Obsesif kompulsif bozukluk tanılı hastalarda kompleman protein seviyelerinin sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırılması
Comparison of complement protein levels with healthy control group in patients with obsessive compulsive disorder
  1. Tez No: 896547
  2. Yazar: DUYGU ZİREKLİ ERDEM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TEKDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kompleman c1q, Kompleman c3, Kompleman c4, Obsesif kompulsif bozukluk, Pediatri, Complement C1q, Complement C3, Complement C4, Obsessive-Compulsive Disorder, Pediatrics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Kompleman sisteminin psikiyatrik hastalıklardaki rolüne ilişkin artan sayıda kanıtlar mevcuttur. Bu çalışmada çocukluk çağı ve adolesan çağı obsesif kompulsif bozukluk ile kompleman sistemi arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı gözlemsel nitelikteki bu klinik çalışma İstanbul Bakırköy Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk ve Ergen Psikiyatri Kliniği'nde tek merkezli olarak gerçekleştirilmiştir. 9-18 yaşları arasında obsesif kompulsif bozukluğu olan hastalar (n= 35) ve benzer yaş grubunda sağlıklı kontrol vakaları (n= 35) çalışmaya dahil edildi. Vakaların demografik özellikleri ve tıbbi geçmişleri kaydedildi. Her iki gruptaki çocuklar“Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Formu, Şimdi ve Yaşam boyu Şekli, DSM-5, Türkçe Uyarlaması”formuna göre değerlendirildi. Obsesif kompulsif bozukluk tanısı olan çocuklara“Çocuklar İçin Yale-Brown Obsesyon-Kompulsiyon Ölçeği (YBOCS)”uygulandı. Görüşmeler sonrasında katılımcılardan C3, C4 ve C1q ölçümleri için venöz kan örneklemesi yapıldı ve numuneler ELISA yöntemi ile analiz edildi. Bulgular: Gruplar sosyodemografik özellikler açısından benzerdi. Gruplar arasında c1q, c3, c4 serum seviyeleri açısından fark yoktu. YBOCS ölçek skorları ile c3, c4 ve c1q düzeyleri arasında anlamlı bir korelasyon görülmedi. OKB şikâyet süresi ile c4 seviyeleri arasında anlamlı, pozitif, zayıf (r2= 0.385, p= 0.022); OKB tanı süresi ile c3 ve c4 arasında anlamlı, pozitif, orta (sırası ile r2= 0.439, p= 0.008; r2= 0.477, p= 0.007); OKB ilaç süresi ile c3 ve c4 düzeyleri arasında anlamlı, pozitif orta seviye korelasyon vardı (sırası ile r2= 0.426, p= 0.013; r2= 0.495, p= 0.003). Sonuç: Çocukluk çağı ve adolesan çağı obsesif kompulsif bozukluk hastaları ve benzer demografik özelliklere sahip sağlıklı bireylerin kompleman c1q, c3 ve c4 seviyeleri benzerdir. Literatürdeki öncül çalışma olması nedeniyle konu kapsamında daha çok kanıta ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: There is an increasing number of evidence of the role of the complement system in psychiatric diseases. This study aimed to evaluate to association between the childhood and adolescent obsessive compulsive disorder and the complement system. Materials and Methods: This single-centered, crosssectional observational study was carried out in Bakırköy Mazhar Osman Mental Health and Neurological Diseases Health Application and Research Center, Children and Adolescent Psychiatry Clinic. Patients with obsessive compulsive disorder between the ages of 9-18 and healthy control cases in similar age group were included in the study. Demographic characteristics and medical histories of the cases were recorded. Body weight and height measurement were made for the calculation of body mass index. Body weight and height of the patients were performed for the calculation of body mass index. Children in both groups were evaluated according to the“ Schedule for Affective Disorders and Schizophrenia for School-Age Children Present and Lifetime Version, DSM-5 November 2016 -Turkish Adaptation”form.“Children's Yale-Brown Obsessive-Compulsive Scale”was applied to children with obsessive compulsive disorder. Following the interviews, venous blood sampling was performed for C3, C4 and C1Q measurements from the participants and the samples were analyzed by ELISA method. Results: The groups were similar in terms of sociodemographic characteristics. There was no difference between the groups in terms of c1q, c3, c4 levels. There was no significant correlation between YBOCS scores and c3, c4 and c1q levels. There were significant, positive, weak correlation between OCD symptom duration and C4 levels (r2 = 0.385, p = 0.022); significant, positive, moderate correlations between the time after the diagnosis of OCD, and c3 and c4; (r2= 0.439, p= 0.008; r2= 0.477, p= 0.007, respectively); significant, positive, moderate correlations between length of medical theraphy and c3 and c4 (r2= 0.426, p= 0.013; r2= 0.495, p= 0.003, respectively). Conclusion: Childhood and adolescent OCD patients and healty individuals with similar demographic characteristics have similar levels of complement c1q, c3 and c4. Due to the pioneering study in the literature, more evidence is needed within the scope of the subject.