Vergi kabahatleri ve cezalarının vergi uyumu üzerine etkisi: Tokat ili örneği
The effect of tax misdemeanors and penalties on tax compliance: The case of Tokat province
- Tez No: 896245
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KÜBRA GÖZEN BOZDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maliye, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi Kabahatleri, Vergi Kabahatleri Cezaları, Vergi Uyumu, Tax Violation, Tax Violation Penalties, Tax Compliance
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Vergi kabahatleri, vergi mükelleflerinin vergi yasalarına uymamaları durumunda, idari para cezasına tabi tutuldukları eylemleri ifade ederken, vergi uyumu mükelleflerin vergilerini tam ve zamanında ödemesini ifade etmektedir. Devletler için vergi uyumu, maliye politikalarının etkin uygulanması ve kamu hizmetlerinin sürdürülebilir finansmanı açısından kritik öneme sahiptir. Yüksek vergi uyumu, vergi gelirlerinin düzenli ve güvenilir bir şekilde toplanmasını sağlar, bu da kamu harcamalarının karşılanmasına imkan tanır. Vergi kabahatleri söz konusu olduğunda da vergi uyumu önemlidir, çünkü vergi mükelleflerinin yükümlülüklere uymaları, bu tür kabahatlerin ve dolayısıyla cezaların azalmasına katkıda bulunur. Bu çalışmanın amacı, vergi kabahatleri ve cezalarının vergi uyumu üzerine etkisini Tokat ili özelinde incelemektir. Özellikle, vergi kabahatlerinin sıklığı, cezalarının uygulanma sıklığı ve niteliği ile vergi uyumu arasındaki ilişkiyi araştırmayı hedeflemekteyim. Çalışmada Tokat ili özelinde vergi mükelleflerine yönelik 19 soruluk bir anket çalışması yapılmıştır. Elde edilen bulguların sonuçları yorumlanarak, vergi kabahati ve cezalarının vergi uyumu üzerindeki etkileri belirlenmiş ve bu doğrultuda bazı çözüm önerileri sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
While tax offences refer to actions in which taxpayers are subject to administrative fines if they do not comply with tax laws, tax compliance refers to taxpayers paying their taxes in full and on time. Tax compliance is of critical importance for states in terms of effective implementation of fiscal policies and sustainable financing of public services. High tax compliance ensures regular and reliable collection of tax revenues, which allows public expenditures to be met. Tax compliance is also important when it comes to tax offences, because taxpayers' compliance with their obligations contributes to the reduction of such offences and therefore penalties. The aim of this study is to examine the effect of tax offences and penalties on tax compliance in the province of Tokat. In particular, it aims to investigate the relationship between the frequency of tax violations, the frequency and nature of the penalties, and tax compliance. In the study, a 19-question survey was conducted for taxpayers in Tokat province. The results obtained from the findings were interpreted, and the points where tax violations and penalties were deficient in tax compliance were determined and some solution suggestions were made.