Z kuşağının dijitalleşmeye karşı yaklaşımı: Özel sektör üzerinde bir araştırma
Generation Z's approach towards digitalization: A research on the private sector
- Tez No: 896875
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN AKGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Dijital Emek, Z Kuşağı, İstihdam, Motivasyon Faktörleri, Digital Labor, Generation Z, Employment, Motivation Factors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Mevcut çalışmanın temel amacı, Z Kuşağı'nın dijitalleşmeye karşı tutumlarını ve dijital ekonomi bağlamında iş gücüne yönelik motivasyon faktörlerini belirlemektir. Diğer taraftan dijitalleşmenin iş gücü üzerindeki etkilerini Z Kuşağı perspektifinden ele alan bu çalışmanın, bu alandaki bilgi eksikliğini gidermesi ve iş dünyasına stratejik öneriler sunması yönüyle önemli olduğu düşünülmektedir. Çalışma kapsamında, dijital araçları ve platformları yoğun bir şekilde kullanan Z Kuşağı temsilcilerinden oluşan 20 katılımcı ile görüşülmüştür. Bu katılımcılar, farklı sektörlerde çalışan bireyler arasından seçilmiştir. Yöntem olarak nitel araştırma yöntemi tercih edilmiş ve fenomenolojik yaklaşım benimsenmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme formları aracılığıyla toplanmış ve betimsel analiz tekniğiyle değerlendirilmiştir. Kodlama ve tematik analiz süreçleri ile katılımcıların dijital emekle ilgili deneyimleri detaylı bir şekilde incelenmiş ve yorumlanmıştır. Bulgular, Z Kuşağı'nın iş gücüne katılımında esnek çalışma saatlerinin, dijital becerilerin öneminin ve kariyer fırsatlarına bağlılığın öne çıkan motivasyon faktörleri olduğunu göstermektedir. Ayrıca, bu neslin çevrimiçi çalışma yeteneği ve uygun çalışma koşullarına erişim gibi beklentileri olduğu saptanmıştır. Bu bulgular, dijital ekonomide işverenlerin Z Kuşağı'nı daha iyi anlamalarına katkı sağlamaktadır. Çalışma literatüre, Z Kuşağı'nın dijital emek süreçlerindeki motivasyon faktörlerine dair derinlemesine bir bakış açısı sunarak katkı yapmaktadır. Ayrıca, iş dünyası için Z Kuşağı'nın beklentilerini karşılayacak stratejiler geliştirilmesine yönelik pratik öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine Generation Z's attitudes towards digitalization and identify motivation factors for workforce participation in the digital economy. The significance of the study lies in its focus on the impact of digitalization on the workforce from the perspective of Generation Z, addressing a gap in the literature while providing strategic recommendations for employers. The study involved in-depth interviews with 20 participants, all of whom were Generation Z individuals with extensive experience using digital tools and platforms in different sectors. A qualitative research method was employed, adopting a phenomenological approach. Data was collected through semi-structured in-depth interview forms and analyzed using descriptive analysis. Coding and thematic analysis were used to examine and interpret the participants' experiences with digital labor in detail. The findings reveal that flexible working hours, the importance of digital skills, and commitment to career opportunities are key motivation factors for Generation Z in the workforce. Additionally, the ability to work online and access suitable working conditions emerged as prominent expectations. These insights help employers better understand Generation Z in the digital economy. This study contributes to the literature by offering a comprehensive analysis of the motivation factors involved in Generation Z's digital labor processes. Furthermore, it provides practical recommendations for employers to develop strategies that meet the expectations of this generation.