Daylight optimization with kinetic façades: A parametric design for a sustainable campus library building
Kinetik cephelerle gün ışığı optimizasyonu: Sürdürülebilir bir kampüs kütüphane binası için parametrik tasarım
  1. Tez No: 896873
  2. Yazar: ABDULLAH AL-IMAM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUZAN GİRGİNKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Kinetic Façade, Parametric Design, Daylight Optimization, Visual Comfort, Daylight Glare Probability, Kinetik Cephe, Parametrik Tasarım, Günışığı Optimizasyonu, Görsel Konfor, Günışığı Parlama Olasılığı
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Kinetic facades significantly improve a building's daylighting and glare performance by adjusting their transparency and orientation in response to environmental factors such as sun position, weather, and occupancy. This research evaluates performance using criteria like Daylight Glare Probability (DGP) and Useful Daylight Illuminance (UDI) to assess the performance of the kinetic façades compared to a static façade. The findings from the case study on BAU Future Campus Library Building, demonstrates that a kinetic façade can reduce glare to below 0.35, achieving up to a 60% glare reduction, while improving Useful Daylight Illuminance (UDI) by 45%. This enhances visual comfort and optimizes lighting conditions for library users. These improvements are particularly significant in educational settings, where consistent and comfortable lighting is crucial for learning and productivity. By focusing on specific daylight and glare metrics, this thesis highlights the potential of kinetic façades to create adaptive, responsive environments that enhance occupant comfort for their broader adoption in educational buildings to improve indoor environmental quality and support sustainable design practices.
Özet (Çeviri)
Kinetik cepheler, şeffaflık ve yönelimlerini güneşin konumu, hava durumu ve kullanıcı yoğunluğu gibi çevresel faktörlere göre ayarlayarak bir binanın günışığı ve parıltı performansını önemli ölçüde iyileştirmektedir. Araştırma, kinetik cephelerin performansını statik bir cepheye kıyasla değerlendirmek için Günışığı Parıltı Olasılığı (DGP) ve Faydalı Günışığı Aydınlatma Düzeyi (UDI) gibi kriterleri kullanmaktadır. BAU Future Kampüs Kütüphane Binası üzerine yapılan vaka çalışmasının bulguları, kinetik bir cephenin parlamayı 0.35'in altına düşürerek %60'a varan bir parlama azaltma sağladığını ve Faydalı Gün Işığı Aydınlatmasını (UDI) %45 oranında iyileştirebildiğini göstermektedir. Bu durum, görsel konforu artırmakta ve kütüphane kullanıcıları için optimal aydınlatma koşulları sağlamaktadır. Bu iyileştirmeler, tutarlı ve rahat aydınlatmanın öğrenme ve verimlilik için kritik olduğu eğitim ortamlarında özellikle önemlidir. Bu tez, belirli günışığı ve parıltı metriklerine odaklanarak, kinetik cephelerin kullanıcı konforunu artıran adaptif ve duyarlı ortamlar yaratma potansiyelini vurgulamakta ve bu cephelerin iç ortam kalitesini iyileştirmek ve sürdürülebilir tasarım uygulamalarını desteklemek amacıyla eğitim binalarında daha geniş çapta benimsenmesini önermektedir.