposed to tax liabilities due to their expenditures, legal transactions and movable and immovable properties. However, the real tax responsibility of capital companies arises from the point of view of the Corporate Tax Law, which comes to the fore in their commercial and economic activities and which these institutions see as directly obligatory and tax their earnings. One of the current issues in the tax practices of legal entities is the problem of double taxation. As a result of this problem, which arises from the conflict of the tax powers of the states, taxpayers have to pay taxes in two different countries for the same taxpayer. States are trying to overcome this problem through double taxation treaties and national legislation. However, some problems arise when implementing these solutions. International developments for the solution of this problem should be carefully followed, and necessary updates and changes should be made in legislation and international agreements. In addition, some institutions need to be more effective in practice, such as advance pricing agreements and information exchange. The fact that the legislation on the taxation of capital company profits is so scattered makes it difficult for taxpayers to understand these regulations. When we look at the frequent changes made in the legislation in question, we see that these changes do not care about tax justice and focus more on the investments that need to be made. In this study, all these issues mentioned are explained together with solution suggestions.