Grup rehberliğinin ortaöğretim basamağındaki öğrencilerin öfkeli davranışlarının kontrolü üaerindeki etkisi
The Effect of group counseling programme on control of high school students anger behaviour
  1. Tez No: 89608
  2. Yazar: HAVVA AYTEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURAN AKBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Grup Rehberliği Programı, Öfke Kontrol Eğitimi, Başaçıkma Stratejileri, öfke Kontrol ve Ergen
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Ill ÖZET GRUP REHBERLİĞİNİN ORTAÖĞRETİM BASAMAĞINDAKİ ÖĞRENCİLERİN ÖFKELİ DAVRANIŞLARININ KONTROLÜ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ Havva AYTEK Yüksek Lisans Tezi, Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Turan AKBAŞ Temmuz 1999, 77 Sayfa Bu araştırma, grup rehberliği programı ile ortaöğretim basamağındaki öğrencilerin öfke düzeylerini kontrol etmeleri ve uygun başaçıkma stratejilerine, etki edip edilemeyeceğinin incelendiği deneysel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubu Adana Borsa Lisesi Lise I. sınıf öğrencilerinden oluşmuştur. 15 kişi deney grubu, 19 kişi kontrol grubu olmak üzere toplam 34 kız ve erkek ergenle çalışılmıştır. Deney ve kontrol grubundaki ergenlere öntest ve sontest olarak: Durumluk-Sürekli Öfke ölçeği uygulanmıştır. Deney grubundaki ergenlere haftada 1,5-2 saatlik, 10 oturum şeklinde bilgi vermeye yönelik bir grup rehberliği programı uygulanmıştır. Kontrol grubuna bu sürede herhangi bir uygulama yapılmamıştır. Öntest ve sontestlerden elde edilen verilerin, aritmetik ortalama, standart sapma ve t değerleri“Stat- View 512”paket programı ile çözümlenmiştir. Sonuçlar yorumlanırken.05 anlamlılık düzeyi aranmıştır. Yapılan değerlendirme sonucunda; öfke kontrolünü artırmaya yönelik eğitim programının, Durumluk-Sürekli Öfke ölçeğinden elde edilen toplam puanlar, Kontrol Altına Alınmış Öfke ve İçe- Yönelik Öfke üzerinde olumlu yönde etkisinin olduğu bulunmuştur. Ancak programın, Sürekli Öfke ve Dışa Vurulmuş Öfke üzerinde etkisinin olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Havva AYTEK M. Sc. Thesis, Department of Education Science Supervisor: Doç. Dr. Turan AKBAŞ July 1999, 77 Pages This research is an experimental work in which if effects for examing with the group consulting programme. The students who study in the high school in which controling of anger of them and the suitable coping strategies. It includes Adana Borsa High School the first class students. It had been worked with 15 students who are in the experimental group and 19 students who are in the control group and so they are total 34 girls and boys as adolescence. The adolescence had been given who are in the experimental group with The State Trait Anger Scale as the pre-test and the post-test. The adolescence who are in the experimental groups had been carried out the group consulting programme as the session in 1,5 and 2 hours in a week. The control group had not been done any work. The“Stat- View 512”packed programme had been solved the data are obtained from the pre-test and the post-test. The arithmetic average, standard deviation and t values of these solved had been counted. While the results of this evolution, the programme of group consulting have a positive effect in which on the total points were obtained from the“The State Trait Anger Scale”the controlling of anger and implosion of anger, but it was seen that this programme has not any effect on the trait of anger and the explosion of anger. Key Words Group Counseling Programme, Anger Control Training, Coping Strategies, Anger Control and Adolescence.