Acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri erken dönemde mini mental test sonucu 25 puan ve altı olan hastalarda demans değerlendirilmesi
Emergency clinical applicant mini mental test result at the age of 65 years and age periods dimensional evaluation in 25 points and sixty patients
  1. Tez No: 463987
  2. Yazar: PIRIL KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF KARAMERCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: acil servis, Alzheimer, yaşlı, erken tanı, emergency service, alzheimer, elderly, early diagnosis
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Amaç: Bu çalışma da amaç acil servise başvuran 65 yaş ve üzeri hastalarda alzheimer olup tanı almamış kişilerden acil serviste ne kadar sıklıkla tespit edilip erken dönemde takip ve tedavi programına alınmasını sağlanabileceği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: T.C. Sağlık Bakanlığı Sağlık Bilimleri Üniversitesi İstanbul Bağcılar Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği acil servise 1 Ocak 2016 - 31 Aralık 2016 tarihleri arası başvuran 65 yaş ve üzeri hastalardan bilinen nöropsikiyatrik problem, demans tanısı, serebrovasküler hastalık süphesi veya tanısı olanlar haricindekilerde erken demans taraması için mini mental test (MMT) uygulandı. MMT sonucu 25 puan ve altı olanlar nöroloji ile konsulte edilip detaylı muayene ve takip ile Alzheimer tanısı kesinleştirildi. Bulgular: Hastaların ortalama MMT puanı 23.1, kadınların 21.9, erkeklerde 24.1olarak bulundu. Kadınların MMT puanı erkeklere göre daha düşük düzeyde idi. MMT uygulanan hastaların %46.9'unda MMT puanı 25 ve altı tespit edildi. %7.7'si nöroloji polikliniğinde muayene edilebilmiştir. Yaş arttıkça MMT puanı düşmekteydi. Kronik Böbrek Yetmezliği; MMT puanı düşük olanlarda anlamlı olarak daha fazla idi. Nöroloji muayenesi detaylı olarak yapılan bu 18 hastadan 8'i (%44.4) tamamen normal olarak değerlendirildi ve diğer hastalardan 2'sinde (%11.1) alzheimer tanısı konularak erken tedavi sürecine alındı. Sonuç: Mini mental test acil servis şartları altında kısa bir eğitim almış hekim, hemşire ve psikologlarca 10 dakika gibi bir süre içerisinde yatak başında uygulanabilir bir testtir. Acil servise basvuran 65 yaş ve üstü hastalarda kolaylıkla uygulanabilen bu test ile başka bir sebepten acil servise başvuran bu hastalarda varsa Alzheimer tanısının erken konulup takip ve tedavi sürecine alınması sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Assessment Of Dementia in the Early Stage in Patients Aged 65 Years and Older with Results of 25 or below in Mini Mental Test in the Emergency Service Objective: The aim of this study was to determine how frequently we can detect and include them an early stage monitoring and involvement in a treatment program, the individuals with undiagnosed Alzheimer disease among the patients aged 65 years and older. Material and Methods: Mini Mental Test was applied to screen early dementia in patients aged 65 years and older who consulted to the emergency service of Turkish Ministry Of Health Health Sciences University Bagcilar Education and Research Hospital between the dates January 1st and December 31st 2016, excluding the patients with diagnosed neuropsychiatric problem, dementia diagnosis, suspicion or diagnosis of cerebrovascular disease. The ones with an MMT result of 25 or below were consulted and diagnosed with Alzheimer as a result of detailed examination and monitoring. Results: Mean MMT point of the patients was 23.1; 21.9 in women and 24.1 in men. MMT point of women was lower compared to men. MMT point was ascertained to be 25 and below in 45.9 percent of the patients who took the test. 7.7 percent of them were examined in neurology polyclinics. MMT point got lower as the age increased. Chronic Renal Disease case was significantly more common in patients with lower MMT results. 8 out of 18 patients (44.4%) who had a detailed neurological examination were evaluated as completely normal and 2 of the rest (11.1%) were diagnosed with Alzheimer and began in early treatment process. Discussion: Mini Mental Test is applicable by the bedside under the circumstances of emergency service in duration of ten minutes by doctors, nurses and psychologists who had a brief training. With this test which can be easily applied to the patients aged 65 years and older in the emergency service, it is possible to make an early diagnosis of Alzheimer and to start the monitoring and treatment procedure if the patients who consulted to the emergency service for other reasons suffer from it.