Abelmoschus esculentus ekstresinin insan diş eti fibroblastları, periodontal ligament fibroblastları ve osteoblast hücreleri üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi: Bir In-Vitro çalışma
Evaluation of the effect of abelmoschus esculentus extract on human gingival fibroblasts, periodontal ligament fibroblasts and osteoblast cells: An In-Vitro study
  1. Tez No: 896392
  2. Yazar: UMUT ULAŞ TOSUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER BİRKAN AĞRALI
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Abelmoschus esculentus, bitkisel tıp, periodontal hücreler, yara iyileşmesi, Wnt sinyal yolu, Abelmoschus esculentus, herbal medicine, periodontal cells, wound healing, Wnt signalling pathway
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Periodontoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Abelmoschus esculentus ekstresinin, yara iyileşmesi ve periodontal rejenerasyondaki olası rolünü değerlendirmek amacıyla insan periodontal ligament fibroblastları (iPDLF), insan diş eti fibroblastları (iDEF) ve insan osteoblast (iOB) hücreleri üzerindeki etkisinin canlılık açısından değerlendirilmesi ve ardından iPDLF ve iOB hücrelerinde tip 1 kolajen, BMP-2, Axin-2 ve FGF-2 proteinleri üzerindeki ekspresyon etkilerinin incelenmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Abelmoschus esculentus ekstresinin, iPDLF, iDEF ve iOB hücreleri üzerindeki canlılık etkisini belirlemek amacıyla farklı konsantrasyonlarda (0,5 mg/ml, 1 mg/ml, 2 mg/ml) hazırlanan ekstreler kullanılarak 3-(4,5- dimetiltiazol-2-il)-2,5-difeniltetrazolyum bromür (MTT) deney protokolü 24 saat süreyle uygulandı. En yüksek canlılık değeri bulunan konsantrasyonlardaki (iPDLF hücreleri için 0,5 mg/ml- iOB hücreleri için 2 mg/ml) ekstreler iPDLF ve iOB hücrelerine 24 saat süreyle uygulanarak ELISA analizi ile tip 1 kolajen, BMP-2, Axin-2 ve FGF-2 proteinlerinin ekspresyon seviyeleri belirlendi. Bulgular: Tüm hücre türlerinde canlılık deneyleri sonucunda, Abelmoschus esculentus ekstresi uygulanan deney grupları ile uygulanmayan kontrol grubu arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). ELISA için 24 saatlik ekstre uygulanması sonrasında, iPDLF hücrelerinde tip 1 kolajen ve Axin-2 protein seviyeleri, deney grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulunurken; BMP-2 protein seviyesi deney grubunda kontrol grubuna göre düşük bulundu (p=0,019). FGF-2 proteininde, deney ve kontrol grupları arasında protein seviyeleri açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). iOB hücrelerinde tip 1 kolajen, BMP-2 ve Axin-2 protein seviyeleri, deney grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulundu (p=0,019). FGF-2 proteininde, deney ve kontrol grupları arasında protein seviyeleri açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Sonuç: Abelmoschus esculentus ekstresinin iPDLF ve iOB hücrelerinde tip 1 kolajen, Axin-2 proteinlerinin seviyesini arttırması ve iOB hücrelerinde BMP-2 protein seviyesini arttırması, Abelmoschus esculentus ekstresinin, Wnt/β-katenin sinyal yolunu aktive edebileceği, yara iyileşmesi ve periodontal rejenerasyon üzerinde olumlu etkiler gösterebileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, the possible role of Abelmoschus esculentus extract in wound healing and periodontal regeneration was evaluated by assessing its effects on the viability of human periodontal ligament fibroblasts (hPDLF), human gingival fibroblasts (hGF), and human osteoblast (hOB) cells, followed by investigating its effects on the expression of type 1 collagen, BMP-2, Axin-2, and FGF-2 proteins in hPDLF and hOB cells. Materials and Methods: In order to determine the viability effect of Abelmoschus esculentus extract on hPDLF, hGF and hOB cells, 3-(4,5- dimethylthiazol-2-yl)-2,5-diphenyltetrazolium bromide (MTT) assay protocol was applied for 24 hours using different concentrations (0.5 mg/ml, 1 mg/ml, 2 mg/ml) of extracts. The highest viability concentrations (0.5 mg/ml for hPDLF cells and 2 mg/ml for hOB cells) were applied to hPDLF and hOB cells for 24 hours and the expression levels of type 1 collagen, BMP-2, Axin-2 and FGF-2 proteins were determined by ELISA analysis. Results: When viability tests were performed on all cell types, no significant difference was found between the test groups treated with Abelmoschus esculentus extract and the control group (p>0,05). After 24 hours of extract application for ELISA, type 1 collagen and Axin-2 protein levels in hPDLF cells were found to be higher in the experimental group compared to the control group, while BMP-2 protein level was lower in the experimental group compared to the control group (p=0,019). There was no significant difference in FGF-2 protein levels between the experimental and control groups (p>0,05). Type 1 collagen, BMP-2 and Axin-2 protein levels in hOB cells were higher in the experimental group compared to the control group (p=0,019). There was no significant difference in FGF-2 protein levels between the experimental and control groups (p>0,05). Conclusion: Abelmoschus esculentus extract increased the level of type 1 collagen, Axin-2 proteins in hPDLF and hOB cells and increased the level of BMP-2 protein in hOB cells, suggesting that Abelmoschus esculentus extract may activate the Wnt/β-catenin signalling pathway and may have positive effects on wound healing and periodontal regeneration