Alzheimer Hastalarında REST etkileşimli miRNA'ların ve genlerin anlatım düzeylerinin incelenmesi
Investigation of Expression Levels of REST-Interactive miRNAs and Genes in Alzheimer's Patients
- Tez No: 896391
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÇİLİNGİR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Genetik, Genetics
- Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, Geç Başlangıçlı Alzheimer, REST etkileşimli gen, REST etkileşimli miRNA, Sirküle miRNA, Biyomarker, Alzheimer's Disease, Late Onset Alzheimer's, REST-correlated gene, Circulating miRNA, Biomarker
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Genetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
ÖZET Başlık: Alzheimer Hastalarında REST etkileşimli miRNA'ların ve genlerin anlatım düzeylerinin incelenmesi Amaç: Önemli transkripsiyon faktörü olan REST geni GBAH hastalığının patolojisine aracılık edebilecek bir gen ağının ve hedef miRNA'ların ekspresyon düzenleylerini incelenmesi amaçlanarak bir çalışma planlanmıştır. REST, SYT2, SYT7, ARC, APBA2, CACNA2D3, NTRK3 genlerin ekspresyonlarını ve sirküle miR-124, miR-9-5p, miR-21-5p ve miR-132-5p'nin ekspresyon seviyeleri incelenerek, GBAH tanılı hasta grubu ile kontrol grubu ekspresyon profillerinin karşılaştırılması durumunun saptanması, olgularda prognostik ve/veya prediktif bir non-invaziv bir biyobelirteç olarak değerlendirilmesi değerlendirilmesi hedeflenmektedir. Yöntem: GBAH tanısı alan 55 olgudan alınan periferik kan ve serum örnekleri, gen ekspresyon analizlerinde 50 sağlıklı bireyin periferik kan örnekleri, miRNA analizleri için ise 64 sağlıklı bireyin serum örnekleri kullanırak incelenmiştir. Real-Time PCR yöntemi ile 7 aday gen ve 4 miRNA'nın ekspresyon seviyeleri analiz edilerek istatistiksel olarak değerlenedirilmiştir. Bulgular: Hasta ile kontrol grubu bireylerin periferik kan örneklerinin karşılaştırılmasında analiz edilen REST ve SYT2 anlamlı farklılıkları gözlenmiştir. Yine GBAH tanılı hastalardan olu.an hasta grubu ve kontrol grubu bireylerin serum örneklerinin karşılaştırılmasında çalışmaya dahil edilen 4 mirRNA (miR-9-5p, miR-124, miR-132-5p, miR-21-5p) anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Sonuç: Kan örnekleri kullanılarak gerçekleştirilen gen ekspresyon analizinde, anlamlı düzeyde farklılık gösteren genler ve serum örneklerinden elde edilen miRNA adaylarının karşılaştırılmasında, hasta ve kontrol gruplarını ayırt etme kapasitelerinin yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Bu bulgular, söz konusu genler ve miRNA'ların hastalığın prognozunda, prognostik ve/veya prediktif bir non-invaziv biyobelirteç olarak kullanılma potansiyeline sahip olabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Title: Investigation of Expression Levels of REST-Interactive miRNAs and Genes in Alzheimer's Patients Objective: A study was planned to examine the expression patterns of a gene network and target miRNAs that could mediate the pathology of the REST gene, a significant transcription factor, in Late-Onset Alzheimer's Disease (LOAD). By examining the expression of REST, SYT2, SYT7, ARC, APBA2, CACNA2D3, NTRK3 genes and the expression levels of circulating miR-124, miR-9-5p, miR-21-5p and miR-132-5p. İn this study, it is aimed to determine the comparison of the expression genes and miRNAs profiles of the patient group diagnosed with LOAD and the control group and evaluate the usability as a prognostic and/or predictive non-invasive biomarker in cases. Methods: Peripheral blood and serum samples from 55 patients with GBD were analyzed using peripheral blood samples of 50 healthy individuals for gene expression analysis and serum samples of 64 healthy individuals for miRNA analysis. Expression levels of 7 candidate genes and 4 miRNAs were analyzed by Real-Time PCR method and statistically evaluated. Results: Significant differences were observed in REST and SYT2 analyzed in the comparison of peripheral blood samples of patients and control group individuals. Additionally, significant differences were found in the 4 mirRNAs (miR-9-5p, miR-124, miR-132-5p, miR-21-5p) included in the study when comparing serum samples from patients diagnosed with LOAD and control group individuals. Conclusion: The gene expression analysis conducted using blood samples revealed that the identified genes and miRNA candidates from serum samples showed significant expression differences, indicating a high potential to distinguish between patient and control groups. This suggests that they could be used as prognostic and/or predictive non-invasive biomarkers in the prognosis of the disease.