The Making and the crisis of Turkish social democracy roots, discourses, strategies
Türk sosyal demokrasisinin oluşumu ve krizi kökenler, söylemler, stratejiler
- Tez No: 89678
- Danışmanlar: DOÇ. DR. E. FUAT KEYMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Türk sosyal demokrasisi, CHP, SODEP, SHP, Kemalizm, küresel leşme.Üçüncü Yol, Turkish social democracy, Republican People's Party, Turkish Political Modernization, Kemalism, Globalisation, Third Way. IV
- Yıl: 1999
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 451
Özet
ÖZET TÜRK SOSYAL DEMOKRASİSİNİN OLUŞUMU VE KRİZİ KÖKENLER, SÖYLEMLER VE STRATEJİLER Hasan Bülent Kahraman Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Tc/. Yöneticisi: Doç. Dr. II Fuat Kcymaıı Şubat 1999 Bu çalışma, Türk sosyal demokrasisinin oluşumunu ve özellikle 1980'lerden bu yana yaşadığı krizi tarihsel bir bağlamda ele almaktadır. İncelenen siyasal ideoloji, Türk siyasal modernizasyonunun bir bileşeni olarak ele alınmıştır. Bu yanıyla Türk sosyal demokrasisi ulusçu ve yerel kimliği içinde kurucu devlet ideolojisiyle, Kemalizmle, sarmal ilişkisi yönünden değerlendirilmiştir.Bu bağlamda, kriz, anılan dönemlerde gelişen modernite krizinin bir uzantısı olarak çözümlenmiş, bu yanıyla da yapısal olarak nitelendirilmiştir. Tartışmanın yöntemsel uzantısı olarak Türk sosyal demokrasisi, dışsal ve içsel olmak üzere, iki temci aks üzerinde irdelenmiştir. Post-modernite ve küreselleşme tezin ayrıca irdelediği süreçler olarak belirirken, sonuç olarak, çalışma, Batı Avrupa'da sosyal demokrasinin yükselişini doğuran koşulların ve kuramsal yönelimleri çözümleyerek Türk sosyal demokrasisi için belli bir gelecek tasarımı sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE MAKING AND THE CRISIS OF TURKISH SOCIAL DEMOCRACY ROOTS, DISCOURSES AND STRATEGIES Hasan Bülent Kahraman Department of Political Science and Public Administration Supervisor: Assoc. Prof. Dr. E. Fuat Keyman February 1999 The making and the crisis of social democracy in Turkey has a structural and historical context. It is also an agent of Turkish political modernisation which is an authoritarian one. In this sense it is interrelated with the constitutive ideology and the parameters of Turkey's hegemonic state discourse, namely Kemalism. The condition faced by Turkish social democracy is an outcome of the crisis of modernity started in the 1980s and in the 1990s, under such influences as postmodernism and globalisation. In order to reach the deep causes of the crisis the analysis develops both on the vertical and horizontal axis, the first encompassing the internal and the latter encircling the external conditions. As the main cause of the crisis is assumed to be the nationalist, parochial character of Turkish social democracy, and its inability in getting adopted to the new emerging conditions, the thesis, as a conclusion, develops a prospective approach drawing on the recent theories that has helped the upheaval of this political ideology in West-European countries.