The Wars of Yugoslav dissolution and Britian's role in the making of international policy, 1991-1995
Yugoslavya'nın dağılma savaşları ve uluslararası politikanın oluşturulmasında İngiltere'nin rolü, 1991-1995
- Tez No: 89676
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yugoslavya, İngiliz Dış Politikası, Former Yugoslavia, Dissolution, British Foreign Policy
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 376
Özet
ÖZET YUGOSLAVYA'NIN DAĞILMA SAVAŞLARI VE ULUSLARARASI POLİTİKANIN OLUŞTURULMASINDA İNGİLTERE'NİN ROLÜ, 1991-1995 Emel G. OSMANÇAVUSOĞLU Uluslararası İlişkiler Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hasan Ünal Bu çalışma, Yugoslavya'da savaşın 1991 yılında patlak vermesinden, Aralık 1995 tarihinde Dayton Anlaşmasının imzalanmasına kadar geçen dönem içerisinde İngiliz Dış Politikasını incelemektedir. Bu dönem zarfında, temel olarak, Yugoslavya'nın dağılma savaşlarına karşı İngiliz politikası, hem bölgede istikran sağlama hem de krizi çevreleyebilme açısından, başarısız olarak nitelendirilmektedir. Çalışmanın temel amacı Yugoslavya'nın dağılma savaşları sırasında, özellikle de Bosna- Hersek'teki savaşta, ingiliz politikasının temelindeki düşünce ve faktörleri analiz edebilmektir. Uluslararası camianın bu krizdeki politikasının yetersizliğinde İngiltere'nin herhangi bir rolünün bulunup bulunmadığı, böyle bir rol oynanmış ise bu rolün niteliğini ne olduğu çalışmanın temelini oluşturmaktadır. Adı geçen ülkenin Muhafazakar Hükümeti'nin, savaşta saldırgan taraf olarak nitelenen Sırbistan'a karşı uluslararası alanda çok daha etkili önlemlerin alınmasında öncülük etmekten ziyade, diplomatik yeteneklerini kullanarak Yugoslavya'da adaletli bir barışın oluşturulmasını sağlayacak ortamın oluşmasını engellediği sonucuna varılmıştır. Böyle bir politika hem İngiltere'nin imajını zedelemiş, hem de Bosna-Hersek'in toprak bütünlüğünün korunması açısından son derece olumsuz sonuçlara sebep olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE WARS OF YUGOSLAV DISSOLUTION AND BRITAIN'S ROLE IN THE MAKING OF INTERNATIONAL POLICY, 1991-1995 Emel G. OSMANÇAVUSO?LU Department of International Relations Supervisor: Assist Prof. Dr. Hasan Ünal This study is a chronological examination of British politics and diplomacy concerning the Former Yugoslavia from the explosion of war in 1991 right up to the signing of the Dayton Peace Agreement in December 1995. As such, it serves as a case study of British diplomacy during that period. All in all, British policy towards the Yugoslav dissolution wars was evaluated as unsuccessful both in terms of achieving a stable peace in the region and containing the conflict. The major aim of this study is to analyse the basic considerations and main motives behind the British policy in dealing with the wars of Yugoslav dissolution. The study attempts to look at the question whether or not any particular responsibility for the inadequate international response to the Yugoslav crisis can be attributed to Britain. The study argues that Britain's Conservative government, rather than attempting to lead international community to take more robust stance against Serbian genocidal war in Bosnia and Hercegovina, used its diplomatic skills to subdue discussion of using force whenever the issue arose and severely hampered a collective response to the crisis. As a result, it is argued that Major government's unwillingness to go beyond humanitarian intervention, despite pressure from the US, from the media and public and from two main opposition parties, reinforced its image of weakness and incompetence and thus did have important political implications both at home and abroad.