Involving the elderly in the design process: A participatory design model for usability, safety and attractiveness
Yaşlı kullanıcıların tasarım sürecine katılımı: Kullanılabilir, güvenli ve çekici bir katılımcı tasarım modeli
  1. Tez No: 89675
  2. Yazar: OYA DEMİRBİLEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİME DEMİRKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlanma, Kullanıcı Katılımı, Katılımcı Tasarım, Kalite işlev Konuşlandırma, Ageing, User Involvement, Participatory Design, Quality Function Deployment
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu çalışma, yaşlı kullanıcıları ürün ve mekan tasarımı sürecine, ortak tasarım toplantıları ile katılımlarını sağlayan; onların gerçek ihtiyaç ve fikirlerini tasarımcıların deneyimi ile birleştiriren kavramsal bir modeli anlatmaktadır. Tasarım sürecinde katılımcı gruplar için iki farklı ortak tasarım toplantısı düzenlenmektedir. Çalışmanın kapsamı, evlerin kapı ve kapı kulpları tasarımı ile sınırlandırılmıştır. Beyin fırtınası, senaryo kurgulama ve görüş alma tekniklerinin birleşiminden oluşan ilk ortak tasarım toplantılarında yaşlı kullanıcılardan, gerçek ihtiyaçlarını, kendi fikir ve çözümlerini ortaya koyarak, yaşlılıklarını geçirmek istedikleri evin kapılarını ve kapı kulplarını tasarlamaları beklenmektedir. Ortaya konan yorumlar ve fikirler, toplantıları aynı zamanda yönetmekte olan tasarımcı tarafından toparlanmakta ve ürün tasarımında kullanılmaktadır. Elde edilen bu veriler Kalite İşlev Konuşlandırma matrikslerine aktarılarak daha detaylı incelenmektedir. İkinci ortak tasarım toplantılarında, ilk toplantının sonucunda ulaşılan kavramsal tasarım uygulamaları yaşlı kullanıcılara gösterilmekte ve bunlar üzerinde tekrar tartışılarak, tasarımı geliştirmek için yeni tercih, yorum ve fikirler oluşturulmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVOLVING THE ELDERLY IN THE DESIGN PROCESS: A PARTICIPATORY DESIGN MODEL FOR USABILITY, SAFETY AND ATTRACTIVENESS Oya Demirbilek Ph.D. in Interior Architecture and Environmental Design Supervisor: Asst. Prof. Dr. Halime Demirkan December 1999 This work presents a conceptual model involving the elderly users into the design process by means of participatory design sessions, where the expertise of designers and the real requirements and opinions of elderly end-users, related to how objects, environments and equipment should be designed to allow ageing in place are collected and filtered through Quality Function Deployment matrixes. Two different design sessions are done for the groups of elderly end-users. The scope has been limited to the design of doors and door handles for domestic use. In the first design session, the end-users are asked to talk about and to 'design' the doors and door handles of the house they want to age-in, considering all their possible requirements, needs, particular wishes, and ideas. This is a combination of brain storming, scenario building and unstructured interviews. The output of the first session provides a basis to design the mentioned products. The second session consists of presenting to the same group of end-users the various design concepts created, according to the output of the first session. The concepts are again discussed, remarks, preferences, and new ideas collected to further improve the design.