Multi-hazard effects of scour and earthquake for skewed highway bridges considering ground motion directionality
Yer hareketi döndürülmesi dikkate alınarak verev karayolu köprülerinde oyulma ve depremin çoklu tehlike etkileri
- Tez No: 895968
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR AVŞAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Deprem etkime açısı, Düzensiz oyulma durumu, Kalıcı yer değiştirme, Doğrusal olmayan analiz, Zemin-yapı etkileşimi, Ground motion incidence angle, Non-uniform scour, Residual displacement, Nonlinear response history analysis, Soil-structure interaction
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 509
Özet
Literatüre bakıldığında deprem etkime açısı olarak adlandırılan θ açısının 2 farklı yöntem kullanılarak dikkate alındığı anlaşılmaktadır. Bunlardan ilki köprü asal eksenlerinin sabit tutulup yer hareketi bileşenlerinin lineer dönüştürme denklemleri kullanılarak döndürülmesi (Yöntem-1), diğeri ise yer hareketi bileşenlerinin sabit tutulup köprü asal eksenlerinin döndürülmesi (Yöntem-2) yöntemidir. Çalışmada iki yöntemin karşılaştırılması ve yer hareketi bileşenleri etkime açısının verev köprülerin doğrusal olmayan analizlerine en etkin şekilde yansıtacak yöntemin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Deprem etkime açısının uygulanmasında kullanılacak yönteme karar verildikten sonra, çeşitli mühendislik talep parametreleri için en elverişsiz deprem etkime açısı belirlenmiştir. Sonraki aşamada ise, özellikle dere yatağına yapılan köprülerde zamanla suyun aşındırıcı etkisi nedeniyle altyapı elemanları etrafında meydana gelen oyulma durumunun köprü elemanlarının sismik taleplerine olan etkisi incelenmiştir. Köprü kazıkları etrafında meydana gelen oyulma, düzenli ve düzensiz oyulma olmak üzere iki farklı türde oluşabilmektedir. Kritik yer hareketi etkime açısını analizlere yansıtabilmek adına, yatay yer hareketi bileşenleri 0°'den 180°'ye kadar 15°'lik arttırımlarla döndürülmüştür. Doğrusal olmayan analiz sonuçlarına bakıldığında, oyulma durumunun köprülerin sismik taleplerini etkileyen önemli bir parametre olduğu görülmektedir. Ayrıca, her bir talep parametresi için spesifik bir kritik deprem etkime açısı bulunmamaktadır. Son olarak, Caltrans'ın kritik yer hareketi etkime açısınn belirlenmesi için önerdiği yöntemin geliştirilmesi için ilave öneriler getirilerek, köprü sismik taleplerinin gerçeğe daha yakın bir şekilde belirlenmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In literature, the earthquake incidence angle (θ) is taken into account using two different methods. In the first method, bridge principal axes are kept constant and ground motion components are rotated using linear transformation equations (Method-1). In the second method, the ground motion components are kept constant and the bridge principal axes are rotated (Method-2). The study aims to compare two methods and identify the most effective method in reflecting the effect of incidence angle of ground motion components to the nonlinear analysis of skew bridges. After deciding on the method, the most unfavorable earthquake incidence angle for various engineering demand parameters was determined. In the next stage, the variation of seismic demands of the bridge elements was examined due to the effect of the scour, which occurs around the substructure elements due to the erosive effect of water over time, especially in bridges built on stream beds. Two different scour cases can be observed around bridge piles, which are uniform and non-uniform scour cases. To reflect the critical ground motion angle in the analyses, horizontal ground motion components were rotated from 0° to 180° in 15° increments. Considering the nonlinear analyses results, it is inferred that the scour case is an important parameter that greatly affects the seismic demands of bridges. Additionally, there is no specific critical earthquake incidence angle for each demand parameter. Lastly, a suggestion is made to improve the Caltrans recommendation for considering the critical earthquake excitation angles to achieve the most unfavorable seismic demands imposed on bridges.