Türk Vergi Hukukunda sahte belge düzenleme ve kullanma fiilleri ile işlenen kaçakçılık suçu
Forgery on document in Turkish Tax Law
  1. Tez No: 446129
  2. Yazar: AYDIN CENGİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. M. EZHAN DOĞRUSÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Belgede sahtecilik, Vergi suçu, Vergi cezası, Vergi hukuku, Gelir İdaresi, Belge düzeni, Forgery on Document, Tax crimes, Tax penalties, Tax law, The Revenue Administration, Document Order
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mali Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 406
Özet
Vergi ödevi, Anayasa'nın 73. maddesinde özel olarak düzenlendiği halde, vergi suç ve cezaları yönünden özel bir düzenleme yapılmamıştır. Suç ve cezaların temel ilkeleri, sahte belge düzenleme ve kullanma fiilleri ile işlenen vergi kaçakçılığı suçu dâhil, Anayasa'nın 38. maddesinde belirli alanlar veya konular yönünden hiçbir ayrıma tabi tutulmaksızın genel olarak belirlenmiştir. Sahte belge düzenleyenler ile kullananlar için yasada düzenlenen hapis cezasının aynı olması ceza hukuku felsefesine uygun bir yaklaşım değildir. Bu suç ve kabahatler için belirlenen idari para cezaları ve hürriyeti bağlayıcı cezalar, suç ve cezaların orantılılığı ilkesine göre kademeli olarak yeniden düzenlenmeli, Türk Ceza Kanunu ve Kabahatler Kanunu ile uyumlu bir yaklaşım benimsenmelidir. Vergi idaresi tarafından sahte belge kullananlarla ilgili yapılan tespitler ivedi olarak bu mükelleflere bildirilmeli ve yasal hakları hatırlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Although the duty of tax payment were aranged in article 73 of Constitution, the is not a special arrangment about tax offenses and penalties. The basic prenciples of crime and punishment, including tax evasion and forgery were regulated generally in article 38 of the Constitution. To sentence people forgeing a document and using forged document to imprisonment is not appropriate approach to crimial law philosophy. Administrative fines and punishment restircting freedom of these crimes should be rearranged gradually in terms of proportionality of crime and punishment. The approach should be appropriate to the Turkish Penal Code and Misdemeanor Law. The determination of the forgery must be reported immediatly to the tax payers and should be reminded of their legal rights by the tax administration.