Kronik Hepatit B hastalarında invaziv ve non-invaziv karaciğer fibrozis göstergelerinin karşılaştırılması
Comparison of invasive and non-invasive liver fibrosis indicators in chronic Hepatitis B patients
  1. Tez No: 896287
  2. Yazar: ABDULKERİM ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji, Infectious Diseases and Clinical Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik HBV, Fibrozis, Non-invaziv, Hepatit, Viral, GUCI, Chronic HBV, Fibrosis, Non-invasive, Hepatitis, Viral, GUCI
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Amaç: Karaciğer biyopsisi fibrozisin evrelenmesi için altın standarttır. Bu işlem oldukça güç, komplikasyonları olan ve invaziv bir işlemdir. Bu çalışmada kronik viral hepatit B tanılı hastalarda karaciğer fibrozisini öngörmede kullanılan non-invaziv yöntem sonuçlarının karaciğer biyopsi sonuçlarıyla karşılaştırılması amaçlandı. Yöntem: Çalışmaya 2010-2022 yılları arasında Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji kliniğinde kronik viral hepatit B tanısıyla takip edilen ve karaciğer biyopsisi yapılmış olan 156 hasta dahil edildi. İSHAK skorlama sistemine göre hastalar iki gruba ayrıldı. Fibrozisi olmayan ve hafif fibrozisi olan hastalar F0 (Evre 0, 1, 2), orta-ağır fibrozisi olan hastalar ise F1 (Evre 3, 4, 5) olarak gruplandırıldı. Yaş, cinsiyet, hemogram ve biyokimyasal bazı parametreler kullanılarak FIB-4, APRI, AAR, KING, AGAP, FIBROQ, FI, FCI, GPR, GUCI ve ALBI skorları hesaplandı. Bulgular: Çalışmaya 156 kronik viral hepatit B tanılı hasta dahil edildi. Hastaların %74.4'ü (n = 116) F0, %25.6'sı (n=40) ise F1 grubunda yer alıyordu. Hastaların yaş ortalaması 40.45 yıldı. Hastaların 89'u erkek (%57.1) ve 67'si (%42.9) kadındı. FIB-4, APRİ, KING, AGAP ve GUCI skorlamaları arasındaki fark istatistiksel açıdan anlamlı bulunurken diğer skorlamalar arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Sonuç: FIB-4, APRİ, KING, AGAP ve GUCI skorlamaları istatistiksel açıdan anlamlı bulunurken; AAR, FIBROQ, FI, FCI, GPR ve ALBI skorları literatür ile uyumsuz şekilde anlamsız tespit edildi. Tüm hastalar için incelendiğinde tanı performansı en yüksek olan non-invaziv skorun GUCI olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: Liver biopsy is the gold standard for staging fibrosis. This procedure is quite difficult, has complications and is invasive. Various scores were defined using biochemical tests to define the fibrosis stage, and it was aimed to define the fibrosis stage without biopsy. Methods: The study included 156 patients who were followed up with a diagnosis of chronic viral hepatitis B and had a liver biopsy performed at the Infectious Diseases and Clinical Microbiology Clinic of Harran University Faculty of Medicine Hospital between 2010 and 2022. The patients were divided into two groups according to the ISHAK scoring system. Patients with no fibrosis and mild fibrosis were grouped as F0 (Stage 0, 1, 2), and patients with moderate-severe fibrosis were grouped as F1 (Stage 3, 4, 5). FIB-4, APRI, AAR, KING, AGAP, FIBROQ, FI, FCI, GPR, GUCI and ALBI scores were calculated using age, gender, complete blood count and some biochemical parameters. Results: 156 patients diagnosed with chronic viral hepatitis B were included in the study. 74.4% (n = 116) of the patients were in the F0 group and 25.6% (n = 40) were in the F1 group. The average age of the patients was 40.45 years. 89 of the patients were male (57.1%) and 67 (42.9%) were female. While the difference between FIB-4, APRI, KING, AGAP and GUCI scores was found to be statistically significant, no significant difference was found between other scores. Conclusion: While FIB4, APRİ, KING, AGAP and GUCI scores were found to be statistically significant; AAR, FIBROQ, FI, FCI, GPR and ALBI scores were found to be meaningless, incompatible with the literature. When examined for all patients, the non-invasive score with the highest diagnostic performance was found to be GUCI.