Akneli hastalarda skar oluşumunda etkili faktörlerin araştırılması
Investigation of factors affecting scar formation in acne patients
- Tez No: 896102
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY ACER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: akne, skar, risk faktörleri, acne, scar, risk factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hast. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Yanık, H.İ. Akneli hastalarda skar oluşumunda etkili faktörlerin araştırılması. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir 2023. Bu çalışmaya, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Polikliniğine 07.08.2022- 21.09.2023 tarihleri arasında başvuran 18 yaş ve üzeri akneli toplam 403 hasta dahil edildi. Onam formu alınan hastaların dermatolojik muayeneleri yapıldı, sosyodemografik bilgileri kaydedildi. Global akne değerlendirme ölçeği ve Akne skar şiddeti global ölçeği (SCAR-S) yapılan dermatolojik muayene ile bir dermatolog tarafından değerlendirildi. Özgeçmiş, eğitim düzeyi, sigara, alkol alışkanlığı gibi verileri içeren bir form, Akne Yaşam Kalitesi Ölçeği (AYKÖ), Barratt Dürtüsellik Ölçeği-11 Kısa Formu (BIS-11), Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği-21 (DASS-21) hastalar tarafından dolduruldu. Çalışmamızda akne skarı oluşumu ile ilişkili faktörler; erkek cinsiyet, yağlı cilt yapısı, Fitzpatrick cilt tipi 3 ve 4'e sahip olmak, tedaviye başlama süresi, hastalık süresi, hastalık başlama yaşı, akne şiddeti, sistemik veya topikal tedavi kullanmamış olma ve dermokozmetik ürün kullanmama olarak saptandı. Akne skarı olan kişilerde kaşıntı ve postinflamatuar hiperpigmentasyon daha yüksek saptandı. Sigara kullanımı ve ailede şiddetli akne öyküsü, akne skarı olan hastalarda daha yüksek saptandı fakat istatistiksel olarak anlamlı değildi. Akne skarı olan hastaların BIS-11 puanı, AYKÖ puanı ve DASS-21 puanı istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı. Akne skar şiddeti ile BIS-11 puanı, AYKÖ puanı ve DASS-21 puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı aynı yönlü bir ilişki saptandı. Sonuç olarak bu çalışmada akne skar oluşumunda birden çok faktörün etkili olduğu ve akne skarları ile yüksek skar şiddet skorunun hastaların psikoemosyonel durumu üzerinde negatif etkilerinin olduğu saptandı. Akne hastalarına yaklaşımda, skar oluşum riskini arttıran faktörler ortaya konmalı ve uygun hastalar erken ve etkin bir şekilde tedavi almalıdır.
Özet (Çeviri)
Yanik, H.I. Investigation of effective factors in scar formation in patients with acne. Eskisehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Department of Dermatology and Venereal Diseases Thesis, Eskişehir 2023. In this study, a total of 403 patients aged 18 years and older with acne who applied to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Dermatology and Venereal Diseases Polyclinic between 07.08.2022 and 21.09.2023 were included. Patients whose consent forms were obtained underwent dermatologic examinations and sociodemographic information was recorded. Global acne rating scale and Global scale of acne scar severity (SCAR-S) were evaluated by a dermatologist after dermatologic examination. A form containing data such as background, education level, smoking and alcohol habits, Acne Quality of Life Scale, Barratt Impulsivity Scale-11 Short Form (BIS-11), Depression Anxiety Stress Scale-21 (DASS-21) were filled out by the patients. The factors associated with acne scar formation in our study were male gender, oily skin, having Fitzpatrick skin type 3 and 4, duration of treatment, duration of disease, age at onset of disease, acne severity, not using systemic or topical treatment and not using dermocosmetic products. Itching and post-inflammatory hyperpigmentation were found to be higher in people with acne scars. Smoking and a family history of severe acne were found to be higher in patients with acne scars, but it was not statistically significant. BIS-11 scores, Acne Quality of Life Scale scores and DASS-21 scores of patients with acne scars were found to be statistically significantly higher. A statistically significant, same directional relationship was detected between acne scar severity and BIS-11 score, Acne Quality of Life Scale score and DASS-21 score. As a result, multiple factors are effective in acne scar formation, and acne scars and high scar severity scores have a negative impact on the psychoemotional state of patients In the approach to acne patients, factors that increase the risk of scar formation should be identified and appropriate patients should receive early and effective treatment.