Avrupa Birleşik Devletleri: Kimlik, kültür ve miras açısından inceleme
The United States of Europe: A review of identity, culture and heritage
  1. Tez No: 896438
  2. Yazar: BİRKAN ŞENYÜZ
  3. Danışmanlar: PROF. ŞENAY MANTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Folklore, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birleşik Devletleri, Avrupalılık kültürü, Avrupalılık kimliği, United States of Europa, European identity, European culture
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Kültür Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Kültür Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Hemen hemen tüm sosyal bilimler kavramlarında olduğu gibi kimlik ve kültür ifadeleri de üzerinde sıkça tartışmaların gerçekleştiği ve ortak bir tanım üzerinde uzlaşının zor olduğu kavramlardır. İnsanın sürekli üretim halinde olması ve gösterdiği gelişimin sürekli yeniyi yaratması aynı zamanda bu kavramların içeriklerini de her daim genişlemek zorunda bırakmaktadır. Her bir yeninin ortay çıkışı kavramında kendi güncelliğini sürekli hale getirmeyi zorunlu kılmaktadır. Avrupa Birleşik Devletleri ise Avrupa'da yüzlerce yıldır süregelen tek bir devlet kurma anlayışını temsil etmektedir. Avrupa Birleşik Devletleri Avrupa'nın farklı uluslarının bir araya gelerek ulusüstü bir yapıyı inşa etmesidir. Federal bir yapı olan Avrupa Birleşik Devletleri günümüz zamanlarında gerçekleşen olaylar çerçevesinde yeniden sıkça tartışılır konulardan biri olarak gündemini korumaktadır. Neden Avrupa Birleşik Devletleri, ulusüstü yaklaşımların Avrupa'nın geleceği için ne ifade ettiği, Avrupa Birleşik Devletleri mümkün mü gibi sorular başta siyaset bilimciler olmak üzere düşünürlerin, siyasetçilerin, aktivistlerin tartıştığı üzerine çalıştığı konulardandır. Gerçekleştirilen bu çalışma inşa edilmesi tartışılan bu düşünceyi kimlik ve kültür açısından incelemek üzerine kurulmuştur. Avrupalılık kimliği, Avrupa kültürü farklı yaklaşımlar çerçevesinde irdelenerek Avrupa Birleşik Devletleri mümkündür hipotezi tartışılmıştır. Konu geniş bir perspektifte değerlendirilerek olumlu ve olumsuz yaklaşımlar bir arada değerlendirilerek karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Almost all concepts in social sciences, like identity and cultural expressions, are subjects of frequent debates, making it difficult to reach a common definition. As individuals are constantly evolving and producing, these concepts need to continuously expand their contents due to the emergence of new phenomena. Each new development necessitates staying current to maintain relevance in these concepts. The European Union represents the concept of creating a single state in Europe that has been ongoing for hundreds of years. The European Union is the coming together of different nations in Europe to build a supranational structure. Being a federal entity, the European Union remains a frequently debated topic in the context of current events. Questions like why the European Union, what supranational approaches mean for the future of Europe, and the possibility of the European Union are subjects that scholars, politicians, and activists, especially political scientists, contemplate and discuss. This study is built on examining this debated idea in terms of identity and culture. The hypothesis of the possibility of the United States of Europe has been discussed by examining European identity and culture from different perspectives. The subject has been evaluated in a broad perspective, comparing positive and negative approaches together.