Exploring female efl teachers' perceptions of how they are positioned by students, students' parents, and administrators in an international school in Türki̇ye
Türkiye'deki özel bir uluslararası okulda çalışan kadıningilizce öğretmenlerinin meslektaşlarının öğrencivelileri ve yöneticilerinin konumları aracılığıylakarşılaştıkları zorlukları araştırmak
  1. Tez No: 959843
  2. Yazar: ZAHRA EBRAHIM ABBAS NASER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ UFUK KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otoetnografi, Anlatı Sorgulama, Kültürler, Başörtüsü, Konumlandırma, Autoethnography, Thematic Analysis, NESTS and NNESTS, Hijab, Positioning
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu nitel araştırma, İstanbul'daki uluslararası bir okulda çalışan dört kadın öğretmenin çalışma arkadaşları, öğrencilerinin velileri ve yöneticiler tarafından nasıl konumlandırıldığını incelemeyi amaçlamaktadır. Kendi kişisel deneyimlerim de çalışmaya dahil edilerek otoetnografik bir boyut kazandırılmıştır. Bu araştırma, öğretmen kimliği çerçevesi ve konumlandırma kuramına dayandırılarak, bu öğretmenlerin başörtüsü kullanmalarının nasıl algılandığını ve bu algıların öğretmenlerin mesleki öz konumlandırmalarını nasıl etkilediğini anlamayı hedeflemektedir. Veriler günlük kayıtları ve yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılarak toplanmış ve analizi tematik analiz yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bulgular, başörtüsünün sembolik anlamlarının ilerisine geçilmesi gerektiğini ve Müslüman kadın öğretmenlerin uluslararası sahadaki zengin mesleki katkılarının tanınması gerektiğini vurgulamaktadır. Buna ek olarak bulgular, İstanbul'daki bir uluslararası okulda görev yapan kadın öğretmenlerin meslek hayatına başladıktan sonra kimliklerini geliştirdiklerini göstermektedir. Çalışma ortamlarının kimlik oluşumu sürecine hem olumlu hem de olumsuz etkileri tespit edilmiştir. Katılımcıların karşılaştıkları zorlukların çoğunun çokdillilik, aile geçmişlerinin etkileri ve çevresel faktörlerle ilgili olduğu anlaşılmıştır. Başörtüsü kıyafet koduna dair temsilde bir dengesizlik görülmüş, özellikle yabancı bir katılımcı bu konuya karşı olumsuz bir tutum sergilemiştir. Genel olarak veriler, Türk ve yabancı Müslüman kadın öğretmenlerin başörtüsü takmaları bağlamında konumlandırma varsayımını doğrulamıştır. Türk katılımcılar, başörtülü kadınlar olarak Türk kültürünün gelenek ve inançlarının bir parçası olarak kabul edilmişlerdir.
Özet (Çeviri)
This qualitative study aims to explore the positionalities of four female coworkers as perceived by their colleagues, students' parents, and administrators in an international school in Istanbul, Turkey. The study also includes my personal experiences, adding an autoethnographic component. Grounded in the teacher identity and positioning theory framework, the research strives to comprehend the role of hijab in how these EFL educators are perceived and how these external views shape their self-positioning as professionals. Data was collected through journal entries and semi-structured interviews. The collected data was thematically analyzed. The findings highlighted the need to look beyond the symbolism of the hijab, recognizing the rich professional contributions of Muslim women educators in the international scene. The findings also demonstrated that participants working in an international school in Istanbul somehow developed their identities after entering the teaching profession. Their work environment had an impact on their identities, both positively and negatively. The findings suggested that the majority of the challenges encountered by the participants were related to their multilingualism, the impact of their parents' backgrounds, and their surroundings. There was an imbalance in the representation over the hijab dress code, as an international participant was opposed to the issue. Overall, the data confirmed the positioning hypothesis in terms of hijab wearers among Turkish citizens and international female Muslim teachers. Turkish participants in this study demonstrated that the transformation of their dress code from veiled to unveiled women affected their lifestyle in many different situations.