Tavşanlarda Deneysel Oluşturulan Subaraknoid Kanamayı Takiben Uygulanan Bevacizumab'ın Serebral Vazospazm Üzerine Etkileri
The effect of Bevacizumab on rabbit in experimental subarachnoid hemorrhage model
  1. Tez No: 896305
  2. Yazar: UMUT DOĞU AKTÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET ERHAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Subarachnoid hemorrhage, Vazospasm, Bevacizumab, Hippocampus, Neural degeneration, Bazillary artery
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Bu çaşılmada bir anti-VEGF ilaç olan Bevacizumab'ın, deneysel SAK modelinde tavşan baziler arterinde gelişen vazospazm ve hipokampal bölgedeki nörodejenerasyona etkileri incelenmiştir. Çalışmada 40 adet Yeni Zelanda beyaz tavşanı, kontrol (n:8), SAK (n:8), SAK +bevacizumab (n:8), SAK+VEGF (n:8) ve SAK+vehicle (n:8) grupları olmak üzere 5 gruba ayrılmıştır. SAK ve tedavi gruplarındaki deneklere sisterna mangadan ponksiyon yapılarak arteryel kan vermek suretiyle subaraknoid kanama oluşturulmuştur. Bevacizumab tedavisi grubundaki deneklere SAK sonrası tek doz olarak 3 mg/kg bevacizumab (Avastin, Genetech, 1 DNA Way, South Sanfrancisco, CA, USA) intravenöz yolla uygulanmıştır. VEGF grubuna100 mikrogram VEGF, 1 ml otolog BOS içinde, sisterna magnaya injekte edilmiştir. Vehicle grubuna sodyum fosfat dibazik (18 mg/kg) ve sodyum fosfat monobazik (92 mg/kg) karisimin solusyonu, 3mg/kg dozunda intraperitoneal injekte edilmiştir. Üçüncü günün sonunda perfüzyon ve fiksasyon işlemini takiben beyin, beyincik ve beyin sapı çıkarılmış ve histopatolojik incelemeye alınmıştır. Mikroskopik olarak, baziler arter duvar kalınlığı ve lümen alanı ile hipokampüs nöronal dejenerasyon açısından incelendi. Bulgulara göre, bevacizumab tedavi grubundaki olguların, SAK grubu olgulara göre damar lümen aralığının daha büyük, ortalama damar kalınlığı açısından ise daha düşük kalınlığa sahip olduğu görüldü. Ayrıca hipokampal hücre dejenerasyon skoru da tedavi grubunda SAK grubuna göre daha düşüktür ve bu bulgular istatistiksel olarak anlamlıdır. Vehicle solüsyonunun vazospazm üzerinde herhangi bir olumlu katkısına ratlanmamıştır. Bu sonuçlar, deneysel SAK modelinde oluşan vazospazma karşı Bevacizumab'ın koruyucu etkisi olduğunu göstermiştir. Bunun yanısıra hipokampal dejenerasyona karşı da koruyucu etki göstermektedir. Anahtar Kelimeler: Subaraknoid Kanama, Vazospazm, Bevacizumab, Hipokampus, Nöronal dejenerasyon, Baziller arter
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, we examine the effect of an anti-VEGF drug Bevacizumab, on rabbit basillary artery in experimental subarachnoid hemorrhage (SAH) model. Its effect on hippocampal neural degeneration was also assessed. Five groups of New Zelland white rabbits with a total number of 40 were divided as a control group (n:8), an SAH only group (n:8), a SAH+bevacizumab treatment group (n:8), a SAH + VEGF group (n:8), and a SAH + vehicle (n:8). Experimental SAH was established by the injection of autologous arterial blood into the cisterna magna. In the treatment group, the subjects were administered single dose of 3 mg/kg bevacizumab (Avastin, Genetech,1 DNA Way, South Sanfrancisco, CA, USA) intravenously after the SAH. In the VEGF group, 100 microgram VEGF in 1 ml of autologous BOS injected in to cisterna magna. In the vehicle group, 3 mg/kg mixture solution of sodium phosphate dibasic (18 mg/kg) and sodium phosphate monobasic (92 mg/kg) was administered intraperitoneally. After three days the animals were sacrified and the brains were totally removed together with the cerebellum and brain stem. Basilar artery wall thicknesses and lumen areas were measured and additionally, the neuronal degeneration in the hipocamppus (regions CA1,CA2,CA3 and dentate gyus) were evaluated and scored. The results showed that the arterial wall thickness of treatment group was lesser than the SAH group and the mean luminal area of the treatment group was greater than the SAH group. Additionally the neuronal degeneration scores of the hippocampal regions in the treatment group were lower than the SAH group and this difference was also statistically significant. There is no effect of vehicle solution on vazospazm. These results were indicated that bevacizumab has a vasodilatatory effect in an experimental SAH model in the rabbit. Moreover it has a neuroprotective effect in the hippocampus against neuronal injury induced by SAH.