Kariyer Karar Verme Grup Rehberliği Programının kariyer karar verme güçlüklerine ve temel ihtiyaçlara etkisi
Group Counseling Program of Career Decision Making's effect on career making difficulties and basic needs of high school students
  1. Tez No: 667989
  2. Yazar: GİZEMSU KARAÇAY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN EŞİCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kariyer karar verme, kariyer karar verme güçlükleri, temel psikolojik ihtiyaçlar, Career decision making, career decision making difficulties, basic psychological needs
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Bu araştırmanın amacı araştırmacı tarafından geliştirilen“Kariyer Karar Verme Grup Rehberliği Programı”nın ortaöğretim 10. sınıf öğrencilerinin kariyer karar verme güçlüklerine ve temel psikolojik ihtiyaçlarına etkisini incelemektir. Araştırma kontrol gruplu ön test- son test ve izleme testi deseni ile deneysel bir çalışma olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma grubu, kariyer karar verme güçlük düzeyleri yüksek olan 15'i deney grubuna, 15'i kontrol grubuna yansız olarak atanan öğrencilerden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Kariyer Karar Verme Güçlükleri Ölçeği Lise Formu ve Temel İhtiyaçlar Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler Mann Whitney U ve çift faktörlü ANOVA ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen sonuçlara bakıldığında kariyer karar verme grup rehberliği programının 10. sınıf öğrencilerinin kariyer karar verme güçlükleri toplam puanlarını azalttığını, temel psikolojik ihtiyaçlar puanlarında ise anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effect of“Career Decision Making Group Guidance Program”developed by the researcher on career decision making difficulties and basic psychological needs of secondary school 10th grade students. This experimental study was designed as pre-test-post-test and follow-up test design with control group. The research included 30 students having high career decision-making difficulties, 15 assigned to experimental group and 15 randomly to control group. Demographic Information Form, Career Decision Making Difficulties Scale High School Form, and Basic Needs Scale were used as data-collection tools. The data were analyzed through Mann Whitney U and two-factor ANOVA. The results revealed that career decision making group guidance program decreased 10th grade students' career decision making difficulties, but it did not make a significant difference in basic psychological needs scores.