Kronik öngörülemeyen hafif stresle indüklenerek depresyon ve obezite modeli oluşturulan ratlarda krill yağı ve hindistan cevizi yağının inflamatuvar süreçler üzerine etkisi
Effects of krill oil and coconut oil on inflammatory processes in rats with chronic unpredictable mild stress-induced depression and obesity model
- Tez No: 896057
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NESLİHAN ÖNER, ÖĞR. GÖR. AYÇA KARA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, İnflamasyon, Krill Yağı, Obezite, Orta Zincirli Yağ Asitleri, Depression, Inflammation, Krill Oil, Medium Chain Fatty Acids, Obesity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
ÖZET Kronik Öngörülemeyen Hafif Stresle İndüklenerek Depresyon ve Obezite Modeli Oluşturulan Ratlarda Krill Yağı ve Hindistan Cevizi Yağının İnflamatuvar Süreçler Üzerine Etkisi Hürmet KÜÇÜKKATIRCI BAYKAN Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme ve Diyetetik Anabilim Dalı, Doktora Tezi, Eylül 2024 Danışmanlar: Dr. Öğr. Üyesi Neslihan ÖNER; Danışman Öğr. Gör. Dr. Ayça KARA Depresyon, çoğunlukla tekrarlayan ve hayatı tehdit eden sonuçları olabilen kronik bir hastalıktır. Depresyon ve ilişkili hastalıkların prevalansındaki artış, hastalığın etiyolojisi ile ilgili yeni hipotezlerin kurulmasına neden olmuştur. Bu durum sonucunda, depresyonun yıllardır bilinen genetik ve çevresel faktörlerine ek olarak stres, inflamasyon ve immünolojik süreçlerin depresyon üzerindeki etkisi ilgi çekmeye başlamıştır. Bu çalışma, iki farklı yağ türünün (Krill ve Hindistan cevizi yağı) yüksek yağlı diyet veya kontrol diyeti ile birlikte tüketildiğinde obezite, depresyon, beyin ve kandaki inflamatuvar süreçler üzerindeki etkilerini saptamak amacıyla gerçekleştirildi. Çalışma, depresyon modelinin oluşturulması (37 gün) ve diyet müdahalesi (60 gün) olmak üzere temel olarak iki aşamada yürütüldü. Kronik öngörülemeyen hafif stres modeli ile depresyon oluşturulduktan sonra diyet müdahalesi başlatıldı ve 60 Sprague-Dawley cinsi erkek rat, her grupta 10 rat olacak şekilde 6 gruba ayrıldı. Gruplar; 1) Standart diyet (SD), 2) SD +%5 Krill yağı (KY), 3) Standart diyet+%5 Orta zincirli yağ asitleri (MCT*) (*%5 MCT içerecek şekilde Hindistan cevizi yağı), 4) Yüksek yağlı diyet (YYD), 5) YYD+%5 KY, 6) YYD+%5 MCT şeklinde planlandı. Davranış değişikliklerini gözlemlemek amacıyla başlangıçta, depresyon modeli ve diyet müdahalesinin sonunda açık alan, zorunlu yüzme ve sükroz tercih testi gerçekleştirildi. Deney sürecinin tamamlanması ile ratlar sakrifiye edildi ve kandaki inflamatuar değişiklikleri değerlendirmek üzere C-reaktif protein (CRP) (mg/L), kortizol (µg/dL) ve insülin (µIU/mL); diyet müdahalesinin depresyondaki etkisini değerlendirmek üzere dopamin ve serotoninin analizleri için kan örnekleri alındı. Ayrıca immunohistokimyasal analizler aracılığıyla, ratların beyin dokularında beyin kaynaklı nörotrofik faktör (BDNF) ve rapamisinin memelilerdeki hedefi (mTOR) düzeyi değerlendirildi. Tüm veriler; deney aşaması (başlangıç, depresyon modelinin oluşturulması, diyet müdahalesi sonu) ve diyet müdahalesi gruplarına ait bulgular olmak üzere iki başlıkta analiz edildi. Vücut ağırlığı artış oranı en yüksek“SD+%5 KY”grubunda, en düşük“SD+%5 MCT”grubunda saptandı (p0.05). Ağırlık kazanım oranı, davranış testleri (açık alan testi ve zorunlu yüzme testi) ve BDNF protein ekspresyon seviyesi sonuçları birlikte değerlendirildiğinde; diyet müdahalesinin depresif belirtileri azaltmadaki etkilerinin en fazla SD+%5 MCT grubunda gözlendiği söylenebilir. Krill ve Hindistan cevizi yağı kıyaslandığında planlanan sonuçlara ulaşmada MCT yağ asitlerini içeren Hindistan cevizi yağının daha etkin olduğu görülmüştür. Bu özellikleri sayesinde MCT'ler obezite ve inflamasyon gibi depresyon ile ilişkili hastalıkların, depresyona bağlı davranış değişikliklerinin önlenmesi ve tedavisinde tıbbi olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Effects of Krill Oil and Coconut Oil on Inflammatory Processes in Rats With Chronic Unpredictable Mild Stress-Induced Depression and Obesity Model Hürmet KÜÇÜKKATIRCI BAYKAN Erciyes University Health Sciences Institute Department of Nutrition and Dietetics, Doctoral Thesis, September 2024 Supervisor's: Assoc Prof. Lecturer Member Neslihan ÖNER; Assoc Prof. Ayça KARA Depression is a chronic illness that is often recurrent and can have life-threatening consequences. The increase in the prevalence of depression and related illnesses has led to new hypotheses about the etiology of the disease. As a result of this situation, the effect of stress, inflammation, and immunological processes on depression, in addition to the genetic and environmental factors of depression that have been known for years, has become of interest. This study was conducted to determine the effects of two different types of fat (Krill and Coconut oil) on obesity, depression, brain and inflammatory processes in the blood when consumed with a high-fat diet or a control diet. The study was conducted mainly in two phases: the induced depression model (37 days) and the dietary intervention (60 days). After depression was induced by the chronic unpredictable mild stress model, the dietary intervention was initiated, and 60 male Sprague-Dawley rats were divided into 6 groups, with 10 rats in each group. Groups: 1) Standard diet (SD), 2) SD +5% Krill oil (KO), 3) Standard diet+5% Medium-chain fatty acids (MCT*) (*Coconut oil to contain 5% MCT), 4) High-fat diet (HFD), 5) HFD+5% KO, 6) HFD+5% MCT. Open field, forced swimming, and sucrose preference tests were performed at baseline, at the end of the depression model, and dietary intervention to observe behavioral changes. At the end of the experimental period, rats were sacrificed, and blood samples were taken for biochemical analyses of C-reactive protein (CRP) (mg/L), cortisol (µg/dL), and insulin (µIU/mL) to evaluate inflammatory changes in the blood, and dopamine and serotonin to evaluate the effect of dietary intervention on depression. In addition, the levels of brain-derived neurotrophic factor (BDNF) and mammalian target of rapamycin (mTOR) were evaluated in the brain tissues of rats by immunohistochemical analyses. All data were analysed under two headings: experimental phase (baseline, end of depression induction, end of dietary intervention) and dietary intervention groups. Body weight gain ratio was highest in the“SD+%5 KO”and lowest in the“SD+%5 MCT”group (p0.05). When the results of weight gain rate, behavioral tests (open field test and forced swimming test), and BDNF protein expression level were evaluated together, it can be said that the effects of dietary intervention on reducing depressive symptoms were observed mostly in the SD+%5 MCT group. When Krill and Coconut oil were compared, it was observed that coconut oil containing MCT fatty acids was more effective in achieving the planned results. Thanks to these properties, MCTs can be medically evaluated in the prevention and treatment of depression-related diseases such as obesity and inflammation and depression-related behavioral changes.