Gelişimsel kalça displazisi tedavisinde manyetik rezonans bulgularının radyolojik sonuçlar ile korelasyonunun değerlendirilmesi
Evulation of the correlation betwen magnetic resonans findings and radiogical results in the treatment development hip dysplasia
  1. Tez No: 533667
  2. Yazar: OSMAN ONAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AVNİ İLHAN BAYHAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Developmental hip dysplasia, dislocation, MRI, open reduction, closed reduction
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Gelişimsel kalça displazisinde erken tanı ve tedavi oldukça önemlidir. Erken tanı konulan hastalarda başlıca kullanılan tedavi yöntemleri konservatif tedavi, kapalı ve açık redüksiyondur. Kapalı ve açık redüksiyon ameliyatı olan hastaların postoperatif değerlendirilmesinde direkt radyografi ve manyetik rezonans gibi gibi yöntemler kullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında kapalı ve açık redüksiyon yapılan gelişimsel kalça displazi hastalarının manyetik rezonans bulgularının radyolojik sonuçlarla korelasyonun ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Metin Sabancı Baltalimanı Kemik Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği'nde 2012-2017 yılları arasında 0-2 yaş grubunda gelişimsel kalça nedeniyle kapalı redüksiyon ameliyatı yapılan 74 hastanın 98 kalçası ve açık redüksiyon ameliyatı geçiren 54hastanın 62 kalçası çalışmaya dahil edilmiştir. Takip süresi 1 yıldan az olan hastalar, postoperatif dönemde manyetik rezonans (MR) çekilmemiş olan veya çekilen MR kalitesi belirlenen ölçümleri yapmaya uygun olmayan hastalar ile nörolojik hastalık ve teratolojik kalça tanısı bulunan hastalar çalışma dışında bırakılmıştır. Hastalara ait ameliyat anındaki yaş, cinsiyet, GKD'li kalçanın bilateral olup olmaması, GKD'li kalçanın tarafı, takip süresi, daha önce tedavi yapılıp yapılmadığı, yapıldıysa tedavinin tipi, ameliyat öncesi USG tipi gibi bilgiler hastanede kullanılan sistemden taranarak elde edilmiştir. Hastaların ameliyat öncesi pelvis ön arka grafilerinin değerlendirilmesi sonrasında erken postroperatif dönem ve son kontrol pelvis ön-arka grafilerinden asetabuler indeks, shenton çizgisi, tönnis grade'i ve femur başı avasküler nekroz varlığı kaydedildi. Erken postoperatif dönemde çekilen MR görüntülerinden asetabulum baş mesafesi, baş kaplanma indeksi, sferisite, koronal ve sagittal plan asetabuler indeks, kalça abduksiyon açısı ve kalça eklemi medial duvar kalınlığı ölçülerek kaydedildi. Bulgular: Kapalı redüksiyon ameliyatı olan 74 hasta, 98 GKD'li kalçanın ortalama takip süresi 20.8 ay ameliyat esnasındaki yaş ortalaması 5,7 aydır. Bu hastaların 67'sini kızlar (%90,5), 7'sini (%9,5) erkekler oluşturmaktadır. 50'i (%67,5) tanesi unilateral, 24 (%32,5) tanesi bilateraldir. Ameliyat olan tarafı değerlendirildiğinde; 42 tanesi sağ ve 56 tanesi sol kalçasından opere edilmiştir. Son asetabuler indekse göre şiddetli displazik grupta; asetabulum-baş indeks değeri normal ve hafif displazik olan gruplardan anlamlı olarak daha düşük, koronal planda kemik asetabuler indeks değeri; şiddetli displazik olan grupta normal ve hafif displazik olan gruptan anlamlı olarak daha yüksektir. Kapalı redüksiyon yapılan hasta gruplarında son kontrol asetabuler indeks değeri ile bony asetabuler indeks değeri, ameliyat zamanındaki yaşı arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlenmiştir. Son kontrol asetabuler indeks ile asetabulum baş indeksi, sferisite değeri, baş kaplanma indeksi ve takip süresi arasında ise anlamlı negatif korelasyon gözlenmiştir. Açık redüksiyon ameliyatı olan 55 hastanın 62 GKD'li kalçasının ortalama takip süresi 23,7 ay, yaş ortalaması 8,5dır. Bu hastaların 50'sini kızlar (%90,9), 5'sini (%9,1) erkekler oluşturmaktadır. 55 hastanın 48'si (%87,3) tanesi unilateral, 7 (%12,7) tanesi bilateraldir. Ameliyat olan tarafı değerlendirdiğimizde; bunların 21 (%33.9) tanesi sağ ve 41 (%66,1) tanesi sol kalçasından opere olmuşlardır. Açık redüksiyon hastalarında asetabuler indekse göre şiddetli displazik grup; asetabulum-baş indeksi, sferisite değeri, baş kaplanma indeksi, normal ve hafif displazik olan gruplardan anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. Medial duvar kalınlığı, bony asetabuler indeks, kartilaj asetabuler indeks, anterior asetabuler indeks ve posterior asetabuler indeks değerleri; şiddetli displazik olan grupta normal ve hafif displazik olan gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Açık redüksiyon hastalarında son kontrol asetabuler indeks değeri ile medial duvar kalınlığı, bony asetabuler indeks, kartilaj asetabuler indeks, anterior asetabuler indeks, posterior asetabuler indeks ve ameliyat zamanındaki yaşı arasında anlamlı pozitif korelasyon gözlenmiştir. Son kontrol asetabuler indeks ile asetabulum baş indeksi, sferisite değeri, baş kaplanma indeksi ve takip süresi arasında ise anlamlı negatif korelasyon gözlenmiştir. Sonuç: Çalışmamızda kapalı ve açık redüksiyon hastalarında postoperatif dönemde çekilen pelvis MR grafisi ile ölçülen asetabulum baş indeksi, sferisite, baş kaplanma indeksi, bony asetabuler indeks, kartilaj asetabuler indeks, anterior asetabuler indeks ve posterior asetabuler indeks değerlerinin ileri takiplerdeki asetabuler indeks ile korelasyonu gösterilerek literatüre katkıda bulunulmuştur. Anahtar Kelime: Gelişimsel kalça displazisi, manyetik rezonans, kapalı redüksiyon, açık redüksiyon, çıkık
Özet (Çeviri)
Evulation of the correlation betwen magnetic resonans findings and radiogical results in the treatment development hip dysplasia Aim: Early diagnosis and treatment is considerably important in developmental hip dysplasia. Mainly treatment methods are conservative treatment, closed and open reduction for patients diagnosed early. Direct radiography and magnetic resonance methods are used in the postoperative evaluation of patients with closed and open reduction surgery. In this study, it is aimed to determine the correlation between the magnetic resonance findings of the patients with developmental hip dysplasia with closed and open reduction. Materials and Methods: Between 2012 and 2017, 74 patients / 98 hips who underwent closed reduction due to developmental hip dysplasia in the 0-2 age group and 54 children/62 hip underwent open reduction surgery were included in the study at the Clinic of University of Health Sciences Metin Sabanci Baltalimani Bone Diseases Training and Research Hospital. Patients with a follow-up period of less than 1 year, who were not eligible to perform MRI measurements, or those with neurological diseases and teratologic hip diseasess were excluded from the study. Age, gender, dysfunctional hip in patients at the time of surgery, dysplastic hips, side of the dysplastic hip, follow-up period, whether or not previously treated, type of treatment, type of preoperative preoperative type of USG were obtained by scanning from the system used in the hospital. The patients were evaluated with preoperative postoperative pelvic antero-posterior radiographs and acetabular index, shenton line, tönnis grade and femoral head avascular necrosis. In the early postoperative period, acetabular head distance, head cushion index, sphericity, coronal and sagittal plan adduction index, hip abduction angle and medial wall thickness of hip joint were recorded. Results: The mean follow-up period of 74 children/98 hip with closed reduction surgery and 98 hips was 20.8 months mean age was 5.7 months and median value was 6 months. 67 of these patients were girls (90.5%) and 7 (9.5%) were boys. 50 (67.5%) of them were unilateral and 24 (32.5%) were bilateral. Considering the side of the surgery; 42 (42.9) were operated on the right and 56 on the left hip. In severe dysplasia group according to the last acetabular index; the acetabulum-head index value was significantly lower than the normal and mild dysplasia groups; In the group with severe dysplasia, it is significantly higher than the group with normal and mild dysplasia. There was a significant positive correlation between the final control acetabular index value and the bony acetabular index value and the age at the time of surgery in the patients who had undergone closed reduction. Significant negative correlation was observed between the last control acetabular index and acetabular head index, sphericity value, head coverage index and duration of follow-up. The mean follow-up period of 55children/62 hips with open reduction was 23.7 months, the mean age was 8.5 months, and the median value was 8. Of these children, 50 were girls (90.9%) and 5 (9.1%) were boys. Of 55 children, 48 (87.3%) were unilateral and 7 (12.7%) were bilateral. Considering the side of the surgery; 21 of them (33.9) were right and 41 (66.1%) of them were operated from the left hip. Severe dysplasic group according to acetabular index in open reduction patients; acetabulum-head index, sphericity, head coverage index were found to be significantly lower than those with normal and mild dysplasia. Medial wall thickness, bony acetabular index, cartilage acetabular index, anterior acetabular index and posterior acetabular index values; the group with severe dysplasia was significantly higher than the group with normal and mild dysplasia. There was a significant positive correlation between the final control acetabular index value and the medial wall thickness, the bony acetabular index, the cartilage acetabular index, the anterior acetabular index, the posterior acetabular index and the age at the time of the surgery. Significant negative correlation was observed between the last control acetabular index and acetabular head index, sphericity value, head coverage index and duration of follow-up. Conclusion: In our study, the correlation of acetabular head index screened by pelvic MRI, sphericity, head covering index, bony acetabular index, cartilage acetabular index, anterior acetabular index and posterior acetabular index values with acetabular index in postoperative follow-up period were shown in the closed and open reduction patients and contributed to the literatüre.