Aspiratör fan tipinin ve devrinin pnömatik ekim makinelerinde vakum kollektörleri ve ekici disklerdeki vakum dağılımı üzerine etkisinin saptanması
Determination of the effect of aspirator fan type and spead on vacuum di̇stri̇buti̇on in vacuum collectors and seeding discs in pneumatic sowing machines
- Tez No: 896794
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN AKDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Pnömatik Ekim Makinesi, Fan, Hava, Pneumatic Seeder, Fan, Air
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyosistem Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 31
Özet
Bu çalışmada üç farklı pnömatik ekim makinesi kullanılmıştır. Her makine traktöre bağlanarak iki farklı PTO hızında 450 min-1 (saha koşulları) ve 540 min-1 (ideal çalışma koşulu) koşulunda kollektör çıkışlarında ve ekim diskinde oluşan hava emiş basınçları vakum metre ile ölçülmüştür. Yapılan bu ölçümler ile bu makinelerin karakteristik özellikleri belirlenmiştir. Yapılan ölçümlerde birinci makinenin kollektör çıkışında 450 min-1 PTO hızında 68,1 mbar ve 540 min-1 PTO hızında 93,4 mbar, ekim ünitesi tohum diskinde ise 450 min-1 PTO hızında 41,8 mbar ve 540 min-1 PTO hızında 62,0 mbar ortalama vakum basıncı ölçülmüştür. İkinci makinenin kollektör çıkışında 450 min-1 PTO hızında 63,8 mbar ve 540 min-1 PTO hızında 90,8 mbar, ekim ünitesi tohum diskinde ise 450 min-1 PTO hızında 29,7 mbar ve 540 min-1 PTO hızında 42,8 mbar ortalama vakum basıncı ölçülmüştür. Üçüncü makinenin kollektör çıkışında 450 min-1 PTO hızında 89,8 mbar ve 540 min-1 PTO hızında 114,8 mbar, ekim ünitesi tohum diskinde ise 450 min-1 PTO hızında 62,8 mbar ve 540 min-1 PTO hızında 92,7 mbar ortalama vakum basıncı ölçülmüştür. Elde edilen sonuçlara göre pnömatik ekim makinelerinde kullanılması gereken uygun fan tipi ile işletmenin sağladığı yararlar saptanmış ve günümüz koşullarında bunun önemine vurgu yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study were used three different pneumatic seed drills. Each machine was connected to the tractor and the air suction pressures at the collector outlets and the planting disk were measured with a vacuum meter at two different PTO speeds of 450 min-1 (field conditions) and 540 min-1 (ideal working condition). With these measurements, the characteristic features of these machines were determined. In the measurements made, at the collector outlet of the first machine, 68.1 mbar at 450 min-1 PTO speed and 93.4 mbar at 540 min-1 PTO speed, and at the seed disc of the planting unit, 41.8 mbar at 450 min-1 PTO speed and 540 min-1 PTO speed. An average vacuum pressure of 62.0 mbar was measured. At the collector outlet of the second machine, 63.8 mbar at 450 min-1 PTO speed and 90.8 mbar at 540 min-1 PTO speed, and at the seed disc of the planting unit, 29.7 mbar at 450 min-1 PTO speed and 42 mbar at 540 min-1 PTO speed, An average vacuum pressure of 8 mbar was measured. At the collector outlet of the third machine, 89.8 mbar at 450 min-1 PTO speed and 114.8 mbar at 540 min-1 PTO speed, and at the seed disc of the planting unit, 62.8 mbar at 450 min-1 PTO speed and 92 mbar at 540 min-1 PTO speed, An average vacuum pressure of 7 mbar was measured. According to the results obtained, the benefits of the appropriate fan type that should be used in pneumatic seed drills and the benefits of the business were determined and the importance of this in today's conditions was emphasized.