Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde sepsis tanısı alan hastaların değerlendirilmesi
Sepsis diagnosis in a newborn intensive care unit evaluation of patients
  1. Tez No: 665421
  2. Yazar: NURCAN AY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAYLAN ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Yenidoğan sepsisi, kan kültürü, laboratuvarlar, risk faktörleri, Neonatal sepsis, blood culture, biomarkers, risk factors
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Amaç: Yenidoğan sepsisi, klinik bulguları özgül olmayan ve mortalitesi yüksek olan bir enfeksiyondur. Bu çalışmada yenidoğan yoğun bakım ünitemizde yatan hastaların; erken ve geç yenidoğan sepsis tanısı alan hastaların demografik özellikleri, risk faktörleri, klinik bulguları, kültür sonuçları ve laboratuvar tetkikleri, tedavileri incelenmiştir. Yöntem: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde 01.11.2017-01.11.2019 tarihleri arasında postnatal ilk gününde yatan yenidoğanların cinsiyet fark etmeksizin hasta dosyalarının retrospektif incelenmesi ile yapıldı. Tüm hastaların; prenatal, natal, postnatal verileri toplandı. Bulgular: Verileri düzenli 317 hastanın; 168'i erken yenidoğan sepsisi tanısı alırken, 51'i geç yenidoğan sepsisi tanısı aldığı görüldü. Erken yenidoğan sepsisi tanısı alan 168 hastanın; 91'i (%54,2) erkekti. Ortalama anne yaşı 29,17±0,47 olarak tespit edildi. Annelerin %85,1'i prenatal takipliydi. Bu annelerin gebelik süresince 30'unda (%17,9) EMR öyküsü, 11'inde (%6,5) koryoamniyonit, 13(%7,7)'ünde antibiyotik kullanımı öyküsü vardı. Bu maternal risk faktörleri erken yenidoğan sepsisi için anlamlı risk faktörleri olarak bulundu. Hastaların %79,8'i pretermdi. Klinik bulgularda; en sık görülen solunum sıkıntısı, ikinci sıklıkta görülen ise beslenme intoleransı olarak tespit edilmiştir. Erken yenidoğan sepsis riskini göstermesi açısından; altıncı ve 24. saat CRP, PC değerleri karşılaştırıldığında; PC'nin CRP' ye göre daha anlamlı olduğu bulundu. Özellikle 24. saatte alınan PC değerinin erken yenidoğan sepsisi için yol gösterici olduğu görüldü. Erken yenidoğan sepsis tanısı alan hastaların %4,2'sinden alınan kan kültüründe üreme tespit edilmiştir. Sonuç: Yenidoğan sepsisi ile ilgili daha erken tanı koydurucu ve gereksiz tedavilerin önüne geçebilecek belirteçler üzerinde daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Neonatal sepsis is an infection with nonspecific clinical findings and high mortality. Neonatal intensive care hospital in this market; Demographic characteristics, risk factors, clinical discoveries, culture results, laboratory tests and treatments of patients diagnosed with early and neonatal sepsis were examined. Method: It was performed by retrospectively examining the patient files of newborns hospitalized on the first postnatal day between 01.11.2017-01.11.2019 in the Department of Pediatrics and Diseases of Çanakkale 18 Mart University Faculty of Medicine, Department of Pediatrics. All patients; Prenatal, natal and postnatal data were collected. Results: Data of 317 patients with regular data; While 168 were diagnosed with early neonatal sepsis, 51 were found to have been diagnosed with late neonatal sepsis. 168 patients diagnosed with early neonatal sepsis; 91 of them (54.2%) were male. Mean maternal age was determined as 29.17 ± 0.47. 85.1% of the mothers were followed up prenatally. Thirty (17.9%) of these mothers had a history of PROM, 11 (6.5%) chorioamnionitis, 13 (7.7%) had a history of antibiotic use during pregnancy. These maternal risk factors were found to be significant risk factors for early neonatal sepsis. 79.8% of the patients were preterm. In clinical findings; The most common respiratory distress was determined as the second most common feeding intolerance. In terms of showing the risk of early neonatal sepsis; When the sixth and 24th hour CRP, PC values were compared; It was found that PC is more significant than CRP. It was observed that the PC value obtained especially at the 24th hour was a guide for early neonatal sepsis. Reproduction was found in the blood culture taken from 4.2% of the patients diagnosed with early neonatal sepsis. Conclusion: More comprehensive studies are needed on markers that can prevent earlier diagnostic and unnecessary treatments for neonatal sepsis.