Ortaöğretim 5. sınıf görsel sanatlar dersi ders içi etkinliklerinin öğrencilerin empatik eğilimlerine etkisi
The effect of secondary education 5th grade visual arts course in-course activities on students' empathic tendencies
- Tez No: 896518
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ARMAĞAN KONAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Empatik Eğilim, Görsel Sanatlar Eğitimi, Görsel Sanatlar, Empathic Attitude, Empathic Tendency, Visual Arts Education
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 100
Özet
Bu çalışmada, ortaöğretim 5. sınıf öğrencilerinin görsel sanatlar dersi ders içi etkinliklerinin, öğrencilerin empatik eğilimlerine etkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Nicel verilere dayanan bu çalışma; öntest-sontest, kontrol gruplu, deneysel tarama modeline göre tasarlanmıştır. Araştırma grubu,Türkiye'nin Uşak ilinin X Ortaokulu 5. sınıfa devam eden toplam 42 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma grubunda yer alan öğrencilerin 21'i deney, 21'i kontrol grubunda yer almaktadır. Veri toplama aracı olarak, Siyez ve Kaya (2010) tarafından geliştirilen ''KA-Sİ Çocuk Empatik Eğilim Ölçeği'' kullanılmıştır. Veriler, 2022-2023 Eğitim-Öğretim yılında toplanmış ve istatistik paket programında analiz edilmiştir. Bu araştırma, genel bilgiye ve nitel araştırma metotlarında uzmanlığa sahip kişilerin çalışmayı çeşitli açılardan doğrulaması geçerliliği sağlamak için alınabilecek önlemlerden biridir. İçerik geçerliliği, görüşme formlarının ve elde edilen verilerin analizinin uzman incelemesine sunulması ve geri bildirim alınmasıyla sağlanmıştır. Veri analizi aşamasında, ilişkisiz örneklem t-Testi, tek faktörlü varyans analizi (ANOVA) ve kovaryans analizine (ANCOVA) başvurulmuştur. Kovaryans analizi bir değişkeni kontrol etmenin, yani etkisini ortadan kaldırmanın en yaygın yoludur. İlişkisiz örneklemler için t-Testi, tek faktörlü varyans analizi, kovaryans analizinin mantığı, bağımlı değişkenden ortak değişkene bağlı değişimi çıkarmak ve bağımlı değişkendeki değişimin bağımsız değişkene bağlı olup olmadığını saptamaktır. Yapılan analizlerin çözümlenmesinde istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarındaki katılımcıların KA-Sİ Empatik Eğilim Çocuk formunda edindikleri puanlar öntest sontest olmak üzere ayrı ayrı gruplandırılarak analize hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was investigated whether 5th grade secondary school students' visual arts course in-class activities had an effect on the students' empathic tendencies. This study is based on quantitative data; It was designed according to the pretest-posttest, control group, experimental screening model. The research group consists of a total of 42 students attending the 5th grade at X Secondary School in Uşak, Turkey. 21 of the students in the study group are in the experimental group and 21 in the control group.“KA-SI Child Empathic Tendency Scale”developed by Siyez and Kaya (2010) was used as a data collection tool. The data was collected in the 2022-2023 academic year and analyzed in the statistical package program. In this research, having people with general knowledge and expertise in qualitative research methods verify the study from various aspects is one of the measures that can be taken to ensure validity. Content validity was ensured by submitting the interview forms and analysis of the obtained data to expert review and receiving feedback. During the data analysis phase, independent sample t-Test, single-factor analysis of variance (ANOVA) and analysis of covariance (ANCOVA) were used. Analysis of covariance is the most common way to control a variable, that is, to eliminate its effect. The logic of t-Test for unrelated samples, single-factor analysis of variance, and covariance analysis is to extract the change due to the common variable from the dependent variable and to determine whether the change in the dependent variable depends on the independent variable. A statistical package program was used to analyze the analyses. The scores obtained by the participants in the experimental and control groups on the KA-SI Empathic Tendency Child form were grouped separately as pretest and posttest and prepared for analysis.