Çocuk yoğun bakım ünitesinde sepsis tanısı ile yatan hastaların nötrofil lenfosit oranının prognoza etkisi
The impact of neutrophil-lymphocyte ratio on prognosis in pediatric patients admitted to the intensive care unit with a diagnosis of sepsis
  1. Tez No: 896216
  2. Yazar: RANA ÇÖMLEKÇİ
  3. Danışmanlar: DR. NEVİN KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Sepsis, septik şok, nötrofil lenfosit oranı, çocuk yoğun bakım, Sepsis, septic shock, neutrophil-lymphocyte ratio, pediatric intensive care
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Sepsis ve septik şok enfeksiyonun en ciddi formlarıdır. Enfeksiyondan sepsise ilerleyen süreçte proenflamatuvar ve antienflamatuvar mediyatörlerin arasındaki dengenin bozulması sonucu artan enflamasyon söz konusudur. Sepsis insidansı yüksektir ve özellikle yoğun bakım ünitelerinde yüksek mortalite ve morbidite ile ilişkilidir. Bu yüzden sepsisin erken tanısı ve tedavisi hayati önem taşımaktadır. Sepsisin erken tanınmasını kolaylaştırmaya, hasta yönetimine rehberlik etmeye ve hasta sonuçlarını iyileştirmeye yardımcı olabilecek biyobelirteçler üzerine araştırmalar devam etmektedir. Bu biyobelirteçlerin basit, ucuz, kolay ulaşılabilir ve tekrarlanabilir olması önemlidir. Tam kan sayımı parametrelerinden elde edilen NLO'daki dinamik değişikliklerin klinik durumdan birkaç saat önce ortaya çıktığı ve devam eden patolojik süreci hedef alan erken tanı ve zamanında müdahaleyi uyarabileceğini göstermiştir. Biz de çalışmamızda çocuk yoğun bakım ünitemizde sepsis tanısı ile izlenen hastaların NLO prognoza etkisini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi çocuk yoğun bakım ünitesinde (ÇYBÜ) sepsis tanısı ile yatan 57 olgu, septik şok tanısı ile yatan 52 olgu çalışma grubu olarak alınmış olup 40 olgu kontrol grubu olmak üzere toplam 149 olgu çalışmaya dahil edildi. Retrospektif olarak olguların kapsamlı klinik ve laboratuvar verileri kaydedildi. Hastaların başvuru anındaki yaş, cinsiyet, komorbit hastalık durumu, ventilasyon desteği ihtiyacı ve kaç gün gerektiği, yatış süresi kaydedildi. Tanı anındaki vital bulguları (kalp tepe atımı, SpO2, solunum sayısı, tansiyon), bilinç durumu, 1.-3.-5. gün hemogram (beyaz küre sayısı, absolü nötrofil sayısı, absolü lenfosit sayısı, trombosit sayısı) ve CRP, PRC, kan biyokimyası (üre azotu, kreatinin, transaminazlar, kreatinin kinaz, laktat dehidrogenaz), koagülasyon parametreleri ( D-dimer, fibrinojen, INR), venöz kan gazı (pH, pCO2, laktat, baz açığı), steril örneklerdeki kültür üremeleri, inotrop kullanılma durumu, renal replasman tedavisi gerekliliği, kan ürünü kullanımı kaydedildi. NLO'nun sepsis, septik şok ve mortaliteyi öngörme yetisini değerlendirmek için ROC eğrisi analizi yapıldı. Bulgular: Nötrofil lenfosit oranı çalışma grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur (p5.46 idi. Duyarlılık değeri %51,9 ve özgüllük değeri %61,4 olarak elde edilmiştir. Mortalite varlığını tespit etmede NLO değerini hesaplamak için ROC eğrisi analizi yapıldı. Mortalite varlığını öngörmede NLO için optimum kesim değeri >12,16 idi. Duyarlılık değeri %26,9 ve özgüllük değeri %86 olarak elde edilmiştir. Her ikisi de 0,53'lük AUC değerine sahipti. Sonuç: Çalışmada elde ettiğimiz bulgular sepsis tanısıyla izlenen hastalarda NLO prognoza etkisini ön görmedeki gücünün daha geniş çalışmalar ile değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Sepsis and septic shock represent the most severe forms of infection. During the progression from infection to sepsis, there is an imbalance between pro-inflammatory and anti-inflammatory mediators, leading to increased inflammation. The incidence of sepsis is high and is particularly associated with elevated mortality and morbidity in intensive care units. Therefore, early recognition and treatment of sepsis are critical. Research is ongoing into biomarkers that may facilitate the early identification of sepsis, guide patient management, and improve patient outcomes. It is essential that these biomarkers are simple, inexpensive, easily accessible, and reproducible. Dynamic changes in the neutrophil-lymphocyte ratio (NLR) derived from complete blood count parameters have been shown to emerge several hours before the clinical situation and may prompt early diagnosis and timely intervention targeting ongoing pathological processes. In this study, we aimed to investigate the prognostic impact of NLR in pediatric patients diagnosed with sepsis in our intensive care unit. Materials and Methods: A total of 149 cases were included in the study, comprising 57 patients diagnosed with sepsis, 52 patients diagnosed with septic shock, and 40 cases as a control group at Bursa Yüksek İhtisas Training and Research Hospital's Pediatric Intensive Care Unit (PICU). A comprehensive collection of clinical and laboratory data was performed retrospectively. The age, sex, comorbid conditions, need for ventilatory support and its duration, and length of hospital stay at the time of admission were recorded. Vital signs (heart rate, SpO2, respiratory rate, blood pressure), consciousness level, hemogram on the 1st, 3rd, and 5th days (white blood cell count, absolute neutrophil count, absolute lymphocyte count, platelet count), CRP, PRC, blood biochemistry (urea nitrogen, creatinine, transaminases, creatine kinase, lactate dehydrogenase), coagulation parameters (D-dimer, fibrinogen, INR), venous blood gas (pH, pCO2, lactate, base excess), culture results from sterile samples, use of inotropes, need for renal replacement therapy, and blood product utilization were also recorded. Receiver Operating Characteristic (ROC) curve analysis was performed to evaluate the ability of NLR to predict sepsis, septic shock, and mortality. Results: The neutrophil-lymphocyte ratio was found to be statistically significantly higher in the study group compared to the control group (p5.46, with a sensitivity of 51.9% and a specificity of 61.4%. ROC curve analysis was also performed to assess the NLR value in detecting the presence of mortality. The optimal cut-off value for predicting mortality was >12.16, yielding a sensitivity of 26.9% and a specificity of 86%. Both analyses yielded an AUC value of 0.53. Conclusion: The findings of this study underscore the necessity for broader investigations to assess the prognostic power of NLR in patients diagnosed with sepsis.