Sustainability and circular economy implementations in Turkish textile industry: Drivers and barriers
Sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomi uygulamaları: Türk tekstil endüstrisinde tetikleyiciler ve engeller
  1. Tez No: 896049
  2. Yazar: DEFNE EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU TÜRKER ÖZMEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE CAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Döngüsel Ekonomi, Tedarik Zinciri, Destekleyici Mekanizmalar, Engelleyici Unsurlar, Sustainability, Circular Economy, Supply Chain, Barrier, Driver
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yaşar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
Sürdürülebilirlik, son yıllarda şirketler için önemli bir kavram haline gelmis olup, döngüsel ekonomi (DE), sürdürülebilirliği operasyonel düzeyde çerçevelemeye ve organize etmeye yardımcı olmaktadir. Tekstil ve konfeksiyon gibi kirletici endüstrilerin tedarik zincirleri için entegre ve dönüştürücü bir model oluşturabilir. Çalışmalar, DE'yi etkinleştirebilecek ve devre dışı bırakabilecek bazı faktörlerin olduğunu gösterse de, gelişmekte olan bir ülkede bu tür koşullara için nadiren endüstri derinlemesine bir analiz sağlarlar. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de tekstil ve konfeksiyon sektöründe DE'nin hem itici güçlerini hem de engellerini ortaya koymaktır. Bu amaçla nitel bir çalışma tasarlanmış ve 24 yöneticiden oluşan bir örneklem üzerinde yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen bulgular bu bağlamda engellerin itici güçlerden daha baskın olduğunu ortaya koymaktadır. Böyle bir dönüşümün maliyet gerekliliklerinin karşılanması, zayıf anlayış/bilinç, devlet desteği eksikliği ile birlikte katilimcilar tarafindan en büyük engeller olarak belirtilmistir. Sonuçlar ayrıca, paradoksal olarak, DE ile finansal kazançların/maliyet azaltmanın en önemli itici güçlerden biri olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, firmadaki sürdürülebilirlik kültürü, sürdürülebilirlik için müşteri talebi ve üst yönetimin taahhüdü diğer önemli itici güçlerdir.
Özet (Çeviri)
Sustainability has become an essential notion for companies during the last decades and circular economy (CE) helps a lot to frame and organize sustainability at the operational level. It can build an integrated and transformative model for the supply chains of polluting industries such as textile and apparel. Although the studies show that there are some certain factors that can enable and disable CE, they rarely provide an in-depth industrywide analysis for such conditions in a developing country. The purpose of this study is to reveal both the drivers and barriers of CE in textile and apparel industry in Türkiye. In doing so, a qualitative study was designed, and semistructured interviews were conducted on a sample of 24 managers. The findings reveal that barriers are more dominant than drivers in this context. Meeting the cost requrements of such a transformation was mentioned as the major barrier together with poor understanding/consciousness, lack of governmental support. The results also show that paradoxically the financial gains/cost reduction by CE is one of the most important drivers. Moreoever, sustainability culture in the firm, customer demand for sustainability and top management commitment are other important drivers.