Farklı uzunluklarda ara kanatçıkların çift girişli radyal vantilatörlerin performansına etkisi
The effect of splitter blades with different lenghts on the performance of double inlet radial fans
  1. Tez No: 896571
  2. Yazar: FATMA CANAN ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAYRİYE SEVİL ERGÜR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Girişli radyal vantilatör, Çark, Ara kanatçık, Kanat sayısı, Kanat uzunluğu, Vantilatör karakteristikleri, HAD analizi, Double inlet radial fan, Impeller, Splitter blade, Number of blades, Blade length, Fan characteristics, CFD analysis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Enerji Termodinamik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Vantilatörlerde genel verimin artırılmasında etken parametreler çark çapı, kanat açıları, kanat eni ve kanat sayılarıdır. Enerjinin verimli kullanımı için vantilatörlerde çarklara ara kanatçıkların ilavesi alternatif çözüm olabilir. Ara kanatçıklar, optimum tasarım sağlamak ve en iyi çalışma bölgesini belirlemede etkendirler ve genelde kanat kanallarının geometrik ortasına, çark girişinden çıkışa veya çark çıkışından girişe doğru yönlendirilerek yerleştirilir. Ara kanatçıkların en önemli özelliği, akış ayrılması kontrolünün kolay olmasıdır. Sınır tabaka ayrılması, akış yönünde kalınlığı artan tabakanın, dıştaki akış nedeniyle statik basınç yüklemesi yaptığı akış bölgesinde meydana gelir. Bu bölgede, sınır tabakası cidardan ayrılır ve uzaklaşır. Durgun akış bölgesindeki basınç, sürtünme direncinden daha fazla olduğundan, sınır tabakadaki ayrılma, toplam akış direncinin artmasına neden olur. Ara kanatçıklar ile ayrılma kayıpları azalacağından kanat yüzeylerine gelen yükler azalacaktır. Dolayısıyla kanatta birim alana gelen yükü düşürmek için en iyi çözüm, mevcut yüzeylere ek yeni yüzeyler oluşturmaktır. Büyük debili vantilatörlerin kaplayacağı alan büyük olacağından daha küçük alanda aynı debiye ulaşmak için daha küçük alan kaplayacak çift girişli radyal vantilatörlerin tasarımı öngörülür. Buradan hareketle yapılan bu çalışmada çift girişli radyal vantilatör çarkına eklenen 3 farklı uzunluktaki ara kanatçıkların vantilatör karakteristiklerine etkisi araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Effective parameters in increasing overall efficiency are impeller blade angles, blade width, impeller diameter and number of blades. For efficient use of energy, adding splitter blades to the impellers of fans can be considered as an alternative design. Splitter blades have an importance in succeding optimum design and determining the best efficiency working area. Splitter blades can generally be placed in the geometric middle of the blades, directed from the impeller inlet to the exit or from the impeller exit to the inlet optionally. The most important feature of intermediate blades is that flow separation is easy to control. Boundary layer separation occurs in the flow region where the layer, whose thickness increases in the flow direction, experiences static pressure loading due to the external flow. In this region, the boundary layer separates from the wall and moves away. Since the pressure in the steady flow region is greater than the frictional resistance, separation in the boundary layer causes the total flow resistance to increase. Since separation losses will decrease with intermediate blades, the loads on the wing surfaces will decrease. Therefore, the best solution to reduce the load per unit area on the wing is to create new surfaces in addition to the existing surfaces such as splitter blades's surfaces. Since the area covered by large flow rate fans is large, double inlet radial fans are designed to reach the same flow rate with a smaller area. Based on this, in this study, the effect of splitter blades of 3 different lengths added to the double-inlet radial fan wheel on the fan performance was investigated.